felturbózott jókedv

2020.01.31. 11:30

Vígan illan el életünk az italospohár mellől

Az ország délnyugati régiójában vásárolják az emberek a legtöbb alkoholt. Ráadásul ebben az országrészben emelkedett leginkább, öt és fél százalékkal a boltok által értékesített alkoholos italok mennyisége egy év alatt. Azt azonban jó tudni, hogy a nyári balatoni bulik, a sok pihenni, lazulni vágyó nem javítja a statisztikát.

Marosi Gábor

A délnyugati országrészben egy ember évente – tiszta szeszben számítva – átlagosan 2,82 liter alkoholt vesz a boltban. Az adatok szerint országosan Somogyban, Zalában, Tolnában és Baranyában vásárolják a legtöbb alkoholos italt az emberek. A rangsorban a második régió Északnyugat-Magyarország, annak ellenére is, hogy ott egy év alatt két és fél százalékkal kevesebb alkoholt adtak el, de így is fejenként 2,54 literhez jutottak. A harmadik Közép-Magyarország, aztán Északkelet, majd a lista végén Délkelet-Magyarország áll, ebben a régióban átlagosan 2,28 liter alkoholt értékesítettek. Az országos átlag másfél százalékkal emelkedett, így az egy főre jutó alkoholvásárlás 2,47 liter volt 2018. június és 2019. június között.

A legkedveltebb alkoholos ital továbbra is a sör. A KSH adatai szerint ebből is a délnyugati régióban fogyott a legtöbb. Tiszta szeszben számítva egy ember, átlagosan 2,2 litert vásárolt, ami negyvenhárom liter sörnek felel meg. Somogy, Zala, Tolna és Baranya megye után az északnyugati régióban értékesítették a legtöbb sört, fejenként harmincnyolc litert. A pálinka is jól fogyott délnyugaton, átlagosan 0,26 litert vettek az emberek.

– A Balaton közelsége növeli a régiós adatokat – fogalmazott Kovács Gergely, a kaposvári Addiktológiai Konzultációs Központ intézményvezetője. – Nyáron egymást érik a fesztiválok a megyében, az ország több pontjáról érkeznek pihenni a tó partjára, ehhez pedig hozzátartozik az alkoholfogyasztás. Azt gondolom, hogy emiatt magasabb itt az átlag, mint hazánk más részein. Egy korábbi kaposvári felmérés szerint ugyanis az itt élők az országos átlagnak megfelelően fogyasztanak alkoholt. Az adatok nem meglepőek, hiszen Magyarországon a tizennyolc év alattiak alkoholfogyasztása az európai átlagnál jóval magasabb – tette hozzá Kovács Gergely.

– A kultúránk része az alkoholfogyasztás – hangsúlyozta Kovács Gergely. – Sajnos az alkoholizálást nem tekintjük problémának. Minden eseményen, összejövetelen, esküvőn, érettségi banketten, diplomaosztón és halotti toron is jelen van az ital. De a reklámok is azt hirdetik, hogy „szükség” van rá. Nem ítélik károsnak az alkoholt, sőt még hangoztatják is, hogy például a kézműves és a különféle szűretlen sörök mennyire finomak és jók. Azt gondolom, foglalkoznunk kell a statisztikai adatokkal, hiszen ha nem tesszük, akkor nagyobb az esélye annak, hogy egyre több alkoholbeteg lesz az országban. Nem állítom, hogy biztosan így lesz, de az látható, hogy a fiataloknak nagy része fogyaszt alkoholt. Nem tudnak úgy bulit szervezni, hogy az alkohol ne legyen jelen, felméréseink szerint ez sokak számára elképzelhetetlen. Ezért úgy vélem, valamiféle akciótervet kellene kidolgozni, hogy minél kevesebben tartsák a bulik elválaszthatatlan részének az ivást – fogalmazott a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában