Hírek

2007.01.19. 15:56

Megkönnyebbült Európa, elsöpört Kirill

A vihar következtében leállt a kőolajszállítás is, de ellátási zavar nem volt

Csák E.

Szerdán és csütörökön egész Észak- és Közép-Európán végigszáguldott a Kirill nevű szélvihar. A halálos áldozatok száma megközelíti  a félszázat. Lengyelországban Wroclaw, Varsó és a Mazuri-tavak környékén számos település áram nélkül maradt. Prágában a történelmi Károly-hídon csütörtök este óránként 164 kilométeres sebességű szél tombolt. Több ezer ember maradt áram nélkül az éjjel, ezért a Cseh Energetikai Művek (CEZ) péntek reggel ellátási szükséghelyzetet hirdetett ki az ország egész területén.

Németország történetében először csütörtök kora este az egész országban leállt a vasúti forgalom. Utasok tízezrei töltötték az éjszakát az álló szerelvényekben, illetve az állomásokon. Sokként érte a berlinieket az a hír, hogy az éjszaka leszakadt egy többtonnás acélgerenda az ultramodern főpályaudvar üveghomlokzatából.

Ukrajna csütörtök este ideiglenesen leállította a kőolaj továbbítását a fő exportvezetéken Közép-Európa felé. A Barátság olajvezetéknek ezen az ágán Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba jut el az orosz fűtőanyag. A gondot az okozta, hogy Ukrajnában leszakadt egy, a szivattyúállomást ellátó áramvezeték.

Szlovákiát és Magyarországot megkímélte Kirill. Több meteorológus szerint nálunk nem is kellett számítani pusztító erejű orkánra, csupán a szokásosnál erősebb széllökésekre. A hatóságok – nyilvánvalóan az augusztus 20-i fiaskó miatt – egymással versengve igyekeztek biztosítani a lakosságot, hogy részükről megtörtént minden óvintézkedés. Időjárási szakemberek hozzáteszik: a pánikhangulatot a média is fokozta a sokkoló külföldi képekkel és a katasztrófák esetére javasolt jótanácsokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!