korszerűsítés

2019.08.18. 09:00

Meseszép lesz a fonyódi Fecskepart ovi

Százhúsz gyermek jár a Fecskepart óvodába, amely arról kapta a nevét, hogy a környéken sok partifecske fészkelt. Csodálatos környezetet jelent ez a gyerekeknek, és a természetvédelemről is híres fonyódi ovit most korszerűsítették egy nagyberuházással.

Kovács Gábor

– Két hónap késéssel kezdtük meg az óvoda felújítását az első közbeszerzés érvénytelensége miatt – mondta a munkálatok pillanatnyi állásáról Hidvégi József polgármester. – Korábban július 31-re esett volna a beruházás befejezése, de statikai és előre nem látható egyéb beruházást halasztó okok miatt a képviselő-testület augusztus 25-ei befejezésre adott lehetőséget a kivitelezőnek. Úgy látom, hogy ütemterv szerint haladnak, így augusztus 25-én megtörténhet az épület műszaki átadása.

Minden nyár végén két hét szünet van az óvodában, ezt az időszakot használják fel karbantartásra. Most ez a két hét elég lesz arra, hogy bepakolják a bútorokat, játékokat az újjáépített helyiségekbe, és beüzemeljék az óvodát.

A tervek szerint szeptember 6-án lesz a hivatalos átadó, és szeptember 9-én fognak beköltözni a gyerekek. Hidvégi József szerint a jelenlegi műszaki állapotban biztosan elmondható, hogy tartható az időpont, de még az is lehet, hogy előbb készen lesznek, és akkor hamarabb megindulhat a pakolás.

A beruházással az óvoda teljes felújítása megtörtént, a villanyhálózattól a padlóburkolatig, a fűtés korszerűsítésétől a hőszigetelésig. Napelemeket telepítettek az energiatakarékosság jegyében. Az intézmény egy tornateremmel bővült, amire már nagy szükség volt. Új irodahelyiségekkel és raktárakkal is kiegészítették az épületet. Az óvoda felújítása bruttó 400 millió forintba került, amelyhez 240 millió forintos támogatást kapott Fonyód: 150 millió forintot egy energetikai pályázatból, 90 millió forintot pedig a bővítésre. A különbözetet az önkormányzat állta saját forrásból.

 

Digitális fejlesztés: egyszerre akár öten is dolgozhatnak a monitorbázison

Szeptembertől vehetik használatba a diákok azt a három, közel kétméteres oktató és érintőképernyős monitort, amelyek felületén egyszerre öten is tudnak dolgozni. Az új eszközökhöz, vagyis a jövő technológiájához az egyik sikeres pályázatuk eredményeként jutott az iskola. Ezek a monitorok jól egészítik ki azokat a digitális projektorokat, amelyeket még a tanévzáró ünnepség alkalmával adott át az önkormányzat támogatásaként Hidvégi József polgármester.

A Palonai Magyar Bálint Általános Iskolában 300 feletti a tanulói létszám. A fonyódi intézményt a kiemelt nyelvi oktatás és a reáltárgyak magas szintű tanítása a déli part egyik legerősebb iskolájává tették. Makkos Csaba iskolaigazgató kiemelte, hogy a digitális kompetenciafejlesztés keretében a diákok azokat az infotechnológiai eszközöket használhatják, amelyek várnak rájuk az életben. A tanév végén kezdődő projekt egészült ki ezekkel az új eszközökkel, 3D-s nyomtatókkal, legórobotokkal.

Az iskola sok támogatást kap a fonyódi önkormányzattól és a siófoki tankerülettől. Az udvar felújításához a szülők segítségén kívül Leipheimnek, Fonyód bajor testvérvárosának az adományát is felhasználták. Az utóbbi időszakban öt oktatással és a gyerekek fejlesztésével kapcsolatos pályázatot is benyújtottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában