adatrögzítés

2019.06.27. 17:15

Támogatásra számíthatnak a méhészek

Hamarosan megkezdődik a napraforgó virágzása, amikor is a méhészek gyakran tapasztalják a méhcsaládok gyengülését, pusztulását. A méhelhullási eseteket a Nébih zöld számán jelenthetik a méhészek: Somogyban legutóbb tavaly nyáron volt jelentős méhpusztulás Somogysárdon.

Harsányi Miklós

EzrŽvel pusztultak el a mŽhek Somogys‡rdon

A Nébih közölte: ha a növényvédő szer méhelhulláshoz vezet, azt a méhészeknek haladéktalanul jelenteniük kell az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok felé. Az Agrárminisztérium tapasztalatai szerint az elmúlt években csupán a méhpusztulási esetek töredékéről tájékoztatták a hatóságokat.

– Idén még nem volt méhpusztulás, tavaly a napraforgó virágzásakor helytelenül permeteztek, s ez okozta a bajt – mondta Mészáros János, a Zselici Méhészeti Egyesület elnöke. – Térségünkben két somogysárdi méhész is komoly kárt szenvedett, az egyik helyen csaknem 115 méhcsaládból közel 60 maradt meg, a kár több millió forint volt. Azt gondolom, ahol maximális betartják a méhkímélő technológiát, akkor nem lehet gond. Ha a gazdák hajnalban vagy késő este permeteznek, amikor már nincsenek a szabadban a méhek, abban az esetben elkerülhető a méhpusztulás.

Hatmilliárd forint támogatást kaphat a következő három évben a méhészeti ágazat. Mészáros János ezzel kapcsolatban elmondta: a pénz zömét fejlesztésre fordítják a somogyi méhészek, hogy erősödjön a szakma versenyképessége.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a tagállamok 2020-2022 közötti időszakra vonatkozó méhészeti programjait és a kapcsolódó uniós támogatások mértékét, a magyar méhészeti ágazat erejét mutatja, hogy Magyarország az uniós keretösszeg 7,8 százalékát, közel három milliárd forintot kap, ami a hetedik legmagasabb az unió tagállamai között – nyilatkozta Nagy István agrárminiszter a távirati irodának. A kormány kész az uniós társfinanszírozási szabályoknak megfelelően a költségvetésből ugyanekkora összeggel támogatni az ágazatot, így a 2020-2022-es években összesen 5,8 milliárd forint forrás juthat majd az ágazatnak.

– A méhészet tőkeigényes vállalkozás, ugyanakkor meglehetősen kockázatos – emelte ki Mészáros János. – Elég, ha csak az utóbbi tíz évre gondolunk vissza. Az extrém időjárás visszatérő gondot jelentett, miközben a szerény felvásárlási árak is gyakran keltettek feszültséget. A támogatást alapvetően fejlesztésre fordítják a somogyi tagtársak, így a vándoroltatáshoz szükséges eszközökön kívül különböző edényeket, kádakat szereznek be, illetve pörgetőket. S ahány méhcsalád, annyi kaptár: utóbbi nagyjából 20 ezer forintot kóstál, s egy-egy vállalkozónak átlag 50-60 méhcsaládja van.

Mészáros János kifejtette: az ágazatban megkövetelt élelmiszer-biztonsági előírások betartása sokba kerül. A felszerelést időről-időre szükséges megújítani, s külön szabály vonatkozik azokra, akik üvegbe töltve értékesítik a mézet. Az állatorvosok rendszeresen ellenőrzik a vállalkozásokat, a 130 tagú kaposvári egyesület közel kétharmadát érinti az előírás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában