Erőszak a természet ellen

2022.01.30. 14:22

Nem érzékenyítésről, hanem megrontásról beszélünk

A test és lélek nem elválasztható entitások – nyilatkozták a szakemberek vasárnap reggel a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság gyermekvédelmi törvényt támadó nyilvános levelére reagálva. Az elhangzottak alapján a két szakmai társaság olyan kérdésben fogalmazott meg határozott állításokat, amelyekben még a szakemberek között sincs konszenzus.

bban gondolkodunk, hogy test és lélek nem elválasztható entitások – ezt már Hippogratész óta tudjuk. Emellett még azt mondjuk, hogy általában egy bio-pszicho-szociális keretben, sőt, spirituális keretben gondolkodunk minden egyes lelki jelenségről. Akkor hogyan jelentheti ki ez az állásfoglalás, hogy például a hormonháztartásra környezeti hatások nem befolyásoló tényezők?

– jelentette ki Pécsi Rita vasárnap reggel a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában, a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság gyermekvédelmi törvényt támadó nyilvános levelére reagálva. A neveléskutató hozzátette, vannak olyan tanulmányok, amelyek szerint a környezetnek, a társadalmi változóknak, a propagandának erőteljes hatása van mind nemi identitás-, mind pedig a szexuális orientáció kérdésére. Pécsi Rita emiatt csodálkozik, hogy a két társaság egy ilyen fontos témában nem számol a nevelés kérdésével - írja a Magyar Nemzet.

Minden más területen a szakmájához tartozik hogy számoljon vele, hiszen akkor nem lenne értelme csak biológiai gyógyítást folytatni. 

– mondta. A kutató szerint nem véletlen hogy olyan nagy mértékben használja az LMBTQ-lobbi a meséket, a filmeket, hiszen gyermekkorban létezik egy látens fejlődési szakasz, amikor még puha a nemi identitás, és a gyermekek szerepeket tanulnak érzelmi azonosulási mintákon.

„Nem érzékenyítésről beszélünk, hanem ebben az esetben megrontásról, mert egy folyamatnak a természetes kibontakozásába erőszakosan bele nyúl. (...) Egy civil szervezet megérkezik, és mindenféle előzetes jogosítvány nélkül – amikért mi éveket tanulunk – mesét olvas a gyerekeknek olyan témákban, amikben még a tudományban sincsen konszenzus. ”

– jelentette ki. A kutató elmondta hazánkban ennek hatását lehetséges hogy tíz év múlva tudjuk majd kutatni, de szerinte addigra késő lesz. Pécsi Rita hozzátette, hogy 60-80%-on van azon fiataloknak az aránya, akik 18 évesen még homoszexuálisnak gondolják magukat, 23 éves korukra teljes mértékben heteroszexuálisnak vallják magukat, annyira puha ebben a korban a nemi identitás.

A nemi identitás és a szexuális orientáció a későbbiekben, tehát a környezet és a nevelés által nagyon nagy mértékben befolyásolt tényező, és ez egy nagyon hosszú időszak alatt kialakuló tulajdonság. Hogy azonosan képes e érezni és viselkedni az adott biológiai nemével, amit az összes sejtje hordoz, azt a környezet és a nevelés nagy mértékben befolyásolja.

– nyilatkozta Hal Melinda klinikai szakpszichológus, közgazdász, a Magyar Pszichiátriai Társaság tagja. A Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság közös állásfoglalásában leírta, hogy társadalmunkban már születéskor meghatározzák az újszülött biológiai nemét. A klinikai szakpszichológus szerint ez téves, hiszen „egyetlen orvos sem játszik Istent”. Hal Melinda leszögezte, a biológiai nemünk a kromoszómákon, a genetikán múlik, és nem hogy a születés pillanatában, hanem a megtermékenyítés pillanatában dől el. Hozzátette, ez genetikailag minden esetben egyértelműen meghatározható. 

Azt gondolom, hogy ha párbeszédet szeretnénk, ez csak úgy történhet meg, hogy ha tényleg tudunk szakmai vitákat folytatni. Nem kell, hogy egyetértsünk. A vitában az a lényeg, hogy esetleg több szempontot behozzunk.

– zárta gondolatait Hal Melinda. 

Mint korábban a lap is beszámolt róla, a napokban tette közzé Facebook-oldalán a Magyar Pszichiátriai Társaság, a Magyar Pszichológiai Társaság és a Magyar Szexuális Medicina Társaság a közös szakmai állásfoglalását, amelyben a gyermekvédelmi törvény tartalmára reagálva kijelentették: véleményük szerint a törvény a fiatalok egy részének mentális egészségét kifejezetten veszélyezteti. A gyermekvédelmi törvényt elítélő szakmai társasággal szemben számos bírálat látott napvilágot, amelyekben a szakmai kérdések mellett többek között azt kifogásolták, hogy a két társaság fittyet hányt a demokratikus elvekre.

Borítókép: Illusztráció

Cikk létrehozása

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában