rajzpályázat

2019.03.23. 11:30

Szülő nélkül élnek: álmokról, sebekről mesélnek a rajzok

Lehetetlen nincs! címmel hirdetett rajz- és videópályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) a gyermekvédelmi szakellátásban részesülő gyermekeknek és fiataloknak.

Lőrincz S.

Somogyból is több tucat alkotás érkezett, melyekből nemrég a Nagybajomban rendezett nevelőszülő-toborzón láthattak többet a résztvevők. A művek jelentős része örök emberi értékekről mesél: a kitartásról, a bátorságról, az akaraterőről, s a kamasz szívekben élő vágyról: biztos családi háttérről, terített asztalról, zenei pályafutásról, megértésről, békéről, harmóniáról. Az egyik fődíjat Demeter Krisztofer Angyalszárnyakon című festménye kapta, amely valóban kiemelkedik a mezőnyből, bámulatos erővel hatott. Horváth Kornélia képe is mesél; már a címe is: Amikor még mindenki a mézeskalács házikóban élt… Mit raktározhatott el múltjában e leány, ha e színes mesevilágot vágyja vissza? Nyilván hasonló érzéseket, mint Baán Imre, aki családtagjai között ábrázolta önmagát…

Szárnyalás, vágyakozás, derű és léleksebek egyaránt megjelennek e munkákban.

Demeter Krisztofer Angyalszárnyakon című festménye.

Darázsderekú szépségkirálynőt és „Álmaim angyalát” ábrázoló rajzok, Hollywoodot idéző képi világ mellett konyhakertben foglalatoskodó alakok is feltűnnek. Esküvői kép több is készült, s a művészpéldaképek is megjelennek. Felszállni készülő madarat ábrázol egy grafika; a madártest azonban tele van faágak görcsével, apró reményhajtásokkal, hiszen tudjuk: lehetetlen nincs. Talán annak az alkotónak sem, aki parányi önmagát rajzolta oda a tengerparti óriás kiállítótorony tövébe, kezében könyvvel, el-elmélázva, magányosan...

A művek egy része beszédes szöveget is közöl. Ilyeneket: „Nem lehetetlen jobb családba kerülni.” „Sose add fel, mert amikor feladnád, akkor fordul minden jobbra. (Sonia Ricotti)” Vagy: „Varázsoljunk boldog családot!”, s „Ezen a világon az emberek mindig köveket fognak dobni az utadra. Az viszont rajtad múlik, mit építesz belőlük.”

Az egyik képen fa, amelyen apró csokik függenek. Hiába, a gondoskodó szeretet mellé csoki is kell, hogy e „boldogsághormon” megédesítse az életet. S nemcsak a gyerekekét, hanem a felnőttekét is.

Bogdán Kristóf (Nagybajom), Demeter Krisztofer (Fonyód), Putrih Ramóna (Öreglak) végzett az első helyen, Kővári Dorina (Kaposvár), Horváth Kornélia (Nagyszakácsi), Szokolai Sándor (Nagybajom) lett a második, Baán Imre (Öreglak) Horváth Szilveszter (Balatonboglár), Szakács Lívia (Kaposvár) pedig a harmadik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában