Ukrán válság

2023.06.05. 07:36

Dmitro Kuleba: Ukrajnának elég fegyvere van az ellentámadáshoz

467. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Egy ukrán katona 2023. május 29-én Donyeck megyében, Ukrajnában a fronton távcsővel fürkészi a területet

Forrás: Anadolu Agency via AFP

Fotó: Muhammed Enes Yildirim

Postafiókot nyitott Prágában az ukrán Nova Post

Postafiókot nyitott Prágában az ukrán posta – jelentette hétfőn a Novinky.cz hírportál.

A portál az ukrán sajtó értesüléseire hivatkozva azt írja:

a Nova Post szolgáltatásait alapvetően a Csehországban élő több mint félmilliós ukrán közösségre építi, s az első fiókja naponta reggel nyolctól este nyolcig tart nyitva.

A Novinky.cz által időzett Ekonomicsna Pravda című ukrán lap úgy tudja, hogy a postai küldemények – elsősorban levelek és csomagok – megbízható továbbítására a Csehországban tartózkodó ukránok között nagy igény mutatkozik. Az idei év végéig a Nova Post további fiókokat nyit Prágában és a dél-morvaországi Brünnben (Brno).

Mostantól kezdve a csehországi ukránok egyszerűen küldhetik haza dolgaikat, gyorsan és könnyen megkapják rokonaiktól a kért iratokat vagy csomagokat

– olvasható a Nova Post közleményében. A csomagokat legfeljebb egy tonna súlyig vállalja továbbítani az ukrán posta.

A küldeményeket és a leveleket Ukrajnába eddig leginkább a Cseh Posta továbbította, amely jelenleg pénzügyi problémákkal küszködik, s az év végéig mintegy 300 kisebb településen megszünteti fiókjait, illetve bérbe adja szolgáltatásait. Ebből adódóan mintegy másfélezer dolgozóját meneszti az év közepén a Cseh Posta - írja a Novinky.cz 

Az EU szankciókat vezetett be többekkel szemben Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikus bebörtönzésében játszott szerepükért

Az Európai Unió Tanácsa az EU globális emberi jogi szankciórendszere keretében korlátozó intézkedéseket vezetett be kilenc emberrel szemben, amiért szerepet játszottak abban, hogy „politikai indíttatású vádak és hamis állítások alapján” 25 éves szabadságvesztésre ítélték Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikust hazaárulás és az orosz hadseregről szóló hamis állítások terjesztése címén.

Az uniós tanács hétfői közleménye szerint a szankciós listában felsoroltak között van egyebek mellett az orosz igazságügyi miniszter helyettese, aki azon külföldi ügynökökre vonatkozó jogszabályok végrehajtásáért felelős, amely a független civil társadalom, a média és az eltérő nézeteket valló személyek elleni eljárásokat teszi lehetővé.

A szankciós listán szerepelnek bírák, valamint az orosz büntetés-végrehajtási rendszer magas rangú tisztviselői, akik a Vlagyimir Kara-Murza elleni „megalázó bánásmódért” felelősek, és amely az ellenzéki politikus egészségi állapotának jelentős romlásához vezetett.

Az unió globális emberi jogi szankciórendszere keretében hozott uniós korlátozó intézkedések jelenleg 43 emberre és 15 szervezetre vonatkoznak. A szankciók emberek esetében uniós beutazási tilalmat és a vagyoni eszközök befagyasztását rendelik el, szervezetek esetében pedig a vagyoni eszközök befagyasztását foglalják magukban. Emellett uniós polgárok és szervezetek nem bocsáthatnak pénzeszközöket a jegyzékbe vettek rendelkezésére.

Az uniós tanács közleményében kiemelte: az EU-t aggodalommal tölti el az oroszországi emberi jogi helyzet folyamatos romlása.

Oroszország Ukrajna elleni indokolatlan és provokálatlan háborúja felerősítette a belső elnyomást az országban, jelentősen korlátozta a véleményalkotás és a véleménynyilvánítás szabadságát, valamint a média szabadságát, továbbá háborús cenzúrát vezetett be

– fogalmaztak.

Kijelentették: az EU továbbra is határozottan elítéli a korlátozó jogszabályok kiterjesztését, a civil társadalommal és az emberijog-védőkkel szembeni szisztematikus elnyomást, valamint a független médiával, az újságírókkal, a politikai ellenzék tagjaival és a kritikus vélemények megfogalmazóival szembeni folyamatos fellépést Oroszországban – tették hozzá.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b)  James Cleverly brit külügyminisztert fogadja Kijevben 2023. június 5-én, az Ukrajna elleni orosz háború idején
Forrás: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Ukrán külügyminiszter: Ukrajnának elég fegyvere van az ellentámadáshoz

Ukrajnának elég fegyvere van az orosz erőkkel szembeni ellentámadáshoz – jelentette ki hétfőn Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Ezek a fegyverek – hangoztatta az ukrán diplomácia vezetője – el fogják hozni hazájának a győzelmet, amely ahhoz kell, hogy Ukrajna csatlakozhasson a NATO-hoz. Mindazonáltal Ukrajna NATO-tagsága „valószínűleg” csak a harcok végével lesz lehetséges – ismerte el Kuleba a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Mint mondta, a kijevi vezetés következő nagyobb célkitűzése a NATO-tagság, miután szövetségesei hozzájárulásukat adták ukrán pilóták F-16-os amerikai harci repülőkön való kiképzéséhez.

Már minden fegyvert engedélyeztettünk... nem maradt semmi igazán nagy, amiért még meg kellene küzdenünk

– tette hozzá.

Kuleba ugyanakkor újságírói kérdésre sem árulta el, hogy a hónapok óta várt ellenoffenzívát az ukrán csapatok időközben megkezdték-e már. Úgy fogalmazott, hogy nem az a fontos, hogy mikor fog megkezdődni a támadás, hanem az, hogy ukrán győzelemmel érjen véget.

„Egy NATO-tagság nem vethet véget ennek a háborúnak, de egy NATO-tagság elejét fogja venni további háborúknak”

– hangsúlyozta. Mint mondta, a térség biztonságát a legjobban az szolgálja, ha eljutnak arra a pontra, amikor Ukrajna az észak-atlanti szövetség tagjává válhat.

Drámai mértékben csökkent Ukrajna népessége a háború óta

Ukrajna népessége drasztikusan lecsökkent a háború kitörése óta, miközben a születési ráta a fele annak, ami ennek a szintnek a fenntartásához szükséges az Ukrainian Institute of the Future (UIF) agytröszt elemzése szerint – írja a Magyar Nemzet.

2023 májusában Ukrajna állandó népességét az UIF 29 millió főre becsülte

– közölte az intézet a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében.

Az agytröszt szerint az ukrajnai harcok tavaly februári kezdete óta 8,6 millió ember hagyta el az országot, akik azóta sem tértek vissza. 2022 elején ténylegesen 37,6 millió ember élt Ukrajnában, de azóta 20,7 millióan hagyták el az országot, és 12,1 millióan tértek vissza később.

Így az intézet becslése szerint

az ország lakossága 2022 eleje óta 8,6 millió fővel csökkent.

Váratlanul Kijevbe látogatott a brit külügyminiszter

Előre nem bejelentett látogatást tett hétfőn Kijevben James Cleverly brit külügyminiszter, akit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fogadott.

Az államfő közösségi oldalain arról tájékoztatott, hogy Cleverlyvel „fontos aktuális kérdésekről tárgyalt: Ukrajna várakozásairól a vilniusi NATO-csúcstól, az ukrán béketerv népszerűsítéséről, egy globális csúcstalálkozó előkészítéséről, továbbá az Ukrajna újjáépítéséről Londonban tartandó nemzetközi konferenciáról"”.

Nagyon hálásak vagyunk azért a támogatásért, amelyet az Egyesült Királyság nyújtott és nyújt Ukrajnának. Az elmúlt hetek során tárgyaltunk a brit miniszterelnökkel, közvetlen párbeszédet folytattunk, és nagyon fontos megállapodások születtek

– emelte ki Zelenszkij.

Zelenszkij a tavaly novemberben tartott G20-csúcstalálkozón hozta nyilvánosságra tíz pontba szedett békefeltételeit. Ez az ukrán béketervnek nevezett javaslat magában foglalja a nukleáris-, az élelmiszer- és az energiabiztonság garanciáit, valamint az orosz csapatok kivonását a megszállt ukrajnai területekről az 1991-es határok mögé.

Ukrán belügyminisztérium: nem megfelelő az ukrajnai óvóhelyek csaknem egyharmada

Több mint ötvenezer óvóhelyet ellenőriztek a hatóságok hétfőig, és csaknem egyharmadukat találták a helyi lakosság védelmére alkalmatlannak – közölte az ukrán belügyminisztérium sajtószolgálata a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Hétfőig 50 195 légoltalmi helyiséget ellenőriztek a rendőrök, a mentők és a helyi hatóságok Ukrajnában, amelyek 32 százalékát alkalmatlannak találták, vagy azok zárva voltak

– írta sajtóközleményében a tárca. Kifejtette, hogy szám szerint 50 195 helyiséget – az összes óvóhely 79 százalékát – vizsgáltak meg eddig. Ebből 4679-et – az ellenőrzöttek 9 százalékát – zárva találták, 11 644-et, vagyis 23 százalékukat pedig használhatlannak minősítették. A fővárosban, Kijevben a belügyminisztérium 2156 óvóhelyet vont ellenőrzése alá, ami az összes légoltalmi helyiség 48 százaléka. Ezekből 137 (az ellenőrzöttek 6 százaléka) volt zárva, és 804, azaz 37 százalékuk bizonyult alkalmatlannak. A tárca hozzátette, hogy tovább folytatják az ország óvóhelyeinek felülvizsgálatát.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken rendelte el az összes ukrajnai óvóhely ellenőrzését, egy nappal azután, hogy Kijevben három ember meghalt, amikor egy orosz légicsapás idején nem tudtak bejutni egy légoltalmi létesítménybe.

Olekszandr Kamisin, Ukrajna stratégiai iparágakért felelős minisztere hétfőn válságosnak nevezte a fővárosi óvóhelyek helyzetét, kiemelve, hogy azok fele nem áll készen emberek fogadására. „Összefoglaltuk a kijevi óvóhelyek felülvizsgálatával foglalkozó bizottság második munkanapjának eredményeit. Jelenleg a város óvóhelyeinek egyharmadát már ellenőrizték. A helyzet továbbra is kritikus: az ellenőrzött helyiségek fele nem tudja a helyi lakosokat fogadni” – írta a miniszter a Telegramon. Kifejtette, hogy eddig 1849 menedékhelyet ellenőriztek, amelyek közül 596 létesítmény nincs használatra kész állapotban, további 242-őt pedig nem tudtak az ellenőrök kinyitni.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester arról számolt be, hogy több mint 1600 óvóhelyet ellenőriztek hétfő reggelig, és ezek közül 590 – azaz 37 százalékuk –, rossz állapotban volt. Klicsko arra emlékeztetett, hogy tavaly és idén 1,2 milliárd hrivnyát, azaz több mint 11,2 milliárd forintot különítettek el a kerületeknek óvóhelyek építésére, és hozzátette, hogy az ellenőrzés folyamatban van. „Felhívom a kerületi államigazgatási vezetők figyelmét: az ellenőrzés eredménye alapján a legrosszabb mutatójú kerületek vezetőit illetően az államfőhöz fordulunk, hogy hozza meg velük szemben a megfelelő személyi döntéseket” – figyelmeztetett a polgármester. Klicsko elmondta még, hogy már délelőtt megbeszélést tartott a fővárosi kerületek vezetőivel, amelyen megvitatták az óvóhelyek ellenőrzésének eddigi eredményét.

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében arról tájékoztatott, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 210 ezer főt. Az elmúlt nap során mintegy 410 orosz katona halt meg, az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett 11 orosz harckocsit, 12 tüzérségi és három légvédelmi rendszert.

Folyamatosan lövik Belgorodot az ukránok 

A TASZSZ jelentése szerint Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod régió kormányzója azt állítja, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt 24 órában 650 lövedéket lőttek ki a régióra.

Korábban hétfőn Gladkov azt mondta, hogy a régióban kigyulladt egy energetikai létesítmény, és egy drón által ledobott bombát okolt. Azt mondta, hogy nincsenek áldozatok, és a szolgáltatások nem sérültek meg.

Ukrán nyomozóiroda: több mint tíz tonna orosz fegyvert és lőszert találtak egy Harkiv megyei rejtett raktárban

Az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) munkatársai újabb, több mint tíz tonna lőszert és légvédelmi fegyvereket tartalmazó rejtett orosz lerakatot fedeztek fel a kelet-ukrajnai Harkiv megye ukrán ellenőrzés alá visszavett részében, amelyet az orosz katonáknak nem volt idejük magukkal vinni visszavonulásuk során - hozta nyilvánosságra a nyomozóiroda hétfőn. 

A közlemény szerint Velikij Burluk település térségében egy erdősávban bukkantak a raktárra, amelyben 

páncéltörő gránátok, különféle aknák, gránátvetők, nagy robbanóerejű töltetek, különböző kaliberű lőszerek dobozokban, valamint kazettás lőszerek voltak.

 A talált fegyverek össztömege az Állami Nyomozó Iroda szerint több mint tíz tonna. Emellett az orosz csapatok otthagytak egy irányított páncéltörő rakétát és egy ZU-23-as típusú légelhárító ágyút is - írta a DBR.    

A nyomozóhatóság megjegyezte, hogy hadműveleti információk szerint

 a fegyverek az orosz hadsereg egyik gépesített lövészezredéhez tartoztak.

 Hozzáfűzte, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) lefoglalta az összes fegyvert, és előkészíti azokat átadásra az ukrán fegyveres erők egyik dandárjának.

Kreml: Putyin nem mondott rendkívüli beszédet

Nem tartott rendkívüli televíziós és rádiós beszédet Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn, az egyes hálózatokon megjelent videó hackertámadás eredménye - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.  

"(Beszéd) biztosan nem volt. Néhány régióban valóban történt hackertámadás. Konkrétan tudom, hogy hackertámadást követtek el a Mir rádió és néhány hálózat ellen. Mostanra mindezt leállították, a helyzetet rendezték. A szolgálatok vizsgálatot indítottak" - mondta a Kreml szóvivője. 

Symbol image hacker
Illusztráció 
Forrás: AFP

A Rigában szerkesztett Meduza ellenzéki portál közölte, hogy az oroszországi Rosztov, Belgorod és Voronyezs megyében több rádió hétfőn olyan "Putyin-beszédet" sugározott, amely szerint "ukrán csapatok hatoltak be" az országba, ami miatt az érintett régiókban "hadiállapotot hirdettek ki". A bejelentés a lakosságot Oroszország belsejébe való evakuációra szólította fel, és azt állította, hogy "általános mozgósítás" következik. 

A Meduza idézte a Belgorodi megye operatív törzsét és a voronyezsi regionális kormányt, amely közölte, hogy "rádiófrekvenciákat törtek fel", pánikkeltés céljával. 

A helyi vezetés biztosította a lakosságot, hogy "nincs ok az aggodalomra". 

Az ukrajnai háború kezdete óta az orosz rádióállomások és tévécsatornák több régióban közöltek már a műsorukba kívülről bejuttatott híreket és bejelentéseket, arra is volt példa, hogy hamis légiriadót hirdettek ki. A hatóságok akkor is hackertámadásról számoltak be, de arról nem érkezett bejelentés, hogy az elkövetőket azonosították volna. 

Oleg Krjucskov, a 2014-ben elcsatolt Krím régióvezetőjének tanácsadója vasárnap közölte, hogy a félszigeten több kábelszolgáltató adását feltörték. Ezeknél a jeladást felfüggesztették, a felszíni televíziós műsorszórás viszont zavartalan.

Donyecki parancsnok: vannak sikerei az ukrán támadásnak

A donyecki szakadárok egyik parancsnoka, Alekszandr Hodakovszkij a Telegram közösségi oldalon hétfőn írt bejegyzésében közölte, hogy 

vannak sikerei a régióban az elmúlt hétvégén kezdett ukrán támadó műveletnek. 

Hodakovszkij szerint a Donyeck megyei Vuhledar várostól nyugatra végrehajtott támadás az ukránok korlátozott taktikai akciója volt, nem pedig nagyobb hadművelet. 

Az ukrán csapatok kezdetben azt a benyomást keltették, hogy növelik a nyomást a front Velika Novoszilka-i szakaszán, ahol vasárnap már sikerült áttörést elérniük. Eközben keletebbre, Novodonyeck település közelében egy rohamcsapat szinte észrevétlenül továbbhaladt. "Az ellenségnek sikerült nehéz helyzetbe hoznia minket" - fogalmazott Hodakovszkij. 

Mielőtt a donyecki szakadárokat kezdte el támogatni, Hodakovszkij 2014-ig az ukrán titkosszolgálat helyi terrorelhárító egységének vezetője volt. 

Egységeit később beolvasztották az orosz Nemzeti Gárdába. 

Hétfőn a kora reggeli órákban Igor Konasenkov, az orosz hadsereg szóvivője azt mondta, hogy 

Moszkva sikeresen meghiúsított egy nagyobb ukrán offenzívát a donyecki terület déli részén. 

Ezeket a jelentéseket Kijev nem erősítette meg. Az ukrán vezérkar helyzetjelentése nem jegyzett fel különösebb tevékenységet a térségben. Csak annyit közölt, hogy Vuhledart és a szomszédos falvakat lőtték az orosz erők. 

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz magánhadsereg alapítója hétfőn azt mondta, hogy 

az ukrán erők visszafoglalták a kelet-ukrajnai Bahmut északi részén fekvő Berhivka település egy részét, amit "szégyennek" minősített. 

A Wagner a múlt hónapban az orosz-ukrán háború eddigi leghosszabb csatája után foglalta el Bahmutot, majd átadta az ottani állásait a reguláris orosz csapatoknak.

Súlyos harcokról számoltak be az Oroszország által ellenőrzött harctéri területekről

Súlyos harcokról számolt be ma reggel néhány neves orosz katonai blogger, köztük Szemjon Pegov, aki War Gonzo néven blogol. 

Az ukrán erők a Donyecki területen lévő Velyka Novoszilka közelében támadnak - közölte a katonai blogger, hozzátéve, hogy "kemény harc folyik". 

Ukrainian army protect the defensive line in the direction of Avdiivka with artillery support
Harcok a Donyecki területen
Forrás: AFP

Más orosz katonai bloggerek szintén súlyos harcokról számoltak be ma reggel Bakhmut, a közeli Szoledar és Vuhledar közelében a Donyecki területen - írja a The Independent.

Kitelepítések Szlavjanszkból és Kramatorszkból

Az ukrán biztonsági erők megkezdték a lakosság erőszakos kitelepítését a Donyeck általuk ellenőrzött területeiről – mondta a RIA Novosztyinak az orosz csapatok déli csoportjához tartozó forrás.

Bahmutnál előretörtek az ukránok

A Reuters gyorshírt közölt arról, hogy Jevgenyij Prigozsin orosz zsoldosvezér hétfőn azt mondta, hogy az ukrán erők visszafoglalták a kelet-ukrajnai Bahmut északi részén fekvő Berkhivka település egy részét, és "szégyennek" nevezte azt.

Az orosz Balti-tengeri flotta hadgyakorlatokat kezd

Oroszország Balti-tengeri flottája hétfőn haditengerészeti gyakorlatokat kezdett a Balti-tengeren - közölte az orosz hadsereg sajtószolgálata.

Mintegy 3500 katona és akár 40 hajó vesz részt a gyakorlatokon, amelyek a tervek szerint június 15-ig tartanak - közölte a hadsereg.

A donyecki orosz támadások mérlege

Pavlo Kyrylenko, Ukrajna donyecki kormányzója ma reggel a Telegrammon szokásos operatív tájékoztatást adott. Szokásához híven felsorolta a régióban az ukrán ellenőrzés alatt álló, az orosz erők által lőtt helyeket, az áldozatok számával és a vagyoni károk listájával együtt.

Állításai között szerepel, hogy egy tömbház és három magánház megrongálódott Csasziv Jarban, és hogy egy személy megsérült Toretszkben - a várost a levegőből bombázták. Közölte, hogy az elmúlt 24 órában összesen három lakos sérült meg.

Elindult a Vatikán békemissziója

Matteo Zuppi olasz bíboros, akit Ferenc pápa békeküldetéssel bízott meg, hogy segítsen az ukrajnai háború befejezésében, június 5-6-án Kijevbe látogat - jelentette hétfői közleményében a Reuters szerint a Vatikán.

ZUPPI, Matteo; FERENC pápa
Matteo Zuppi bíboros, bolognai érsek, az olasz püspöki kar elnöke megnyitja az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) 77. közgyűlését a Vatikában 2023. május 23-án. Ferenc pápa május 20-án megbízta Matteo Zuppi bíborost, hogy vezesse azt a békemissziót, amellyel a katolikus egyházfő megpróbálná elősegíteni az ukrajnai konfliktus lezárását
Fotó: Gregorio Borgia / Forrás: MTI/AP

Irán lőszert adott el Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz

A Sky News birtokába jutott egy fegyverszerződés, amely bizonyíték arra, hogy Irán lőszert adott el Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz - állítja egy jól értesült biztonsági forrás.

A 2022. szeptember 14-én keltezett dokumentum szerint különböző méretű tüzérségi, harckocsi lövedékekről és rakétákról van szól, valamivel több mint 1 millió dollár értékben.

Harcok törtek ki Belgorodban

Az oroszországi Belgorod régió kormányzója közölte, hogy az ukrán határ közelében fekvő Novaja Tavolzhanka városában harcok folynak.

Azt mondta, hogy az orosz erők egy "ukrán szabotőrcsoport" ellen harcolnak. További részleteket nem közöltek.

Az Oroszország Szabadsága Légió és az Orosz Önkéntes Hadtest - amely állítólag orosz állampolgárokból áll - egyaránt részt vett a térségben történt betörésekben, és a milíciák egy ma közzétett videóban azt állítják, hogy két orosz katonát fogtak el.

Két drón zuhant le az autópályára Kaluga régiójában

Kaluga régió kormányzója, Vladislav Shapsha június 5-én jelentette, hogy két pilóta nélküli drón (UAV) lezuhant az M-3 "Ukrajna" autópályán.

Légiriadót hirdettek négy ukrán régióban

Légiriadót rendeltek el Ukrajna Szumi, Poltava, Harkiv, Dnyipropetrovszk megyéiben, valamint Zaporizzsjai terület Kijev által ellenőrzött részén - derül ki az ország digitális átalakításért felelős minisztériumának online térképéből.

Az online térkép szerint az említett régiókban helyi idő szerint reggel 7:38-kor hirdették ki a riasztást.

Tűz ütött ki egy belgorodi erőműben

Belgorod régiójában kigyulladt az egyik energetikai létesítmény. Áldozatok nincsenek - számolt be róla hétfőn Telegram-csatornáján a régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov.

