Ukrán válság

2022.09.18. 08:06

Háborús bűnöket vizsgáló bíróság létrehozását szorgalmazza az EU elnöksége

Az orosz-ukrán háború 207. napjának eseményei.

Fának dőlve tart pihenőt az azonosítatlan áldozatok földi maradványait exhumáló csoport egyik tagja a kelet-ukrajnai Harkiv megyében levő Izjumnál 2022. szeptember 16-án, a tömegsír felfedezésének másnapján.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleg Petraszjuk

Az ukránok több orosz erődítményt is megtámadtak 

Az ukrán hadsereg az elmúlt 24 órában 20 légicsapást hajtott végre orosz erődítmények ellen - közölte az ukrán főparancsnokság. A Kyiv Independent vasárnap arról számolt be, hogy az ukrán légierő 15 orosz erődítményt és négy helyszínt, valamint hét ellenőrző pontot vett sikeresen célba.

Be akarják keríteni az oroszokat Lymanban

Az ukrán erők az Oszkil folyótól keletre és a Sziverszkij-Donyec folyótól északra olyan állásokat építenek ki, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy bekerítsék a Lyman várost tartó orosz csapatokat. Az oroszok itt tartalékosokból, hiányos egységekből állnak, és nagy valószínűséggel nem kapnak erősítést – írta elemzésében az amerikai háborús tudományok intézete. (ISW)

Továbbra is heves harcok folynak Kupjanszk körül

Szerhij Haidai, Ukrajna luhanszki kormányzója szerint az ukrán hadsereg átkelt az Oszkil folyón és meg nem erősített hírek szerint Kupjanszk keleti részét is elfoglalták.

Ukrajna tagadja, hogy közük volt a lövöldözéshez Herszonban

Az ukrán hadsereg parancsnoksága szerint orosz katonák megrendezett utcai lövöldözést hajtottak végre a dél-ukrajnai, orosz ellenőrzés alatt álló Herszonban. Szerintük az akció célja az volt, hogy az ukrán hadsereget negatív színben tüntessék fel, amiért civileket sodor veszélybe.

Robbanás volt Szvatovóban

Szerhij Haidai, Luhanszk megye kormányzója azt mondta, hogy a robbanás az oroszok által megszállt városban, Szeverodonyecktől északra, egy szállodában történt egy régi buszpályaudvaron belül, ahol orosz csapatok állomásoztak.

Az orosz erők tüzet nyitottak egy pszichiátriai kórházra a betegek evakuálása közben

Négy egészségügyi szakember vesztette életét, amikor az orosz erők tüzet nyitottak egy pszichiátriai kórházra az orosz határ mentén fekvő Harkiv megyei Szrtilecsa faluban, miközben a személyzet épp a betegeket evakuálta - hozta nyilvánosságra vasárnap Oleh Szinyehubov megyei kormányzó.

"Sztrilecsa faluban az orvosok megpróbálták evakuálni a betegeket egy pszichiátriai intézményből. Az egészségügyi dolgozók még az ágyúzás alatt is, életüket kockáztatva megpróbálták megmenteni a betegeket. Harminc beteget sikerült kimenekíteniük a kórházból, amelyben több mint hatszáz beteget ápoltak. Az evakuálás alatt az oroszok heves ágyúzásba kezdtek" - fejtette ki a kormányzó. Hozzátette, hogy eddig négy egészségügyi alkalmazott haláláról tudnak, és két beteg szenvedett sérüléseket.

Szinyehubov a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról is hírt adott, hogy ugyancsak Sztrilecsában az oroszok harckocsiból nyitottak tüzet egy személyautóra, a járműben két nő életét vesztette.

A kormányzó információi szerint az elmúlt napban az orosz erők hevesen lőtték a megye harkivi, csuhijivi, kupjanszki és izjumi járását, jelentős károkat okozva lakóházakban és a civil infrastruktúrában. Az említett területeket nemrég szabadította fel az ukrán hadsereg az orosz megszállás alól.

A sürgősségi egészségügyi segítségnyújtási központ tájékoztatása szerint az ágyúzások következtében életét vesztette egy 11 éves kislány Csuhijivben. A kupjanszki járásban öt civil került sérülésekkel kórházba, Harkivban pedig három. Az izjumi járásban ketten sérültek meg a helyi lakosok közül, a csuhujeviben pedig egy.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi kormányzók közléseiből készített összeállításában arról számolt be, hogy vasárnapra virradóra az orosz erők rakétatámadásokat hajtottak végre a Donyeck megyei Kramatorszk és Rodinszke ellen, ahol többen megsebesültek, Herszon térségében pedig tovább folynak a heves harcok. Helyi híradások szerint a stratégiai jelentőségű Kramatorszknak a központját érte támadás, károkat okozva egy szálloda, egy főiskola épületében. A kormányzói hivatal szerint egy nő sérült meg a városban.

Mikolajivot támadták az oroszok az éjszaka

Olekszandr Sienkevics, Mikolajiv polgármestere azt mondta, hogy a város elleni orosz támadás több épületet, köztük egy kórházat is megrongált. A polgármester nem árult el további részleteket.

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az ukrán fegyveres erők tájékoztatása szerint a háború kezdete óta megsemmisítettek többek közt 2218 orosz tankot, 15 hajót és 251 repülőgépet, valamint meghalt több mint 54 ezer orosz katona.

Nikopolt támadják az oroszok

Valentyin Reznichenko, Dnyipro kormányzója arról számolt be, hogy az orosz erők kétszer támadták meg Nikopolt, csaknem 30 lövedéket indítottak útnak, és három embert megsebesítettek.

„A támadások következtében megsérült több tucat toronyház és lakóház, autók és az infrastruktúra is” – mondta.

5 civil meghalt Donyeck megyében

Orosz támadásokban meghalt 5 civil Donyeck megyében. Ketten Bahmutban, ketten Vuhledarban, egy ember pedig Heorhiivkában halt meg – mondta Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója. Elmondása szerint szeptember 17-én 18-an sérültek meg a megyében.

Az ukrán elnök szerint több helyszínen találtak kínzásra utaló nyomokat

Az előrenyomuló ukrán erők legalább 10 helyen találtak kínzásra utaló nyomokat a kelet-ukrajnai harkivi régióban az ukrán elnök szerint, aki szombat esti beszédében a nácikhoz hasonlította az orosz csapatokat.

Volodimir Zelenszkij leszögezte: ki fogják deríteni, kik a felelősök az atrocitásokért.

A héten közzétett ukrán beszámolók szerint több száz holttestet fedeztek fel a kelet-ukrajnai Izjum közelében, ahonnan az országot támadó orosz erők kivonultak.

Dmitro Lubinec ukrán ombudsman szerint "feltehetően több mint ezer állampolgárt kínoztak meg és öltek meg Harkiv megye felszabadított területein".

Ezt követően szombaton az Európai Unió jelenleg soros cseh elnöksége háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi különbíróság létrehozását szorgalmazta.

Mindeközben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) arról tájékoztatott, hogy sikerült helyreállítani az orosz irányítás alatt álló zaporizzsjai atomerőmű négy áramvezetékének egyikét. Ezzel az Európa legnagyobb - és március óta orosz rányítás alatt álló - atomerőműjének számító létesítményt ismét összekapcsolták az ukrán hálózattal.

Jóllehet a háborús övezetben lévő erőmű hat reaktorát korábban leállították, továbbra is áramra van szüksége ahhoz, hogy a fűtőanyagot hűtse, elkerülve ezzel a leolvadást.

Az orosz csapatok ismét támadást intéztek a kelet-ukrajnai Donyeck ellen, a megye kormányzója, Pavlo Kirilenko vasárnap arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában öt civil vesztette életét a támadásokban, közülük négyen Bahmut térségében.

Donyeckben a háború mind ez idáig 858 civil életét követelte, és 2153 sebesültről tudnak - tájékoztatott a kormányzó, kiemelve, hogy a számban nincsenek benne a mariupoli és volnovahai halottak.

"Minden háborús bűnöst meg fogunk büntetni" - fogalmazott Telegramon Kirilenko.

Vasárnap adásba kerül Joe Biden amerikai elnök a CBS amerikai hírcsatornának adott interjúja. A CBS által közzétett előzetes felvételen Biden felszólította orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint, tartózkodjon bármilyen taktikai nukleáris vagy vegyi fegyver bevetésétől.

Csaknem 15 ezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Magyarország területére 2022. szeptember 17-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6931 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7949 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 277 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Műholdképek az Izjumnál talált tömegsírokról

A Maxar Technologies műholdképeket osztott meg az izjumi temetőről, ahol továbbra is folytatódik a tömegsír feltárása. Az első kép márciusi, a második augusztusi.

155 menekült érkezett Budapestre szombaton

Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 17-én 155 ember, köztük 50 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában