az internet bugyrai

2017.11.10. 20:00

Veszélyek lesnek gyerekeinkre a világhálón

Az internet néhány évtized alatt mindenféle szempontból behálózta bolygónk civilizált lakosságát. Ma már el sem tudnánk képzelni életünket a világháló nélkül, amelynek egyes területeit gyerekjáték használni.

Turbéki Bernadett

8,3 milló forintos fejlesztés a ballószögi Kossuth Általános Iskolában

Ahogy a jó játéknak is megvan a maga szabálya, úgy az internetet használatára is írott és íratlan szabályok vonatkoznak. A gyerekeknek is meg kell tanulniuk okosan használni a netet, mert egy hibás gombnyomással kárt is okozhatnak másoknak, vagy akár saját maguknak is.

A Kaposvári Klebelsberg Középiskolai Kollégium informatika termébe kora délután kezdenek „szállingózni” a diákok. Most még van szabad gép, mert a többség iskolában van, vagy éppen ebédel. Így van idő információt gyűjteni a tananyaghoz. A 11.évfolyamos Gyurka Mátyás ott jártunkkor éppen internetezett.

– Elsősorban iskolai tanulmányaim segítésére használom a netet. Nagy segítséget nyújt az információgyűjtésben. Használom még játékra, és a közösségi oldalon is meg tudom kérdezni, mi a házi feladat, ha lemaradtam róla. Képeket azonban ritkán posztolok, tisztában vagyok a veszélyeivel – mondta a Táncsicsos diák. Mellette egy technikumot végző társa is a neten böngészett. –Informatikát tanultam, sok mindenre használom a netet: drivereket telepítek, zenét hallgatok, filmet nézek a segítségével, de tudom, hogy milyen veszélyei vannak, ezért a közösségi oldalamat is úgy háromhavonta használom, ha okom van rá – mondta Pintér Roland, aki a „gépészben” tanul.

Ám nem minden fiatal gondolkodik úgy, mint a két kollégista. A gyerekek sokszor meggondolatlanul kattintanak. Így látja ezt a kollégium igazgató-helyettese is, aki informatikus.

– Leginkább az jellemző a fiatalokra, hogy használnak ugyan digitális eszközöket, ám informatikai tudás nem áll mögötte. Ami érdekli őket, azok leginkább a közösségi és megosztó oldalak, amelyeknek minden csínját ismerik, ám egy táblázatkezelő programot nem tudnak kezelni, pedig igencsak megkönnyítené hétköznapjaikat – mondta Kovács Ferenc. Az informatikus tapasztalatai alapján a gyerekek iskolai tanulmányaik során megfelelnek ugyan a követelményeknek, ám a megszerzett tudást nem használják. Pedig az informatika segítségével akár már az óvodások gondolkodását is fejleszteni lehet.

– Más szemléletmód alakul ki, ha tudnak algoritmusokba gondolkodni, jobb lesz a probléma – megoldó képességük, el tudnak vonatkoztatni dolgoktól- mondta a szakértő. Véleménye szerint önmagában nem káros, ha a gyerekek az okos kütyüket használják. A probléma a nem megfelelő digitális-eszközhasználatnál kezdődik.

– Már óvodás kortól hasznos lehet, ha olyan játékkal foglalatoskodnak, ami épülésükre szolgál, és fejleszti a gondolkodásmenetüket Ma már létezik olyan játék, amelynek segítségével megtanulnak kódolni, de nem lehet filmet is nézni rajta, valamint zenéket letölteni a segítségével – mondta Kovács Ferenc, aki erre a célra a logikai játékokat javasolja, amelyek manapság könnyen elérhetőek akár a net segítségével is. A gyerekeknek kihívást jelent az egyre nehezebb szintek teljesítése, ugyanakkor nem lövöldöznek, hanem észrevétlenül tanulnak.

– Az idegen nyelvek, a művészetek, a tánc, a zene, mind logikára épülő dolgok, amelyet matematikával alapozunk meg. Úgy tartják, hogy aki nem jó matekból, nem lesz jó zenész. Visszafelé azért nem teljesen igaz ez az állítás... – mondta az informatikus. Az óvodások logikai játékát kisiskolás korban az interaktív táblák is felválthatják, amelyek jól beleillesztve a tananyagba, hozzájárul a feladat-megoldó készség fejlődéséhez.

Az internetet leginkább felső tagozatban, és középiskolában használják önállóan a gyerekek. A szakértő szerint a fiatalokat arra kell megtanítani, hogyan különböztessék meg a valós információt a falstól. Ebben segíthet a „szülői felügyelet” beállítás a fiatalok kütyüin, amelynek jóvoltából bizonyos tartalmakat le lehet tiltani a gyerekek gépein. A közösségi oldalak használatával kapcsolatosan pedig arra kell felhívni a figyelmüket, hogy nem anonim, amit ott tesznek. Ráadásul a mai technika segítségével már visszakereshető, minden tevékenység, amelyet a gép előtt ülő a neten csinált, nyoma van. Ezért nem érdemes olyat posztolni, amit később megbánnánk, vagy ami még kellemetlenebb: büntethetnek is érte.

Aranyszabály, hogy személyes adatokat nem szabad megosztani, mert visszaélhetnek vele.

Előfordulhat, hogy mások posztolnak helyettünk, egy hamis profilt létrehozva. A károsult szerencsére jelezheti mindezt a szolgáltató felé, és megszüntetik az oldalt. A legtöbb szülő azonban a zaklatásoktól félti gyermekét, amely kortársaik és felnőttek felől is egyaránt érkezhetnek a fiatalokhoz. A folyamatos zaklatásnak akár rendőrségi feljelentés is véget vethet, a bizonyíték pedig hamar meglesz, mert nyoma marad a neten.

– Bár a pedofília nem mindennapos, számolni kell a lehetőségével, ezért a gyerekekben tudatosítani kell, hogy ugyanúgy, ahogy az utcán sem ismerkedünk idegenekkel, a neten sem előnyös későbbi találkát megbeszélni ismeretlennel – mondta Kovács Ferenc, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelszót soha ne áruljunk el másoknak, és ha valaki megtudta azt, azonnal változtassuk meg! Erre manapság már okos telefonra érkező megerősítő kód is létezik, ám annak használata leginkább kémfilmekbe illő helyzetekben indokolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában