Vakcina

2023.12.20. 09:00

Új védőoltással vár az oltópont

Már elérhető a Moderna Spikevax védőoltás a kaposvári kórházban. A vakcinát az újabb koronavírus-mutánsok ellen fejlesztették ki. Elsősorban a krónikus betegségekben szenvedőknek érdemes oltakozniuk.

Marosi Gábor

A kórházi oltóponton mindösszesen hárman vártak arra kedden reggel fél kilenckor, hogy megkapják a védőoltást. Targos Károly és felesége már az ötödik vakcináért jelentkezett. A férfi érdeklődésünkre elmondta, autoimmun beteg és már elmúlt nyolcvanéves, ezért is döntött úgy, hogy beoltatja magát. Korábban Pfizer-készítményt kapott. Targos Károlyné arról beszélt, hogy férjével ellentétben nem tart annyira a koronavírus-megbetegedéstől, mégis jelentkezett az emlékeztető oltásra. 
A kórházi oltópont minden kedden reggel 8 és 9 óra között várja azokat, akik szeretnék beadatni az újabb vakcinát. Jelenleg a Pfizert és az új típusú Moderna Spikevax védőoltást lehet kérni. Az orvosok kérésre bármelyik készítményt beadják, de javasolják is, hogy melyiket lenne érdemes felvenni. Bálint György, a Kaposi Mór Oktató Kórház orvosigazgató-helyettese elmondta, egyelőre kevesen jelentkeznek az oltásért, amit azzal is lehet magyarázni, hogy Magyarországon nagy az átoltottság. 
Fotó: Lang Róbert

Emlékeztető 


Bálint György arról is beszélt lapunknak, hogy influenzaszerű megbetegedések halmozódását már jelezte a Nemzeti Nép­egészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), ezen belül pedig felismerhetők a különböző vírusok, így a koronavírus is. Kiemelte, aki be van oltva, annak most emlékeztető oltásként van lehetősége arra, hogy felvegye az oltóanyagot. Aki még nem adatta be a koronavírus elleni vakcinát és krónikus betegségben szenved, azoknak is érdemes beoltatniuk magukat. Az adatok szerint a kaposvári szennyvízben magas a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában