Csúsztatás

2022.08.18. 15:43

Álhírt terjesztett a Válasz Online a berlini gázárról, jóval többet fizetnek a németek

Bár a portál nemrég azt írta, hogy a berlini lakosoknak kevesebbet kell fizetniük a földgázért, mint a magyaroknak, az igazság ezzel szemben az, hogy a német fővárosban kétszer akkora a köbméterenkénti tarifa, mint hazánkban. Ez az átlag feletti magyar fogyasztókra vonatkozik, hiszen a rezsicsökkentett gázár egy tizenharmada a berlininek.

Fotó: Shutterstock

Az utóbbi időben számos olyan álhír jelent meg, amellyel a baloldal relativizálni próbálta a rezsicsökkentés jelentette segítséget, ám egyszerű kalkulációval bárki tájékozódhat a valós díjakról és kedvezményekről. Különös módon a témában eddig megjelent egyik legdurvább csúsztatást eddig egyik sajtóorgánum sem cáfolta meg. Ezt most hiánypótló jelleggel tette meg a Mediaworks Hírcentruma.

Felsmann Balázs energetikai szakértő a Válasz Online-nak arról beszélt a múlt hónap végén, hogy a magyar lakosságnak kell Európában a legdrágább gázárat fizetni – 747 forintot köbméterenként –, s még a berlini is jóval alacsonyabb ennél.

 

Szerinte a német fővárosban 550 forint körül van a földgáz köbméterenkénti díja. Ezzel szemben az igazság az, hogy közel háromszor annyit kell fizetniük a berlini magánfogyasztóknak.

 

Az angebot.vattenfall.de oldalon, ahol a berliniek a különböző szolgáltatók ajánlatai közül válogathatnak, az látható, hogy 

a német fővárosban a gáz köbméterenkénti ára egyik kerületben és egyik szolgáltatónál sem alacsonyabb 1300 forintnyi eurónál. Ez a díjszabás tehát nem, hogy alacsonyabb annál, mint amit az átlagosnál több gázt fogyasztó magyaroknak kell fizetniük, hanem közel kétszer akkora.

A rezsicsökkentés baloldali kritikusai jellemzően azt is bagatellizálják, hogy Magyarországon az átlagfogyasztás szintjéig rendkívül kedvezményes a lakossági földgáz ára. Márpedig az a háztartás, amely havonta 144 évente pedig 1728 köbméter alatti gázmennyiséget használ el, annak mindössze 102 forintot kell fizetnie köbméterenként. Ez a legkedvezőbb ajánlatot választó berliniek terhének mindössze egy tizenharmad része.

A már említett német portál szerint egy 100 négyzetméteres berlini lakóingatlan éves gázigénye 15000 kilowattóra, vagyis 1421,8 köbméter. Vagyis hazánkban ez a mennyiség jócskán a rezsicsökkentett kategóriába esne.

Ám az egészen kis alapterületű és csekély energiafelhasználású ingatlanokban sem számíthatnak kedvezményre a német fővárosban élők, sőt, abszurd módon még többet is kell fizetniük. Az angebot.vattenfall.de szerint míg egy 100 négyzetméteres berlini ingatlan fűtéséhez szükséges, nagyobb gázmennyiség esetén 1327 forint per köbméter a legkedvezőbb ajánlat, addig egy harmadannyit fogyasztó, 30 négyzetméteres garzonban 1363 forint a legalacsonyabb tarifa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában