ünnep

2018.01.11. 09:00

A nyuladalomtól a libadalomig: fél évszázada lett város Siófok

Nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepli várossá avatásának ötvenedik évfordulóját az idén Siófok.

Koszorus Rita

A több állomásból álló jubileumi programmal méltón ünnepelné meg a félévszázados évfordulót a szervezési feladatokkal megbízott Balatonparti Kft.

A képviselő-testület döntése értelmében 2018-ban már nem a Kálmán Imre Kulturális Központ szervezi a siófoki rendezvényeket, hanem a strandok üzemeltetéséért is felelős Balaton-parti Kft. Mint megtudtuk, tíz városi rendezvényre fűzik fel a jubileumi ünnepséget. – Az egész sorozat a Nyuladalommal kezdődik majd és szilveszterig tart, amikor színes, foszforeszkáló lufierdőt engedünk az égbe – mondta el kérdésünkre Pintér Tamás, a Balaton-parti Kft. ügyvezetője. – A hagyományos pünkösdi szezonnyitó lesz az idén a rendezvények tetőpontja, aztán augusztus végén a Bor és kenyér ünnepe hasonlóan kiemelkedő jelentőségű, amely után a Bor-, azt követően a Halfesztivál sem marad el. Újdonság lesz a november 9–11. között a Libadalom nevű rendezvényünk, majd a Városnapra várjuk az ünneplőket – emelte ki a cégvezető.

Ez már gyakorlatilag egybeér az adventi gyertyagyújtással, tartanak egy kisebb szünetet, majd a Puncsfesztivállal zárul az év, és természetesen a hagyományos szilveszteri mulatsággal.

A nagyszabású rendezvénysorozat részint valósul meg a város forrásaiból, jelenleg zajlik az előkészítés és a szponzorok felkutatása. – Tekintve, hogy szeretnénk méltóképpen megemlékezni Siófok várossá avatásáról, minden segítséget elfogadunk – mondta el a szervező Balaton-parti Kft. ügyvezetője. – Witzmann Mihály országgyűlési képviselő közreműködésével is egy nagyobb támogatónk már van, az MVM Zrt., de továbbiakat is várunk.

A város költségvetési tervében az szerepel, hogy 2018-ban 110 millió forintot költhet el a Balaton-parti Kft. a programok lebonyolítására, 140 millió forintot pedig a marketingköltségekre fordíthatnak. A cél az, hogy a képviselő-testület számára jobban nyomon követhető legyen, hogy mennyit költenek városi rendezvényekre. Pintér Tamás hozzátette: kellő izgalom van bennük, de ha ugyanaz lesz a visszhang, mint a szabadtéri színpad rendezvényeivel kapcsolatban, akkor elégedettek lesznek.

Egy kézbe adták a szervezést

A siófoki rendezvények korábban nem voltak egy kézben, a Kálmán Imre Kulturális Központ (KIKKK) és a Siófoki Fürdőegylet is vállalt szervezői feladatokat a város igényei szerint. Ám miután a képviselő-testület nemrégiben úgy értékelte, a megszokott gyakorlat nem volt kellően átlátható, felkérték a Balaton-parti Kft.-t , hogy jövőre bonyolítsák le a város tíz nagy fesztiválját. Mindezeken kívül arra is megbízást kapott a cég, hogy kellő módon készítsék elő Siófok várossá válásának 50. évfordulóját, amit 2018-ban ünnepel a település. A kft. az idén nyáron már bizonyította rátermettségét a rendezvények szervezésében és lebonyolításában a Kálmán Imre Szabadtéri Színpad üzemeltetésével, az előadások megszervezésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!