gyógyító gépek

2020.07.31. 12:30

Életeket menthet a megyeszékhelyen Lucas

Szívmasszázst végző készüléket kapott a Kaposvári Mentőállomás.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Róbert

Összeesett egy férfi a járdán, a riasztás után a rohamkocsi azonnal a helyszínre érkezett. A háromtagú mentőegység, a mentőorvos, a mentőápoló és a gépkocsivezető azonnal munkához látott. Ilyenkor először a légzést és a keringést ellenőrzik, és ha nincs, tíz másodpercen belül jön a szívmasszázs, miközben oxigént is kap a beteg. Szerencsére mindez csak egy bemutató része volt pénteken a kaposvári mentőállomáson. A COVID 19 járvány miatt szájmaszkban és védőszemüvegben végeznék az ilyen munkát a mentősök, csak a bemutató miatt tekintettek el ettől.

Egy ember azonban csak néhány percig tud hatékonyan szívmasszázst végezni, ezért óriási segítség az a mellkaskompressziós gép, amelyet adományokból tudtak üzembe helyezni Kaposváron. A Lucas 3 nevű készülék folyamatosan és egyenletesen fenntartja a keringést, és akkor is működik, amikor esetleg egy szívinfarktusos beteget a katéterlaborba visznek.

Az átadáson jelen volt Dér Tamás alpolgármester, aki utalt arra, hogy az utóbbi hetekben két új mentőautót is kapott a megyeszékhely. Az új mellkaskompressziós berendezés beszerzéséhez félmillió forinttal járult hozzá a kaposvári önkormányzat. Ezen kívül a legnagyobb adományozó a Kapos Atlas volt több mint egymillió forinttal, valamint több cég és magánszemély áldozott 50-100 ezer forintot a nemes célra. Köztük még egy balatonszemesi étterem is volt. Hárommillió forint gyűlt össze, azonban a Lucas 3 több mint ötmillió forintba került, így a hiányzó összeget az Országos Mentőszolgálat Alapítvány pótolta ki.

 

Évente 50-100 embert élesztenek újra

Máris sikerrel vizsgázott az új készülék, az elmúlt napokban már négyszer is használniuk kellett a mentőknek, és több ember életét mentették meg, mondta Borbély Gábor mentőorvos, a kaposvári mentőállomás vezetője. A sokéves tapasztalatok szerint havonta átlag öt-tíz újraélesztést hajtanak végre a mentősök Kaposváron és környékén, és összességében évente ötven és száz közé eső esetszámmal találkoznak, de ez a szám változó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!