felkészítés

2019.01.31. 09:00

Tréningen is segítik majd a fiatal gazdákat

Tréninget szervez tavasztól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) fiatal gazdálkodók részére. Tavaly negyvenöt fiatal gazda nyert el induló támogatást Somogyban. Akad, aki kajsziültetvényben lát lehetőséget a jövőt illetően.

Gyeszát Zsolt

A karádi Balása Márk is sikerrel pályázta meg a fiatal gazdálkodóknak szóló induló támogatást, 40 ezer eurót nyert el tavaly. A 27 éves gazda a mezőgazdasági technikusi képzés után egyetemen végzett növénytermesztő mérnökként. Mint elmondta: nagy területen foglalkoznak szántóföldi növénytermesztéssel a családi gazdálkodás keretein belül, ám az elnyert támogatást másra fordítja. – Kajszibarack-ültetvényt létesítünk közel hat hektáron – tette hozzá Balása Márk, aki már a fákat is megrendelte ennek érdekében. – Hosszasan mérlegeltük, hogy mit lehet kihozni egy hektár szántóföldi növényből vagy épp a kajsziból, s az utóbbira esett a választásom. Persze, a családi gazdálkodásban is dolgozni fogok, fontosnak tartom ezt. Régóta tudom, hogy ezen a pályán akarok tovább menni, s Karádot sem hagynám el – jegyezte meg.

– Habár egyelőre nem elérhető a pályázat, a fiatal gazdálkodók indulását segítő támogatás nagyon fontos lépés volt az agrárkormányzat részéről – mondta Gombos Sándor, a NAK megyei elnöke. – Ez az egyik megoldása annak, hogy valamilyen szintű generációváltás történhessen az elidősödő ágazatban. Bár Somogyban nem olyan rossz a helyzet e téren, mint mondjuk az alföldi megyékben. A generációváltás leginkább a szőlővel, gyümölccsel foglalkozó gazdáknál érezhető valamelyest megyénkben. Az induló támogatást elnyert fiataloknak azonban komoly kötelezettségeik vannak. Az elmúlt években több mint 150 fiatal somogyi gazda részesült ebben a támogatásban. Fontos, hogy jól felkészültek legyenek a fiatal gazdák, épp ezért tavasztól egy új és egyben kötelező tréninget szervez a kamara a részükre, itt Somogyban is. De azok is jelentkezhetnek majd erre, akik még csak érdeklődnek a gazdálkodás iránt.

 

A vidéki életforma népszerűsítése is cél

– Egyet értek, hogy szükség van a fiatal gazdálkodók segítésére, ahogy a vidéki életforma népszerűsítésére is – tette hozzá Balása Márk. – Azt látom, hogy sok az idősebb gazda, s egyre kevesebb az a fiatal gazdálkodó, aki mondjuk traktorba ülne vagy éppen egyetemre menne.

A megyei kormányhivataltól megtudtuk: tavaly a Vidékfejlesztési Program fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás pályázati felhívása keretében negyvenöten részesültek 40 ezer eurónak megfelelő támogatásban Somogy megyében. A célzottan a fiatal mezőgazdasági termelők számára kiírt pályázat már lezárult.

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége több szakmai partner bevonásával indítja el a Vidéki élet, fiatalok vidéken elnevezésű pályázati programját az idén. Ennek olyan eleme is van, mely a gyerekekkel igyekszik megszerettetni a kiskerti munkát. Bár egyelőre Fejér és Csongrád megyében valósul meg, később akár országossá is kiterjeszthetik – derült ki a magyarmezogazdasag.hu írásából.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában