Hideg felfrissülés

2017.07.11. 09:18

Gyanús a fagyi, ha túl csábító a látvány?

Nem kis fejtörést okoznak a hagyományos, általában olasz receptúrákkal dolgozó fagylaltkészítőknek az olcsó, silány minőséget áruló versenytársaik. A fogyasztókat gyakorlatilag a látvány csábítja, pedig a beltartalom nem minden esetben egyenesen arányos a tégelyben meredező fagylalthegyekkel.

Koszorus Rita

Balatonmáriafürdő, Kaposvár Kulturált, tiszta helyen kell fagyit vásárolni, ez nem is lehet kérdés. Ezzel talán mindenki tisztában van. Ám, hogy ránézésre milyen az igazán jó fagylalt, az már kissé nagyobb körültekintést igényel, mint felismerni a koszt a pult szélén, vagy éppen a fagyit mérő árus kezén.

A szakavatottak számára ez persze nem kihívás, hiszen egy pillanat alatt megállapítják, hogy csak nagy kupac hab van a tégelyben. Ám egy laikus számára jóval nagyobb fejtörést okoz a jeges finomság megítélése. Neu Gábor, kaposvári cukrászdatulajdonos azt javasolja a vásárlóknak, hogy figyeljék meg a fagylalt színét és állagát. Ez már sok mindenről árulkodhat. – Fontos, hogy például az öntet ne csak a tetején legyen, hanem a belsejében is – magyarázza a szakember. – Kezdhetünk gyanakodni, hogy gyengébb minőségű termékkel van dolgunk, ha fakóbb a színe, vagy, ha éppen minden fagyi egyforma színű, ugyancsak gondolhatunk ilyesmire. A kóstolással pedig még ennél is könnyebben eldönthetjük, hogy minőségi, vagy silány fagyival van dolgunk.

– Ha nincs meg a tejíz, akkor nem használtak tejet a fagylalthoz, ami azonban fontos alapanyag – mondta Neu Gábor. Hozzátette: a Neu Cukrászdában évek óta csak friss tejet használnak az édességek elkészítéséhez. S az is fontos, hogy állati eredetű tejszín kerüljön a termékbe, ne pedig növényi pótlék, adalék.

Pálfi Attila, a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó tulajdonosa, és a Balatoni Turizmus Szövetség 2016-os Balaton Fagyijának elkészítője is körültekintésre inti a jeges finomság imádóit. – Ott kell fagyizni, ahol helyben, természetes alapanyagokból készítik a fagylaltot és jó véleményeket hallottunk róla – mondta. – Azonban tudjuk, hogy elterjedtek most már az úgynevezett albán fagylaltozók. Ott túlnyomórészt mesterséges aromákat használnak, színezékeket és többszörös mennyiségű állománynövelőt. – Ezért lehet az, hogy a fagyizóba belépve hatalmasra tornyozott édességek meredeznek a tégelyekben, s ezek gombóconkénti ára sem túl drága, viszont hatalmas méretű kerül a tölcsérbe. – De amikor elolvad, nem sok minden marad belőle – tette hozzá a balatonmáriai fagyizó tulajdonosa.

A szakember kiemelte, hogy néha akadnak kivételek albán mesterek között is. A fogyasztók érdekeit szolgálja a Magyar Élelmiszerkönyv szigorítása, amely már nem lesz megengedő a silány minőségű fagylaltokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!