anarchikus állapotok

2018.08.07. 07:58

Rendkívüli ülést hív össze a Magyar Kórházszövetség

A kórházigazgatók felett álló, a hatékonyságot szolgáló kancelláriarendszer nem valósult meg.

A Magyar Kórházszövetség rendkívüli ülést hív össze, de egyelőre sem a szövetség, sem az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem adott állásfoglalást az Állami Számvevőszék elnökének kritikáival kapcsolatban. Utóbbi szerint több egészségügyi intézményben is gazdasági szabálytalanságokat találtak az ellenőrzésekkor – írta meg a Magyar Idők.

Rendkívüli elnökségi ülést hív össze a Magyar Kórházszövetség, ahova az Állami Számvevőszék (ÁSZ) képviselőjét is meghívják, hogy közösen tárják fel a problémákat, és a konkrétumokról egyeztessenek – reagált a Magyar Időknek a szövetség a lap tegnapi számában megjelent interjúra. Domokos László, az ÁSZ elnöke ugyanis – a kórházak és a szakrendelők ellenőrzése után – úgy fogalmazott:

pénzügyi szempontból botrányos, anarchiá­ra jellemző állapotok uralkodnak az egészségügy egyes területein.

Domokos László szerint a szabálykövető intézményvezetőket nem szabad leváltani, de

azokon a helyeken, ahol a pénzügyek nincsenek rendben, új gazdasági irányításról kell gondoskodnia az államnak.

Találtunk olyan kórházat, ahol szinte minden fontos terméket és szolgáltatást úgy vett meg az intézmény vezetősége, hogy nem folytatott le közbeszerzést, vagyis a vásárlásoknál minden lehetséges jogszabályt figyelmen kívül hagytak. Számos olyan kórház is akadt, ahol nem vezettek hiteles leltárt bizonyos eszközökről – mondta el az ÁSZ elnöke.

A kórházszövetség a lap értesülése szerint csak az elnökségi ülés után fog hivatalos állásfoglalást kiadni, de annyit hozzáfűztek: Domokos ­László nem nevezett meg konkrét kórházakat, így addig nem tudnak érdemben a problémákra megoldást találni. A közbeszerzéseket a kórházak külön-külön kezelik, így az abban lévő anomáliákra sem tudnak egységes választ adni – tették hozzá. A szövetség arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakrendelők nem hozzájuk, hanem az önkormányzatokhoz tartoznak.

A számvevőszék évek óta tart ellenőrzéseket, és korábban is pénzügyi és vagyongazdálkodási szabálytalanságokat, valamint likviditási problémákat talált több vizsgált intézményél is. A problémák felszámolására több megoldási javaslat is született.

Ónodi-Szűcs Zoltán korábbi egészségügyi államtitkár javaslata volt a kórházigazgatók felett álló kancelláriarendszer kialakítása, amellyel hatékonyabbá akarták tenni az intézmények működését. A tervet az ÁSZ akkor üdvözölte, ám a Magyar Kórházszövetség megtorpedózta, így végül a kormány úgy döntött, az idei választások utánra halasztja a döntést. A kancelláriákról április óta azonban nem esett szó sem az új egészségügyi államtitkár, sem az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) részéről.

A kórházszövetség korábbi kongresszusi állásfoglalásában közölte, ragaszkodnak a tagkórházak gazdasági önállóságához, és fontosnak tartják a kórházak élén álló szakmai és gazdasági szempontból erős és felelős, önálló menedzsmenteket.

A kórházszövetség igazságtalannak tartja azt a gyakorlatot, amely az egyes ellátóintézmények ellenőrzésekor fellelt rendszerszintű problémákat kizárólag az érintett intézményi menedzsmentek nyakába kívánja varrni,

holott e problémák kialakulása és kezelése ennél sokkal szélesebb felelősségi kört érint – olvasható az állásfoglalásban.

Lapzártánkig az Emmi sem adott ki állásfoglalást az ÁSZ elnökének kritikáival kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!