videó!

2017.10.16. 07:00

Csikykém, maga a heroinom, a kokainom

A sorszerűség kérdései folyton felkutató darabok emlékei közt hozzászokhattunk már a Csiky Gergely Színházban, hogy bizony, mindig más a szép, vagy a jó. Ám, egy biztos: színház nélkül nem tudunk és nem is lehet lenni. Legalábbis itt, Kaposváron nem.

Éppen félidejéhez érkezett korszakalkotó színházunk, a Csiky épületének teljes átépítése. Pontosan egy évvel ezelőtt hagyta el ideiglenesen Kaposvár legkarakteresebb épületét modern hazai színjátszás egyik fellegvárának számító, folyamatos átalakulásban lévő társulata, hogy a művészek a munkálatok 2018-as befejezéséig az Agóra-Együd Árpád Művelődési Központban folytathassák kiemelkedő színvonalú munkájukat. Egy esztendő sok mindenre elég és minden bizonnyal sok mindenre nem, de az már látható, a Csiky Gergely Színház belakta a város szívében az Agóra modern épületének minden zegzugát. Alig akad olyan sarok, vagy szemek elől megbújó szoba, mely nem a kaposváriaknak méltán nagy büszkeséged adó teátrum részlete volna a fotocellás ajtó melletti kis tárvezetői irodától a praktikus és kissé zsúfolt kelléktáron át egészen színpad előtti nézőtéréig, melyet éppen az idei évadra emeltek meg hatvan centivel a színházlátogatók kényelméhez és jobb rálátásához igazodva.

 

Alig karcoltunk bele az októberbe s már a hónap elején két bemutatón van túl a lendületes társulat. Shakespeare vígjáték-klasszikusát az erdélyi rendező, Zakariás Zalán állította színpadra különlegesen eredeti díszletek és hangulatok között, melynek kiváló alapot biztosít a kortárs alternatív pop/rock. Az Illúzió nevű formáció Kicsikém című sanzonja friss akusztikát kap Szvetnyik Kata torzított gitárakkordjaitól, valamint Fándly Csaba jazz-es fuvolázástól. A különleges díszlettechnikát igénylő, bokáig vízben tocsogó színészekkel játszott Vízkereszt, avagy bánom is én karakteres évadkezdésnek bizonyult az Agórában, melynek színpadát ugyancsak megtoldottak másfél méterrel. A sávban már egy kis süllyesztett közlekedő is megfért – vezetett körbe Fándly Csaba az egyik előadás előtti egészséges színházi zűrzavarban, miközben elkalauzolt minket a kulisszák mögé. Ottjártunkkor Vitéz Fonnyadi Ábris, azaz Kalmár Tamás például még hetilap olvasással készült, míg Stefánszky István már talping sminkben vágott neki a hangbeállásnak Szűcs László ügyelő baritonjának figyelmeztetésére, mely végén az is kiderült, Hunyadkürty Györgytől egyáltalán nincs messze a rocksztár ikonok élete. Legalábbis, ahogy meg tudott szólalni a betétdalocska a legendás hangon, mindenképpen ez a véleményünk: „Kicsikém, maga a heroinom, a kokainom, a crackem...”

Egyik bemutató jön a másik után

A kaposvári művész védjegye a magyar színjátszásnak, nem véletlen talán az sem, hogy az Agórában működő színházi büfé ugyancsak ezt a nevet vette fel az egy esztendős bentlakás alatt. Az esténként emberekkel és élettel zsúfolásig megtelő helyiség kényelmes asztalainak napközbeni használatáról jól árulkodik, hogy itt külön, szemenként csomagolva is lehet Negró cukorkát kapni. Aki próbálkozott már beszédjéből, hangjából megélni, tudhatja, jól jön az effajta segítség a próbák szünetében... Amiben nincs hiány, Tóth Géza rendezésében már ugyancsak láthattuk az Egerek című mesejátékot, és október 28-ai stúdiószínpadi bemutatójára készülve gőzerővel készül a társulat Bulgakov: A Turbin család napjai című drámájának premierjére.

A Csiky Gergely Színház az Agórában húsz ünnepélyes bemutatóval készül ebben az évadban, melyek közül hat lesz a nagyszínpadon látható. Számíthatunk a női energiabombák elszabadulására is, hiszen öt női rendező mutatkozik majd be, s nem hagyják a feledés homályába merülni a már hagyománnyá vált kortárs felolvasó színházi maratont, ahol három kortárs szerző művét hallhatjuk. Újdonság, hogy a belépőket, bérleteket az Agóra aulájába költözött és hosszabb nyitva tartással működő Jegyiroda-Csiky Info-pontban válthatjuk meg, s az is, hogy a teátrum színi tanodát is indít diákoknak Keltető„ elnevezéssel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában