Fotókkal

2024.05.04. 16:54

Magasba emelték a gyermekeket, hogy minél több szülessen

Egyetlen apró mozdulat a családok erejét és összefogását mutatta – a hétvégén a szennai skanzenben mintegy kétszázan vettek részt a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kezdeményezésében az Emeld magasba a gyermeked rendezvényen.

Kovács Gábor László

Fotó: TIBOR KOVACS

A szülők és nagyszülők egy adott jelre közösen felemelték a kisgyermekeiket, hogy ezzel álljanak ki a gyermekvállalás és a családalapítás fontossága mellett. A másfél éves Kristóf visszatéve a földre rögtön szaladni próbált, a nagymamája alig tudta utolérni.
– A másik unokámat, a hét és fél éves Grétát a férjem emelte magasba – mondta a fiatal nagymama, a taszári Mercz Andrea. – Eleven gyerekek, de nagyszülőként boldogság velük foglalkozni. 

Fotó: TIBOR KOVACS

A 14 hónapos Leventét a cumisüveg még jobban érdekelte, miközben édesapja, Bojtor Bálint karján ült. 
– Otthon is emelgetjük, egyre nehezebb, de így is gyönyörűség – mondta az apa, és az anyuka hozzátette, hogy fontos a közösségbe vinni a gyermeket. 
– Ötéves a kislányom, nagyon élvezte az emelést – mosolygott Máté Milla édesanyja, Vanda. – Jó cél érdekében gyűltünk össze, hogy minden kívánt gyermek megszülessen Magyarországon. Mi is nagyon sokat vártunk rá...  

Emeled magasba a gyermeked
Fotó: TIBOR KOVACS

Kopp Mária orvos és pszichológus örökségéből indultak ki, magyarázta a rendezvény szervezője, Németh Henrik, aki maga is háromgyermekes édesapa. Kopp Mária felmérései azt mutatták, hogy komoly gond lesz a jövőben a demográfiával, annak ellenére, hogy a fiatalok többsége úgy nyilatkozott, hogy szeretnének gyermeket vállalni, de társadalmi okokkal magyarázták, hogy elmaradnak a tervezett szülések. Az alapítvány azt tűzte a zászlajára, hogy szülessen meg minden kívánt gyermek. 

 

Alárendeljük magunkat a gyereknek 

– Amikor a gyereket a magasba emeljük, akkor ez a mozdulat azt jelképezi, hogy szülőként alárendeljük magunkat a gyermeknek, és annak a szándéknak, hogy az életet és az értékeket tovább kell adni – mondta a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom somogyi vezetője. – Nyomot csak úgy hagyhatunk  magunk után, ha a gyermekeink szívébe tudjuk írni, hogy kik voltunk!
A mozgalom tagjai amellett tettek hitet, hogy nagy érték a gyermek, de még a mai napig is azt látják, hogy sok akadály merülhet fel, amíg a fiatalok eljutnak a gyermekvállalásig, de a vidéki életforma és a közösségi lét nagyban hozzájárulhat a gyermeke számának növekedéséhez, fejtette ki Németh Henrik. A rendezvényt a Somogy Vármegyei Kormányhivatal családi napjával egy időben tartották meg, ezért sok kormányhivatali dolgozó is részt vett rajta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában