Állati dolgok

2017.09.11. 16:35

Most akkor fürödjön a kutya a Balatonban?

Az elmúlt években sorra nyíltak a kutyás fürdőhelyek a Balatonnál. Némelyik töretlen sikerrel üzemel, van ahol a lakosok nem tetszése miatt szűnt meg az ebek lubickolása, s akad olyan is, ahol régóta tervezik.

Koszorus Rita

Úttörőként alakított ki kutyás fürdőhelyet Fonyód önkormányzata két évvel ezelőtt, amely az idei szezonban is óriási népszerűségnek örvendett. – Idén már fizetős volt a kutyás fürdőhely, ám ennek ellenére nem csökkent a látogatottság, – mondta el érdeklődésünkre Hidvégi József, polgármester. – Annak idején a jelenlegi terület egyharmadát jelöltük ki, tavasszal döntöttünk róla, hogy duplájára növeljük, s javasolni fogom, hogy további egyharmaddal növeljük a méretét.

Hidvégi József szerint muszáj kielégíteni a különleges igényeket is a Balatonnál. Hozzátette: Balatonmáriától Balatonlelléig foglalnak azok a turisták szállásokat, akik a fonyódi kutyás fürdőhelyen hűsölnének kedvenceikkel. S egyre több település követi Fonyód példáját. Így nem messze Balatonföldváron is második szezonját zárta a négylábúak fürdőhelye. – Az első év tapasztalatai vegyesek voltak – mondta Holovits Huba, polgármester. – Legalább annyi negatív észrevétel érkezett, mint amennyi pozitív. Ennek ellenére folytattuk a megkezdett munkát, s ez jó döntésnek bizonyult. Jelentősen csökkent a negatív kritikák száma, rengetegen keresik fel ezt a strandot, és élnek a lehetőséggel.

A nyári főszezonban folyamatos telt ház volt, tette hozzá Holovits Huba.

Egy biztos, a kritikákat saját fejlődésére fordítja az önkormányzat. – A kijelölt területet szeretnénk igényesebbé tenni, – fogalmazott Balatonföldvár polgármestere. – A kutyabejáró környékét szilárd burkolattal szeretnénk ellátni, több hulladékgyűjtőt kihelyezni, s a köztisztaságra is fokozott figyelmet fordítanak, valamint tervezzük a növényzet ápolását.

Nem volt ekkora siker Balatonbogláron a kutyás strand kialakítása. Ott három, lakóházas övezethez közeli partszakaszt jelölt ki az önkormányzat. – Az egyik esetben a mellette lévő üdülőtulajdonos a saját kertjét magánstranddá nyilváníttatta, ezzel pedig az eb fürdőhely már nem felelt meg a jogszabályi előírásnak – idézte fel Mészáros Miklós, polgármester. A másik helyszínt is hasonló okok miatt kellett megszüntetni, míg a harmadiknál az ingatlantulajdonosok tiltakozása miatt inkább visszavonta a testület a kijelölést.

Mészáros Miklós hozzátette: az önkormányzat nem tett szándékáról, de csak a nyaralóktól távol lehetséges a kutyás strand kijelölése.

Siófokon sincs egyelőre ilyen fürdőhely, ám Lengyel Róbert polgármester támogatná az ötletet, hiszen ez a város kutyás lakosságának és a turizmusnak is kedvezne.

Egy évvel ezelőtt előterjesztés is készült a kutyás fürdőhely kijelölésére, ugyanis akkor civilek fordultak az önkormányzathoz. Ám a képviselő-testület nem támogatta az elképzelést. Volt olyan vélemény, hogy a többi balatoni település tapasztalatai alapján tárgyalják újra az felvetést.

Azóta eltelt egy esztendő, Siófok polgármestere pedig azt közölte megkeresésünkre: ismét testület elé fogja vinni az ötletet. Amelyet a lakosság és az üdülők mellett a turizmussal foglalkozó munkacsoport is támogatandónak vél. Közben pedig online aláírásgyűjtés is indult az ügy érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában