Kultúra

2015.08.14. 15:09

Kaposfest: kirobbanó siker a nyitányon

Felrobbant a terem az ovációtól a nyitóhangverseny után, de a fellépők nem a vastapsban mérik a művészi sikert, bár meghatódtak a lelkes fogadtatástól – hangzott el a hatodik alkalommal megrendezett Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál sajtótájékoztatóján.

K. G.

Több mint ötven magyar és nemzetközi művész játszik a kaposvári Szivárvány Kultúrpalota színpadán. A fesztivál új művészeti vezetői, Baráti Kristóf hegedűművész és Várdai István csellóművész mellett az érdeklődők hallhatják többek között Andreas Ottensamert, Koh Gabriel Kemadát, Würtz Klárát, Farkas Gábort, Finghin Collinst, Perényi Miklóst, Dudu Carmelt, Zempléni Szabolcsot és a 30 éves Erkel Ferenc Kamarazenekart.



Baráti Kristóf elmondta: nem volt rizikómentes, ahogy becsöppentek az ország egyik legrangosabb kamarazenei fesztiváljának életébe, mert kevés idő volt a felkészülésre, de felülmúlta reményeiket az idei évad.
Lestán-Bedő Eszter, az Erkel Ferenc Kamarazenekar vezetője arról számolt be, hogy óriási lehetőség számukra az, hogy kilenc koncerten 22 darabot adnak elő a Kaposfesten, köztük hat saját művet, a többi előadáson a szólistákat kísérik.
Bolyki György fesztiváligazgató szerint, aki az idén az egyik darabban csellózik is, letették a névjegyüket az új művészeti vezetők.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Óriási sikert aratott a nyitókoncert
[/caption]
Szita Károly polgármester kifejezte, hogy nagyon hálás az ötletadó Kokas Katalin eddigi munkájáért, aki az idei fesztiválon már nem vesz részt. Az önkormányzat 75 millió forinttal támogatta a programot. A bevétellel anyagilag nem térül meg a Kaposfest költsége, de ennél sokkal többet ér, hogy a város páratlan marketinglehetőséghez jut külföldön is, és a fesztivál ideje alatt nincs szabad szálláshely Kaposváron, tette hozzá a polgármester.

Egyes kijelölt próbák nyilvánosak a fesztiválon, limitált számban ezekre is eljuthatnak a nézők. Az augusztus 19-éig tartó rendezvényen ingyenes könnyűzenei koncertek is lesznek, jazz és gospel előadók is ellátogatnak a fesztiválra. A Kaposfest teljes ideje alatt esténként ifj. Sárközi Lajos és zenekara játszik a Kapos Hotelben, és a komolyzenei művészek már korábban is óriási lelkesedéssel, éjszakába nyúlóan zenéltek együtt a cigányzenészekkel.

A következő lépés a fesztivál életében egy CD kiadása lehet, hiszen öt éve rögzítik már a koncerteket, de hogy megjelenhessen a hanghordozó, minden művésznek egy nullát le kellene faragnia a jogdíjából, árulta el Bolyki Görgy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!