Hirdetés

2022.06.09. 10:12

Szabadulószobává alakuló városok – kiemelkedő startupok a dobogón

Új szerepben az innovatív diákigazolvány, decentralizált otthoni kertészet, a fiatalokat célzó ökotudatos, digitális alkotóműhely, szabadulószobává alakuló városok, közösségi alapú, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás, lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás – ezek az MVM Edison verseny idei nyertes startupjai. Van olyan csapat, amelyik 50 millió forint magvető befektetést kaphat.

PR-cikk

Ötlet és érett fázis szerint, kategóriánként díjazták a kezdeményezéseket. Az ötlet fázisban a Diverzum diákokat és márkákat összekötő platformja győzött az idei MVM Edison versenyen. A második az automatizált otthoni kertészetet megvalósító MikroKert, a harmadik az okos hulladékkezelésre ösztönző GreenMap csapata lett. A városnézést új szintre emelő szabadulószoba-alkalmazást, a CityRoomot találta a zsűri a legjobbnak az érett fázisú fejlesztések között. A második helyen a fiataloknak ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhelyet létrehozó RoboKaland végzett, míg a harmadik helyezést az elektromos autók számára töltés-asszisztencia szolgáltatást biztosító Green Assistance csapata nyerte el.

Megoldást várnak

A pályázat az energetika, a jövő otthonai, városai, a digitális infrastruktúra, a pénzügyeket forradalmasító fintech-, illetve az ügyfélkiszolgálás és termékinnováció területéhez kapcsolódva karol fel olyan innovatív ötleteket, amelyek valós problémákra kínálnak megoldásokat, megkönnyítik a felhasználók mindennapjait, és hatékonyabbá teszik az energetikai szektor működését. Az MVM Csoport szerint az innovatív megoldások a startup közösségek fontos motorjai. Ennek szellemében született meg az MVM Edison startup verseny 2016-ban, amelyet azóta minden évben megrendeznek.

Idén is szakmai zsűri választotta ki a 11 legígéretesebbet a beérkezett 186 pályázat közül, 7 csapat korai, ötlet fázisú, míg 4 csapat érett fázisú megoldása jutott a döntőbe. A döntősök a májusi megmérettetés előtt két hónapos különleges szakmai mentorprogramon vettek részt, ahol az MVM Csoport inkubátor cége, az MVM Smart Future Lab szakértői segítették őket.

Az MVM Edison startup verseny zsűrije, forrás: MVM Zrt.

Az érett és az ötlet fázis első helyezettjei 5 millió forintos fődíjat, a második és harmadik helyezettek pedig 3, illetve 1 millió forintot nyertek. A döntőben helyezést elérő csapatok emellett esélyt kapnak a legfeljebb 50 millió forint értékű, magvető befektetés megszerzésére is az MVM Smart Future Lab jóvoltából. Az MVM Edison-zsűrijét Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai és innovációs igazgatója elnökölte, a testület tagjai Vojtek Endre, az MVM Zrt. kereskedelmi és ügyfélkapcsolati vezérigazgató-helyettesi senior tanácsadója, Sitányi László, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány szakmai és gazdasági vezetője, Dr. Hajnal Tamás, a Széchenyi Alapok Zrt. vezérigazgatói tanácsadója, illetve Répássy Zsuzsanna Réka, az ittaSzezon.com alapítója voltak.

Meghatározó szereplő

„Büszkék vagyunk arra, hogy az MVM Edison startup verseny mára nemcsak önálló márka, hanem a startup világ meghatározó szereplője. A megmérettetés 2016-os indulása óta csaknem félezer pályázat érkezett, összesen 59 döntőst mentoráltunk, és 16 nyertes csapatot ünnepelhettünk. Az elmúlt években az MVM Edison segítségével az MVM Smart Future Lab Zrt. számos projektet támogatott befektetéssel. Idén is számos kreatív és jövőbe mutató pályázat érkezett. Azt gondolom, a 2022-es mezőny minden eddiginél innovatívabb volt” – mondta Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai és innovációs igazgatója, a versenyt bíráló zsűri elnöke. Kifejtette: „A fenntartható fejlődés napjaink egyik legtöbbet emlegetett témája. Ez az MVM Csoportnál sincs másként: az energetika világában ez éppoly fontos, mint az élet egyéb területein” – elemzett.

Bertalan Zsolt azt is elmondta, hogy a rohamosan fejlődő 21. században a fenntarthatóság nehezen érhető el innováció nélkül. „Stratégiánk alapja a folyamatos fejlődésre való törekvés és az ügyfélélmény növelése fenntartható, innovatív termékek és szolgáltatások bevezetésével. Az elmúlt év számos izgalmas változást hozott a vállalatcsoport életébe, mely szintén arra ösztönöz minket, hogy kutassuk az új megoldásokat, és ebbe bevonjuk a kreatív elméket – csoporton belülről és kívülről is. Az elmúlt évben számos új stratégiai együttműködést kötöttünk KFI területen egyetemekkel és kutató intézetekkel szerte az országban, közösen végzünk kutatási projekteket, továbbá rendszeresen szervezünk innovációs eseményeket, ezeken keresztül is támogatva az egyetemi innovációt és az új generációt, a tehetségeket” – tudatta.

Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai és innovációs igazgatója, a versenyt bíráló zsűri elnöke, forrás: MVM Zrt.

Az a céljuk, hogy a kihívásokra minél hatékonyabb, időben és pénzben is megvalósítható megoldásokat találjanak. „18 ezer kollégám van, de jobb, ha nem csak mi magunk gondolkodunk a potenciális válaszokon. Szeretnénk minél szélesebb körben lehetőséget adni másoknak is, ezért jött létre az MVM Edison rendezvényünk, amely jól definiált témakörökben keres jobbnál jobb ötleteket, ötletgazdákat. Nemcsak az a célunk, hogy felkaroljuk és sikerre vigyük őket, hanem hogy a megoldásokat alkalmazzuk és beépítsük a saját tevékenységünkbe” – elemzett Bertalan Zsolt.

A zsűri elnöke lapunknak elmondta, hogy az értékelés során azt is nézték, hogy mekkora növekedési potenciál van a startupokban, vizsgálták azokat ügyfélélmény-ügyféligény szempontjából, és azt is figyelembe vették, hogy valódi és működőképes megoldással, értékajánlattal rendelkeznek-e. „Azt szoktam mondani, hogy az ötlet az csak egy dolog. Hogy egy remek ötletből nagy üzlet lesz-e, azon múlik, hogy képes-e rá, hajlandó-e megvalósítani, eléggé elszánt-e a csapat. Az elmúlt években az MVM Edison program termelt ki olyan nagyszerű csapatokat, akik már elindultak a növekedés útján. Bízom benne, hogy az ideiek között van olyan, akik, ha megvalósítják az ötletüket, akkor lehet belőle világhírnév, lehet magyar unikornis – zárta a gondolatot.

Új területeken

A verseny döntőjének estéjén az innovációs igazgató kifejtette, hogy a fenntartható fejlődés keretében az MVM Csoport egy új területen, a karbonmentes hidrogén előállítása és alkalmazása terén is megjelent, 2030-ra a karbonmentes hidrogénelőállítás központi szereplőjévé kíván válni. A Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál az Akvamarin Projekt keretében a Magyar Földgáztároló Zrt. egy megközelítőleg 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszert és a hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesít, melynek alapkőletételére idén márciusban került sor. A fenntarthatóság jegyében részt vesznek a Zöld Busz Programban is – a Mobiliti Volánbusz Kft., a Volánbusz Zrt.-vel konzorciumban sikerrel pályázott 100 elektromos autóbusz beszerzésére, valamint az üzemeltetésükhöz szükséges töltő-infrastruktúra kiépítésére.

Az MVM Edison 2022-es döntőjének nyertesei


Ötlet fázis

1. Diverzum
A Diverzum csapata olyan platformot tervezett, amely exkluzív kedvezményekkel köti össze a Z generációs diákokat kedvenc márkáikkal.

A Diverzum csapata, forrás: MVM Zrt.

2. MikroKert
A MikroKert víziója a mikrokertek elterjedése és az öngondoskodás népszerűsítése, decentralizált otthoni kertészet kialakítása.

3. GreenMap
A GreenMap olyan alkalmazás, amely a hulladékkezelést és az újrahasznosítást ösztönzi. Az app megmutatja a legközelebbi gyűjtőpontokat, odanavigál és segít a szelektálásban is.

Érett fázis

1. CityRoom
A CityRoom csapata olyan platformot álmodott meg, amely szórakoztatóan mutat be egy-egy nagyvárost és annak látványosságait. A játék webes felületen fut.

A CityRoom csapata, forrás: MVM Zrt.

2. RoboKaland
Az ötletgazdák víziója, hogy az elektronikai hulladékokból újrahasznosítsanak mindent, amit csak lehet. A RoboKaland egy ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, ahol 5-18 éveseknek tartanak szakköröket.

3. Green Assistance
A Green Assistance akkor nyújt segítséget, ha egy elektromos autó teljesen lemerül. A Green Assistance alkalmazásán keresztül hordozható töltőberendezést is lehet kérni.

Borítókép forrása: MVM Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában