hagyomány

2020.01.27. 09:31

Példaértékű közösségi összefogás a Vince napi ünnepség

Jó közepes szőlőtermésre van kilátás 2020-ban: látványos Vince-napi ünnepségen látták vendégül szombaton az érdeklődőket a szőlősgyöröki Trunkó Családi Pincészetben. Nagy sikert aratott a találkozó, melyen több mint 50-en vettek részt.

Harsányi Miklós

– Csak csattogjanak azok az ollók – buzdították tréfálkozva az egyik vendéget a Trunkó Családi Pincészetnél megtartott Vince-napi ünnepségen. Miután Horváth Lóránt lengyeltóti plébános felidézte Szent Vince alakját és megáldotta a szőlőterületet, helyi és környékbeli szőlősgazdák, borászok kezdték vágni a vesszőket. Klotz Péter, Szőlősgyörök polgármestere példaértékűnek nevezte a közösségi összefogást, mely lehetőséget teremt az évszázados hagyományok ápolására, értékeink megőrzésére. A szőlő, a bor mindig fontos volt a helyiek életében, s lényegesnek nevezte, hogy elődeink szokásait a fiatal nemzedék is megismerje. A balatonboglári Bonus Bonurum Borrend – Szárnyasi József és Szárnyasi Boglárka részvételével – is képviseltette magát az összejövetelen, ahol a levágott cabernet sauvignon szőlővesszők állapotából jósolták a várható termést. Szekér István, a szőlősgyöröki hegyközség hegybírója azt mondta: a rügyek zöldek, jó közepes termésre lehet számítani.

 

– Kemény fagyok nélkül telt el eddig a tél, a környéken sehol nem süllyedt mínusz tíz Celsisus fok alá a hőmérséklet – mondta. – Az enyhe időjárás azonban nem minden esetben kedvező, mivel a különféle kártevők – lisztharmat, peronoszpóra – áttelelhetnek, s tavasszal fertőzést okozhatnak. Abban bízunk, hogy összességében kedvezően alakul a szőlőtermés, mindenesetre reményre ad okot, hogy az elmúlt két év kimagasló eredménnyel zárult. Az biztos: a helyi gazdák szakértelme, elhivatottsága alapot teremt egy újabb sikeres idényre.

Helyi és környékbeli gazdák kapcsolódtak a Vince-napi programba, melyet hetedik alkalommal tartottak meg, s több mint 50-en vettek részt. Trunkó Ferenc, a Trunkó Családi Pincészet tulajdonosa azt mondta: tavaly remek idényt zártak, jó minőségű volt a szőlő és a cukorfok is. Hét hektáron gazdálkodnak, s 2020-ban az egyik legfontosabb feladat az egy hektárnyi szőlő telepítés. A munkálatokat tavasszal kezdik el.

Borkóstolás időjóslással

A Trunkó Családi Pincészetben rozét és rizlingszilvánit is felszolgáltak a vendégeknek, akik Faragó József előadásában időjárás jósló népszokásokból hallhattak ízelítőt. Sok történet fűződik a szőlőhöz és a borhoz, mely gyakran több évszázados népi megfigyeléseken alapul. A helyi szőlő és bortermelők baráti körének tagja szerint szükség van arra, hogy ezek népi szokások fennmaradjanak, mivel ez is gazdagítja a közösség életét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában