Napkollektorok erdeje

2017.12.14. 11:14

Megújuló energiát kapnak a keresztúri középületek

Alig hat hónap alatt négy közintézmény korszerűsítését végezte el a balatonkeresztúri önkormányzat. A szűkre szabott határidő is elég volt, hogy megfelelően használják fel az Európai Unió és a magyar költségvetés 64 millió forintos támogatását, amelyhez 14 millió forint önkormányzati önerőt tettek.

K.G.

A balatonkeresztúri középületekben az épületenergetikai fejlesztés után jelentősen csökkenhet a villamosenergia-költség. A most lezárult fejlesztés során napkollektorokkal szerelték fel a Festetics Kristóf Általános Iskola, a Bene Ferenc Sportcsarnok és a helyi szolgáltató szervezet épületeit. Így ezeken a helyszíneken napenergiával váltják ki a villamos áramot. A projekt eredményeként mindegyik épület a hatályos energetikai besorolás szerint a korszerű kategóriába került.

Ugyanezt a kategóriát érte el a közös önkormányzati hivatal épülete is. Ott már korábban felkerült a lapos tetőre egy napelemes rendszer, ami a villamosáram-fogyasztást csökkentette, ám jelentős volt a hőveszteség az elavult épületszerkezetek és a régi fűtési rendszer miatt. Emiatt ezen az épületen végezték a legnagyobb munkálatokat, a hivatalt nyáron ki is kellett üríteni. Az elmúlt hónapokban megtörtént a homlokzatok, és az épület lábazatainak, lapos tetejének szigetelése, valamint a homlokzati nyílászárók cseréje. A fűtéshez új kondenzációs kazánt építettek be, a radiátorok hőszabályozót kaptak. A beruházás eredményeként az épületben csökkent az energiafogyasztás, és ezzel együtt a szén-dioxid kibocsátás is visszaesett.

A munkák befejeződtek, így decemberben újra elfoglalhatták munkahelyüket a hivatal dolgozói, akik a projekt keretében képzésben részesültek az üzemeltetés szabályairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában