fotók

2019.03.26. 17:30

Tömlőt gurítottak, nyúlgátat építettek a fiatalok

Mocsárban jártak, tömlőt gurítottak és nyúlgátat is építettek. Nyolc általános és középiskolás csapat versengett kedden egymással a városi sportcsarnoknál Kaposváron. Huszonhetedik alkalommal rendezte meg a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ifjúsági tűzoltó versenyét.

Góz Lilla

– Ú de nehéz – cipelték a homokzsákot a kadarkúti általános iskolások. Nem ez volt a lányok kedvenc feladata, de pedagógusuk bátorító szavai hatására kiválóan teljesítették a feladatot.

– Nem voltak könnyűek a zsákok, de jó volt a csapat és így sikerült megépítenünk a nyúlgátat – mondta el a hatodikos Zsifkó Alexandra.

– Jobb, bal, jobb, bal – a mocsárjárást gyakorolták a gyerekek a másik állomáson. Túlélő csomagot is össze kellett állítania a versenyzőknek, fel kellett ismerniük a tűzoltó felszereléseket és elsősegély nyújtási ismereteikből is számot adtak, valamint vízsugárral teniszlabdákat kellett egy vas állványról lelökniük.

– Az a jó ebben a versenyben, hogy megtanulhatjuk, hogy egy éles helyzetben mit kell csinálni, akár egy balesetnél újraéleszteni – mondta el Gócza Gergely, a kadarkúti Jálics szakiskola tanulója.

Kaposvárról és Kadarkútról négy-négy csapat jelentkezett, nekik nyolc állomáson kellett bizonyítaniuk.

– Úgy gondolom az ügyesség, a pontosság nagyon számít, szeretnénk továbbjutni, a gyakorlati feladatokban jobb a csapat – mondta el Kulcsár József. Az Eötvös csapatának felkészítő tanára megjegyezte: a verseny segíthet a fiataloknak a pályaválasztásban, kedvet kaphatnak a tűzoltó hivatáshoz.

– A feladatok kétharmada ügyességi, a többi pedig elméleti. Felöleli a lakosság és polgári védelmet, a tűzoltóság és az iparbiztonság területét – mondta el Békési András. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltó ezredes hozzátette: céljuk, hogy megismertessék a szervezetet a gyerekekkel és olyan ismereteket adjanak át nekik, amelyek a felnövekvő generációnak szükségesek. Április 3–án a négy kirendeltség első helyezettje méri össze tudását a megyei döntőn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában