Gazdatüntetés

2022.08.20. 19:32

Megint becsapott mindenkit Szabó Bálint?

Egyelőre óriási bukás az augusztus 20-ra meghirdetett gazdatüntetés, délután egyetlenegy traktor sem ért el a demonstráció fővárosi helyszínére. A szervező, Szabó Bálint ettől függetlenül százfőnyi tüntetővel és háromszáz traktorral töltené az éjszakát a Parlamentnél. A szegedi botránypolitikus a Mediaworks Hírcentrumának úgy nyilatkozott, további több tízezer gazda érkezésére számít a következő napokban. Persze a korábban a szocialista pártot és a Demokratikus Koalíciót is megjárt politikus szavait érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen nevéhez az elmúlt években számos botrány köthető, legutóbb éppen az merült fel, hogy a gazdákon akart nyerészkedni.

A jelek szerint Szabó Bálint újra megpróbálta felültetni a gazdákat

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

Egyelőre nagy bukásnak mondható Szabó Bálint szegedi politikus augusztus 20-ára meghirdetett gazdademonstrációja,

a több órája zajló tüntetésen a Mediaworks Hírcentrumának helyszíni tudósítása szerint körülbelül százan vehetnek részt.

Ismert, Szabó szerette volna traktorokkal elfoglalni a pesti alsó rakpartot, hogy aztán az Agrárminisztérium Kossuth téri épülete előtt tüntethessenek, de ezt nem engedélyezte a rendőrség. A rakpartot egyébként az augusztus 20-i tűzijáték miatt már péntek este lezárták. Később Szabó arról beszélt, arra várnak, hogy a rakpartokról „eltakarítsák a tűzijáték romjait”, amint ezzel végeznek az illetékes hatóságok, levonulnak oda. Megjegyezzük, ez azért kétséges, mert

a tűzijátékot nem lefújták, hanem egy héttel elhalasztották, azaz a kint lévő berendezéseket nagy valószínűséggel nem fogják elszállítani.

Különös, hogy Szabó ennek ellenére biztos benne, hogy még ma sikerül kitisztítani a rakpartot, a Mediaworks Hírcentrumának ugyanis azt nyilatkozta, hogy mindössze három–öt órán belül megoldódik az alsó rakpart szabaddá tétele.

Szabó Bálint hangsúlyozta azt is: arra számít, hogy háromszáz traktor érkezik éjfélig Budapest határára.

Ezt követően pedig együtt az alsó rakpartra vonulnak. Figyelemre méltó, hogy Szabóék az éjszakát is ott töltenék, hiszen a vele tartó demonstrálókat arra kérte, reggel nyolcig maradjanak csendben, hogy a lakosságot ne zavarják. Szabó hozzátette: a következő hetvenkét órában több tízezer gazda érkezhet Budapestre, hogy Nagy István agrárminiszterrel egyeztessenek.

A helyszíni tudósítás szerint körülbelül százan vehetnek részt a tüntetésen
Fotós: Havran Zoltán / Forrás: Magyar Nemzet

Megpróbálta átverni a gazdákat?

Szabó Bálinttal kapcsolatban egyébként a napokban írta meg a Mediaworks Hírcentruma, hogy a gazdákon nyerészkedve próbálta volna megszerezni az egykori szocialista politikus a nekik járó agrártámogatások egy részét. Emlékezetes:

idén februárban jelentek meg arról szóló hírek, hogy a Szegeden önkormányzati képviselőként politizáló Szabó cégének, a Likvid Kontroll Kft.-nek a munkatársai hívogatták telefonon a gazdákat érdeklődve, hogy mennyi támogatás jár nekik, és felajánlották, hogy majd az ő cégük adja be az igényeket a kormányhivatalokhoz tízszázalékos sikerdíj ellenében.

Szabóék nem sokkal azután kísérelhették meg a gazdák pénzének egy részét megszerezni, hogy egy Mélykúton tartott tüntetésen Nagy István miniszter biztosította róla a tiltakozó víziszárnyas-tenyésztő gazdákat, hogy a kormány 1,9 milliárd forintot elkülönített a nekik járó agrártámogatások kifizetésére. Az eset kapcsán tehát annak lehetősége is felmerül, hogy Szabó azért vehetett részt a demonstráció megszervezésében, hogy később jelentős haszonra tehessen szert.

A gazdák becsapását végül az agrártárca akadályozta meg, amikor egy közleményben tudatták, hogy a támogatások utalásához nincs szükség közvetítésre. Mint írták: „a támogatások igénybevételéhez a termelők közvetlenül a Magyar Államkincstárhoz adják be a támogatási és kifizetési kérelmeiket. A támogatások igénylése és kifizetése a kedvezményezett és a Magyar Államkincstár között közvetlenül zajlik, a támogatási eljárás nem igényli közvetítő vagy harmadik fél részvételét.”

Botrányos közéleti életút

Szabó Bálintról érdemes felidézni, hogy politikai karrierje 2002-ben indult, amikor Csepreg polgármesteri székéért szállt versenybe. A politikus elbukott a megmérettetésen, és hamarosan átlépett a Fideszből az MSZP-be. Szocialista politikusként hamar botrányos ügyekben vett részt, hiszen nem sokkal később kiderült, hogy pénzért toborzott új tagokat a pártba, helyi roma vezetők beszéltek erről. 2004-ben kizárták az MSZP-ből, majd rágalmazásért beperelte az őt meggyanúsítókat. Állítása szerint az egyik tárgyalás után többen megtámadták, megverték és megerőszakolták. A 2000-es évek közepén Szegedre költözött, kezdetben porszívóügynökként dolgozott, majd megalapította a követeléskezeléssel foglalkozó Likvid Kontroll Kft.-t. 2012-ben újra politizálni kezdett, Gyurcsány Ferenc pártjának, a Demokratikus Koalíciónak volt a szegedi szóvivője. Cégével 2012-től az M43-as autópálya építésében közreműködő, pórul járt Szeviép-alvállalkozókat képviselte. Az ügyben évek óta Botka László szegedi polgármester támadja.

A botránypolitikus számos megdöbbentő akcióval állt elő az elmúlt években: 2020 tavaszán például keresztbe állt kocsijával az egyik szegedi kereszteződésben, állítása szerint azért, hogy a járvány elleni védekezés érdekében leállítsa a helyi tömegközlekedést.

2021 elején Szabó ismét egy furcsa botrányba keveredett. Állítása szerint futni indult, ám két maszkos-kapucnis férfi várta, akik azt közölték vele, hogy ha a családjának jót akar, akkor gyalog azonnal elindul Romániába. Út közben – saját beszámolója szerint – elkábították, majd nem akármilyen körülmények között tért magához: arra ébredt, hogy egy égő szalmabála van alatta, ő pedig a cipőfűzőjénél fogva van kikötve egy villanyoszlophoz. Azt nem tudni, hogy ezt Szabó Bálint elismételte-e a hatóságoknak is eltűnésével kapcsolatban, de az biztos, hogy eljárás indult ellene hamis tanúzás miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában