önálló vakáció

2019.06.24. 09:00

Szabadsággal, de felelősséggel is jár a szülőtől kapott kulcs

Mindenütt a szülők, nagyszülők sem vigyázhatnak a gyermekre, s a táborok sem töltik ki a teljes szünidőt. Ám a kulcsos gyerekek helyzetére sem szabad pusztán negatívan tekinteni a pszichológus szerint, hisz ez akár a szülőről való leválás egyik kulcsfejezete is lehet.

Gyeszát Zsolt

A szőlősgyöröki Ékes József és felesége két általános iskolás korú lányunokára vigyáz a szünidő több hete alatt. A férfi fontosnak tartja, hogy ha csak lehet, felügyelet alatt legyenek a gyerekek, hiszen tinikorban még nem fejlődik ki maradéktalanul a felelősségtudat. A családi háznál viszont mindig van program. Sokszor a nagymamával főznek a lányok, de a Balatonra, s Csisztapusztára is eljárnak fürödni.

Mátraházi Tibor kaposvári pszichológus szerint az csak előnyére válik a gyerekeknek, ha a nagyszülőknél is eltöltenek egy kis időt a nyáron. Ez fejleszti őket a különböző értékrendek közötti eligazodásban. Mint kérdésünkre elmondta, a szülő és a gyermek bizalmi kapcsolatán, s nem pedig az életkoron múlik, mikor maradhat már egyedül otthon a fiatal. De mégis talán az általános iskola alsó, s felső tagozata közötti átmenet jelentheti a vízválasztót ebben a kérdésben. Hiszen felsős korban már radikálisan nő a gyermek szabadságigénye.

– A szülőnek fel kell készülnie, hogy a megfelelő módon és időben engedje szabadabbra a gyermeket – tette hozzá. – Hogyha ezt kimondják vagy valamilyen hangsúlyt is kap a családon belül, a fiatal is sokkal jobban vigyáz, jobban megbecsüli a szüleitől „kapott szabadságot”.

S bár a nyári kulcsos gyermek fogalmát ma sokan negatívabb értelemben használják, nem szabad arra pusztán így tekinteni a pszichológus szerint. Hiszen bizonyos szempontokat betartva akár a szülőről való leválás egyik kulcsfejezete is lehet ez.

– Megesik, hogy a gyerekek néhány órára egyedül maradnak otthon a nyáron – mondta egy lábodi édesanya. – Minden napra kitűzök egy kis házimunkát nekik, s csak annak elvégzése után mehetnek a barátokhoz.

Balatonbogláron az önkormányzat szervezi a nyári napközit, mellyel minden szülő élhet – tudtuk meg Türjei Attilától. Az általános iskola igazgatója elmondta: az intézményben is felhívták a gyerekek figyelmét a nyári veszélyhelyzetek elkerülésére, a vakációt megelőző napokban a vízi rendőrség látogatott az iskolába emiatt.

Élménnyel ellensúlyozható a net is

Jóllehet a csellengés már több veszélyt rejt magában Mátraházi Tibor szerint. Ám úgy véli: önmagában még akkor sem történik tragédia, ha esetleg a fiatalok kipróbálják a cigarettát vagy az alkoholt a vakáció ideje alatt. A kulcskérdés az, mit kezd a tapasztalattal utána. Megfelelő szülői kommunikáció révén jó eséllyel helyre kerülhet a dolog, s többet nem nyúl ezekhez a szerekhez. Hasonlóan vélekedett a felelőtlen internethasználatról is. A szülő csak úgy ellensúlyozhatja ezt, hogyha nem szabályokat állít fel, hanem valódi élményt ígér a gyermeknek a világháló jelentette örömökkel szemben. Ez lehet egy paintball parti vagy akár egy közös gokartozás, kirándulás is. A nyár remek alkalom erre Mátraházi Tibor szerint.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában