Erdő-mező

2024.04.17. 07:00

Elfásítják Somogyot a programban

A somogyi települések voltak a legaktívabb pályázók az idei településfásítási programban – erről Felkai Beáta Olga az agrárminisztérium helyettes államtitkára beszélt kedden Iharoson. Kifejette, a program keretében a tízezer lakosúnál kisebb települések igényelhetnek legalább tíz, legfeljebb harminc sorfát. A pályázók tizenhárom fafaj közül válogathattak. Somogyból 48 település pályázott sikerrel, ezáltal a vármegye csaknem ezer új fával gazdagodott. A helyettes államtitkár hozzátette, Iharos harminc korai és hegyi juhar fához jutott hozzá.

Felkai Beáta Olga arról is beszélt, a trianoni döntés után Magyarország elveszítette erdőterületeinek nagy részét, de az elmúlt száz évben zajló fásítási programokkal sikerült az akkori fával borított területek nagyságát megduplázni. Az Agárminisztérium 2019-ben kezdeményezte, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős, fás terület. Az országfásítás egyik ága a településfásítás, mely 2020-ban indult el – mondta a helyettes államtitkár. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában