Lengyeltóti

2019.12.15. 15:30

Összefogással készülnek, így lesz meghitt az ünnep

Mozgalmas, programokban gazdag a december Lengyeltótiban. Igazi közösségi összefogás jellemzi ezt az időszakot a városban.

Gyeszát Zsolt

Karácsonyi már a hangulat a városközpontotban: a betlehem egyes alkotóelemei a helyi műkőüzemben készültek, a díszkivilágítás felszerelésében a tóti Geri Gábor vállalkozó segédkezett, az adventi koszorút magánszemélyek és a művelődési központ munkatársai készítették. A karácsonyváró ünnepségek megszervezésére is ez az összefogás jellemző Tótiban. Mikliánné Kollarics Tünde, művelődésszervező elmondta: advent első vasárnapján kiállítást és vásárt rendeztek a művelődési központban. Keramikusok, virágkötő, mézeskalács-készítő, festőművész, horgoló és selyemfestő munkái díszítették a termet.

Közös gyertyagyújtást is tartanak advent minden vasárnapján. A Magyar Falu Programban nyert egy pályázatot az önkormányzat a plébániával közösen, s ennek keretein belül szervezik meg a közösségi eseményeket. Solymosné Balázs Mária, nyugdíjas pedagógus, az adventi ünnepek egyik főszervezője elmondta: advent minden vasárnapján más kedveskedik programmal. December elsején az óvodások adtak műsort, a december 8-i gyertyagyújtás után Csókay András idegsebész volt a város vendége. Az elismert orvos többek között arról beszélt, hogyan segíti őt a munkájában a hite. Advent harmadik vasárnapján az általános iskola ad műsort, a negyedik alkalomra pedig az Ördöngös Táncegyüttes készül programmal. A nyugdíjas pedagógus hozzátette: nagy öröm számára, hogy együtt ünnepelnek az emberek ezeken az alkalmakon. A jövő évben közösségi, prevenciós programokat is szeretnének szervezni pályázati támogatásból, melyekre szintén neves előadókat várnak.

Peitlerné Takács Éva, a művelődési ház igazgatója elmondta: december 20-án tartják meg a város hagyományos, nagy karácsonyváró ünnepségét, melyet már lassan húsz éve megszerveznek a templomtéren. Kórusok mellett a Fodor András Általános Iskola diákjai készülnek műsorral. Kaláccsal, forralt borral, teával, és sült tökkel várják majd az ünneplőket.

Ám év végére is marad még program a városban. December 31-én batyus bállal zárja az évet az Ördöngös Táncegyüttes – tudtuk meg Mikliánné Kollarics Tündétől, az Ördöngös Néptánc Alapítvány képviselőjétől. Természetesen műsorral is kedveskednek a jótékonysági alkalmon, s a teljes bevétel a táncegyüttes javára megy. A tavalyi évben például eredeti kalotaszegi viseletet vásárolhattak a bevételből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában