új buszok

2020.02.03. 17:30

Tovább fiatalodik a somogyi járműflotta

Megyénkben tavaly közel 14 millió utas vette igénybe a Volán szolgáltatását. A társaság tovább folytatja a járműflotta fiatalítását, Somogyban előreláthatóan februárban nyolc új buszt helyeznek üzembe.

Harsányi Miklós

Fotó: LANG ROBERT

– Társaságunk jelenleg 245 autóbuszt üzemeltet a megyében, amelyek átlagéletkora 13,1 év – tájékoztatta lapunkat a Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatósága. – A még biztonságosabb és kényelmesebb utazás biztosítása érdekében a Volánbusz folyamatosan fiatalítja és korszerűsíti járműpark­ját. 2020 végéig országosan 638 új jármű állhat forgalomba a beszerzések eredményeként: ezzel a teljes járműpark tíz százaléka megújul.

Az idén forgalomba álló új buszok közül a 352 Credo – köztük a nyolc somogyi is – február végéig kezdi el szolgálatát, a 15 Volvo májusig. A megyénkben közlekedő új járművek mindegyike korszerű, légkondicionált, USB töltőpontokkal felszerelt és a jelenlegi legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelel. Lapunk kérdésére – miszerint mikor, s milyen ütemezés alapján szeretné megvalósítani a járműfejlesztést a Volán, s mi a beruházás stratégiai célja – közölték: a Volánbusz járműparkjának további nagy arányú fiatalítása érdekében a múlt héten kedvező kamatozású, 15,7 milliárd forint értékű beruházási hitel felvételéről kötött megállapodást a társaság flottakezelője, a Volán Buszpark Kft. és az Európai Beruházási Bank (EBB). A teljes, 47 milliárd forintos hitelkeret felhasználásával 2022-ig összesen 3200 új jármű beszerzésére kap lehetőséget a társaság.

– A megállapodást az EBB által jóváhagyott hitel első részletéről írták alá – közölte a kommunikációs igazgatóság. – 2019 és 2022 között összesen 3930 autóbusz beszerzését tervezi társaságunk, így a teljes járműflottánk 60 százaléka lecserélődik. Az autóbuszállomány-fiatalítás része a fenntartható és korszerű közösségi közlekedés elérésének, valamint Magyarország buszstratégiájának megvalósítása érdekében tett intézkedéseknek.

A cég tervei szerint 2022 végéig 8,99 évre, 2031-ig 5,73 évre szorítják le autóbuszaik átlagéletkorát. Harsányi Miklós

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában