ligetavató

2017.11.01. 17:12

Tizennégy nemesi család érkezett Iharosba

Az egykori Inkey -kastélyparkban 36 fát ültettek el a történelmi családok emléktáblájával. Az ünnepségen elmondták: fontos, hogy a magyar történelmi családok emlékét fenntartsák és megismertessék a társadalommal. 

Stanics Adrienn

Ünnepi műsorral köszöntötték az ország több pontjáról érkezett 14 nemesi családot Iharosban. A budapesti Szent-Miklóssy Ferenc azt mondta: katonacsaládból származik, amely több évszázaddal ezelőtt kapta meg a nemesi címet. – Ez azonban sokszor több viszontagsággal is együtt járt – mesélte családja történetét Szent-Miklóssy Ferenc, aki jelenleg egy kertészeti lap szerkesztésével is foglalkozik. – Családunk katonacsalád volt a Felvidéken, az ősöket egészen a tatárjárásig vissza tudtuk követni. A tatárjárás során egyébként a katonacsaládok 60-70 százaléka kihalt, akik túlélték, azok nemességet kaptak vagy rangemelést. Ez a múlt aztán egyfajta tartást adott az embernek. A nagymama is mindig arra tanított bennünket, hogy tanuljunk, és amit tudunk, azt adjuk is át másoknak.

Harminchat fa jelképezi a nemesi családokat

Az ünnepségen Szászfalvi László országgyűlési képviselő kiemelte: a magyar történelmi családoknak fontos szerepük volt az ország, a nemzet egységének megtartásában. – Nagyon fontos, hogy az utánunk jövő nemzedék számára helyreállítsuk a magyar történelem becsületét – mondta. – A következő nemzedékek számára át tudjuk adni azt a szellemi, kulturális örökséget, amelyet évtizedeken keresztül ki akartak radírozni a magyar történelem könyvekből.

Az 1994-ben alakul Magyar Történelmi Családok Egyesületének az a célja, hogy a magyar nemesi családok emlékét fenntartsa és megismertesse a társadalommal. – Az 50-es évektől ezt a társadalmi réteget gyakorlatilag lenullázták, ellehetetlenítették és el is űzték – mondta Riedel Lóránd, a Magyar Történelmi Családok Egyesületének elnöke. – Nem illet bele abba a társadalmi képbe, amit akkor erőszakkal próbáltak kialakítani.

Riedel Lóránd szerint azért is fontosak a hasonló rendezvények, mert felhívják a figyelmet a múlt megismerésének fontosságára. A Nemesek Ligetébe 36 fát ültettek el, melyeket a Sefag Zrt. helyi erdészete biztosított. – Azt szeretnénk ha minden évben lenne folytatás – mondta Horváth Győző, Iharos polgármestere. – Jövőre újabb tujákat telepítenénk és a nemesi családok tábláit is kihelyezzük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában