központi felvételi

2021.01.23. 14:36

Túl vannak az első komoly megmérettetésen a középiskolába felvételizők

Központi felvételi vizsgát tettek az általános iskolából középiskolába felvételiző diákok a hétvégén. Magyarból és matematikából kellett számot adniuk tudásukról, kétszer negyvenöt percben. Országosan 62 ezer diák jelentkezett a kilencedik évfolyam felvételijére. A hatosztályos képzést 8100 fő, a nyolcosztályos gimnáziumot 5200 diák tűzte ki célul. Somogyban is nagy volt az izgalom.

Turbéki Bernadett

Mintha hétköznap reggel volna, úgy festett a közlekedés a somogyi megyeszékhely középiskolái előtt. Kisebb forgalmi dugók, és parkolóhely-hiány alakult ki a környékükön. A szemlátomást siető fiatalokat szüleik kísérték el a központi felvételi vizsgára, amely idén rendhagyó módon zajlott. Rövidebb sorban állás, lázmérés, kézfertőtlenítés után, szájmaszkban léphették át az intézmény kapuit, ahol a vizsgát írták. Tovább egy szülő sem kísérhette gyermekét, hogy a folyosón várakozzon.

– Addig elmegyünk porszívót vásárolni – mondta Baumholzer Adrienn, akinek lánya a Munkácsy Gimnázium hatosztályos képzésére jelentkezett. – Azért szimpatikus nekünk ez a fajta képzés, mert a gimnázium utolsó két évében talán több idő jut majd felkészülni az érettségire – tette hozzá az édesanya. Persze nem mindenki tudta takarítással tölteni a délelőttöt.

– Bolhóról jöttünk, fél nyolckor keltem, a szüleim bevásárolni mennek, amíg én felvételizek – mondta Szőke Jázmin, aki szintén a Munkácsy humán szakját tűzte ki célul a jelentkezési lapján.

– Annak ellenére, hogy most nagyon leterheltek, mégis orvos, vagy ápoló szeretnék lenni, ezért az egészségügyi szakot jelöltem meg — mondta Zarándok Noémi Anita, aki szemlátomást nagyon izgult, mielőtt átlépte a középiskola kapuját.

– Nagyon nehéz a gyerekeknek tizennégy évesen eldönteni, mit szeretnének. Fontosnak tartom a szülői ráhatást – mondta Bárány Istvánné, aki harmadszor éli át a felvételizés élményét szülőként. – Két felnőtt gyermekem van, akikkel szintén végig izgultam ezt az időszakot, ám azt vettem észre, hogy a gyerekek sokkal nyugodtabban veszik ezt az akadályt, mint szülők – árulta el a kaposvári édesanya a Munkácsy előtt.

A Gépész esőbeállója alatt is várakoztak néhányan. Nemcsak szülőkkel, hanem pedagógusokkal is találkoztunk, akik elmondásuk alapján kötelességüknek érzik, hogy tanítványaikat elkísérjék a nagy napra.

– Megígértem a lányomnak, hogy itt kint végig várom, és szünetben találkozunk, úgyhogy nem érdekel a zuhogó eső sem, nem hagyhatom cserben – mondta Gondon Jánosné, akinek lánya a gépész rendészeti képzésére jelentkezett.

A Kaposvári Szakképzési Centrumhoz tartozó intézményekben több mint négyszázan írták a felvételit, független attól, hogy hova jelentkeztek. Információink szerint a Kaposvári Tankerülethez tartozó intézmények közül négyben szintén vizsgáztak szombaton a leendő középiskolások.

Élménybeszámolóktól zsivajgott az utca

Volt aki zsebkendőt kért a vizsgastressz-okozta könnyeihez, mások felszabadultan ugrottak várakozó szüleik nyakába a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium előtt, a felvételi végén. Kiss Edina Csenge az elsők között lépett ki az intézmény ajtaján.

– Közepes erősségűnek éreztem a feladatokat. Úgy érzem, a matek jobban ment, a verselemzésnél az idegen szavakkal kicsit bajban voltam – mesélte Edina.

– Nekem a matematika ment nehezebben, százalékot kellett számolni, és voltak szöveges feladatok is. A Munkácsyba jelentkeztem humán szakra így magyarból könnyedén megoldottam a szövegértési és a fogalmazással kapcsolatos kérdéseket is – mesélte Bajzik Fanni.

Röhrig Laura szerint végre olyan kérdéseket kaptak a diákok, amellyel kapcsolatosan tapasztalatuk is van.

– Az online- vagy a jelenléti oktatás mellett kellett érvelni, összehasonlítva a kettőt. Szeretek iskolába járni, úgyhogy a jelenléti tanítás pozitívumait emeltem ki – tette hozzá a Honvéd Utcai Tagiskolából érkezett felvételiző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!