összetartás

2017.12.04. 16:12

Áder János: embert és embert is egymáshoz kapcsolnak az egyes felekezetek lelkészei

A köztársasági elnök a határon túli egyházi vezetők tiszteletére adott hétfői díszebéden a közösség fontosságáról is beszélt.

Budapest, 2017. december 4. Áder János köztársasági elnök beszédet mond a határon túli egyházi vezetõk tiszteletére adott díszebéden a Sándor-palota Tükörtermében 2017. december 4-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

A világban a lelkész – legyen bármilyen felekezetű – embert és embert is egymáshoz kapcsol, nemcsak égi és földi között közvetít – mondta a köztársasági elnök a határon túli egyházi vezetők tiszteletére adott díszebéden hétfőn a Sándor-palotában. Az eseményen az államfőn és a meghívott egyházi vezetőkön kívül részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Köszöntőjében Áder János rámutatott: ezt a kapcsolatot ünnepelték számtalan módon idén a reformáció ötszázadik évfordulóján, és ezt a sorsközösséget erősítik minden esztendő pünkösdjén, a csíksomlyói magyar zarándoklaton.

A köztársasági elnök kiemelte: adventben, karácsony közeledtével természetes a késztetés bennünk, hogy számot vessünk az elmúlt esztendővel.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Ha komolyan vesszük a feladatot, akkor fel kell tennünk a kérdést, hogy közösségeinkért, egymásért is megtettünk-e mindent, ami szükséges és ami lehetséges – fogalmazott Áder János.

Az államfő az esztendő végéhez közeledve megköszönte a jelenlévő egyházi vezetőknek – és a csak lélekben velük együtt lévőknek -, hogy munkájukkal a lehetetlenre is mindig, hittel, reménnyel, szeretettel vállalkoztak.

„A szétszóratásban az asszimiláció ellen küzdve. A többségi társadalom elfogadását remélve. A csüggedőknek bátorítást adva, bennük a lelket tartva. Az elesetteknek valóságos segítséget, támaszt nyújtva”

- mondta a köztársasági elnök.

Borítókép: MTI Fotó: Illyés Tibor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!