A kormányzó megjegyezte, hogy a tüzet egy drónról ledobott robbanószerkezet okozta.

Az oroszok a luhanszki régiót támadják

Rakéta- és bombatámadásokat hajtott végre az oroszok Luhanszkban, főképp katonai egységek, lőszerraktárak és egyébe katonai felszerelések voltak a célpontok - tudatta Szerhij Zybinszkij, a nyugati katonai csoport sajtóközpontjának vezetője a TASZSZ hírügynökséggel.

Az oroszok egy része nem hajlandó teljesíteni a katonai feladatokat

Az orosz fegyveres erők vezérkarának egy magas rangú tagja megosztott egy jelentést, amelyben az Oroszországra nehezedő háborús problémákról írnak. Az iratoknak nem lett volna szabad nyilvánosságra kerülniük, ezért gyorsan eltávolították őket, de a The Insider orosz lapnak sikerült megszereznie azok tartalmát – írja a német Bild.

A Mandiner szemléje szerint a jelentésből kiderül, az egyik legkomolyabb probléma, hogy

a társadalom egy része nem hajlandó teljesíteni a katonai feladatokat.

A nehézségek ellenére az orosz hadsereg idén egy új hadsereget, valamint egy hadtestet, öt hadosztályt és 26 dandárt akar felállítani.

A front öt pontján próbált áttörni az ukrán hadsereg

Az ukrán erők „nagyszabású offenzívájuk” során a donbásszi frontvonal öt szakaszán támadták az orosz csapatokat – közölte az orosz védelmi minisztérium hétfőn kora hajnalban. A védelmi minisztérium szerint a támadás vasárnap reggel kezdődött - írja a Mandiner.

A minisztérium közzétett egy videót is, amely állítólag ukrán katonai járművekre mért csapásokról készült. A videó IDE kattintva nézhető meg.

Ukrajna videóval szólítja fel az embereket a műveleti csend betartására

Az ukrán hatóságok egy videót osztottak meg, amelyben felfegyverzett katonák ujjukat az ajkukhoz szorítva intik csendre az embereket. A kezdeményezés lényege, hogy felszólítsák az embereket a műveleti csendre, hogy ne szivároghasson ki semmiféle információ  az ukrán ellentámadásról – írja a Daily Mail-re hivatkozva a Mandiner.

Az ukránok várhatóan széleskörű támadást indítanak az oroszok által elfoglalt területek visszafoglalására, de az ukrán tisztviselők rendre visszautasítják a közleményeket az ellentámadással kapcsolatban, mert azok szerintük segíthetnek az ellenségnek. 

Több mint 11 ezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5457 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6332 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

Részletek az orosz katonai sikerről

Oroszország védelmi minisztériuma azt állította, hogy a délkeleti Donyecki területen visszavertek egy nagyszabású támadást - írta a The Guardian.  A tárca szerint

250 ukrán katonát öltek meg, és 16 harckocsit, három gyalogsági harcjárművet és 21 páncélozott harcjárművet semmisítettek meg a támadás során.

Nem volt azonnal világos, hogy a bejelentett támadás az ukrán ellentámadás kezdetét jelenti-e, amelyet Kijev hónapok óta ígérget - írta a portál.

Visszavertek egy ukrán támadást az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy június 4-én reggel meghiúsított egy nagyobb ukrán offenzívát Donyeck térségében.

Drónokat, rakétákat lőttek le az ukránok

Az ukrán légierő nyolc iráni gyártmányú drónból hatot, valamint az Oroszország által június 4-én éjszaka Ukrajnára kilőtt hat Kh-101-es cirkálórakéta közül négyet lelőtt - jelentette az ujkrán vezérkar.

Kétéves kislány az orosz rakétacsapás áldozatai között

Egy kétéves kislányt találtak holtan egy lakóház romjai alatt a dnyipropetrovszki Pidhorodne városában, amelyet június 3-án orosz rakétatámadás ért - közölte Szerhij Liszak helyi kormányzó.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában