zaklatás

2019.12.12. 13:45

Gulyás Gergely: a Gothár-ügy nem maradhat következmények nélkül

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifogásolta, hogy az eltussoló színházigazgatónak a haja szála sem görbül.

Budapest, 2019. december 12. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. december 12-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotós: Koszticsák Szilárd

Gothár Péter rendező zaklatási ügye nem maradhat következmények nélkül – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a parlamentben előző nap elfogadott kulturális tárgyú törvénymódosításról szólva.

Gulyás Gergely kifogásolta egyúttal, hogy annak a színházigazgatónak „a haja szála sem görbül”, aki a Gothár-ügyet egy éven keresztül eltussolta.

A kulturális tárgyú törvénymódosítást úgy kommentálta: a színházak művészeti szabadságába nem történhet beavatkozás.

Ha viszont egy önkormányzati fenntartású színház jelentős közpénzt szeretne kapni a központi költségvetésből, akkor az államnak szerződést kell kötnie az érintett fenntartóval – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint ez a színházak érdekében is áll, mert ebben biztosítható a hosszú távú finanszírozás.

Kiemelte, hogy az elfogadott módosítás nem érintette a Nemzeti Kulturális Alapot (NKA). Szerinte az NKA alapvetően jól működik, nincs szükség semmilyen mélyreható változásra, az azonban indokolt felvetés, hogy jó-e az, ha különböző szervezeteknek három, négy vagy öt állami forrásból kell pályázniuk.

Megjegyezte azt is, hogy az Országgyűlés elé beterjesztett törvényjavaslat „sok mindent nem tartalmazott” a parlamenti benyújtás előtt a balliberális sajtóban kiszivárgott „állítólagos minisztériumi anyagból”, amely miatt pedig még tüntetést is hirdettek.

Gulyás Gergely kérdésre közölte: ha születik megállapodás egy önkormányzat és a kabinet között, akkor az a színházigazgató kinevezésére is kiterjedhet, de „vétójogról nincs szó”.

Arra a felvetésre, hogy az Újszínházban is történhetett zaklatás, azt felelte: minden ilyet ki kell vizsgálni, de a Gothár-ügyben azért tudnak egyértelműen fogalmazni, mert ott beismerés történt.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának csütörtökön esedékes ülésén felmerülő lehetséges témákra vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely azt válaszolta: a kormány nem harcolni, hanem együttműködni szeretne Budapest vezetésével, ezért nem készül parázs vitákra a tanácsban.

Szeretné ugyanakkor, hogy néhány ügyben a főváros tegye egyértelművé az álláspontját. Így például arról, hogy támogatja-e vagy sem a dél-budai szuperkórház megépítését, van-e „kórházstop” Budapesten vagy nincs. Szerinte egyébként az M1-es és az M7-es autópálya találkozási pontjánál nehéz jobb helyszínt találni a szuperkórháznak.

A Fővárosi Nagycirkusz felújítása ügyében szintén várják Budapest álláspontját – tette hozzá.

Az állatkerti biodómra vonatkozó kérdésre azt válaszolta: úgy tudja, biztosított a pénzügyi háttere a beruházásnak, a kormány korábban két döntést hozott az ügyben, egyszer 23, majd további 16-17 milliárd forintot adott.

A Dél-Budára tervezett új Duna-híd ügyében közölte: ha a főváros új helyszínt tartana alkalmasnak, azt meg kell vitatni, de szerinte a forgalmi adatok alapján jó a híd korábban kijelölt helye.

Egyes fővárosi cégvezetők leváltására a miniszter úgy reagált: „van tisztogatás”, de a főváros döntése, hogy melyik vállalata élére kit nevez ki.

Azt is mondta, hogy vagy káderhiány miatt, vagy „a múlt erőinek” túlzottan komoly befolyása miatt, de a 2002 és 2010 között leszerepelt, „az országot tönkre tevő és csődbe vivő panoptikumból szereztek szakembereket” a fővárosban.

A társadalombiztosítási tárgyú törvénymódosítással kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az év első kilenc hónapjában mintegy 75 ezren próbálták jogosulatlanul igénybe venni az állami egészségügyi ellátást.

A kórházak adósságának rendezéséről a Miniszterelnökség vezetője úgy fogalmazott: „ebben az ügyben fognak még az idén döntések születni”.

Gulyás Gergely megerősítette, hogy a bírák béremeléséről is szóló előterjesztés parlamenti szavazásánál történt hiba miatt még egy ülést kell tartania idén az Országgyűlésnek.

Kérdésre beszélt arról is, a kormány arra kéri az igazságügyi minisztert, hogy tekintse át a polgári perrendtartási törvényt a keresetindítás egyszerűbbé tétele érdekében.

A hatéves kortól kötelező iskoláztatással kapcsolatban közölte: az Oktatási Hivatal az indokolt esetekben ezután is megadja majd a halasztást. Szerinte a hivatal nagyvonalúan és gyorsan fogja elbírálni a kérelmeket.

Egy győri iskolában történt késelésről szóló kérdésre a miniszter elmondta: együttérzésüket fejezik ki az érintett tanárnőnek. Az egyik legjobb szakképző intézményben történt az eset, semmilyen előzménye volt, senki nem számított rá.

De meg kell nézni, mit tehet az állam a megelőzés érdekében – felmerült az iskolarendőrség felállításának lehetősége is -, és megteszik a szükséges lépéseket – fejtette ki.

Borítókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. december 12-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!