Sonline.hu podcast

2024.04.23. 20:00

Mozaikokban éledt újjá Rippl-Rónai vörösruhás hölgye

Újragondolták a Zichy-iskola festő szakos diákjai Rippl-Rónai József Vörösruhás nő című falikárpitját. Több ezer mozaikokból rakták ki a képet, amely a vármegyei múzeum vakablakában kap helyet.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Tavaly született meg az ötlet, hogy Rippl-Rónai József Vörösruhás nő című falikárpit művét mozaikokból rakják ki a Zichy festő szakos diákjai. Csincsi Arnold, festő szakoktató elmondta: két vakablak található a Rippl-Rónai Múzeum oldalában és azt tervezik, hogy a két méterszer csaknem másfél méteres felületre két alkotást tesznek ki a festőművész művei nyomán. – A tizenharmadik évfolyamos diákjaink most nem egyénileg, hanem egy összetett műhelymunkában dolgoznak, fontosnak tartom, hogy ezt is megismerjék, segítsék egymást, kooperáljanak – jegyezte meg Csincsi Arnold. 

Fotó: Kovács Tibor

Szeptemberben készítették el a fogadóágyat fából és ebbe homok került, amelyet miután kiszinteztek, vizezett felületre karcolták bele a mintát. 

Ez egy nagyon színes munka, rendkívül sok szín nincs éles határokkal elválasztva, erős vörös és zöld mozaikot rendeltünk, de utóbbiból több árnyalatú csempét a kerámia műhelyünkben készítettünk el

 – mondta el Csincsi Arnold. – Elkészült a mozaikokkal kirakott kép és kiseperjük a felesleges homokot a közökből, erre gézlapokat rakunk, amelyre egy speciális ragasztóréteg kerül melegített liszt-víz keverékéből – mondta el a szakoktató. Hozzátette: ezt követően egy hétig szárad a ragasztó és kifordítják a képet, amely nem esik darabokra a ragasztónak köszönhetően. 

A hátulja kap egy erős műgyantát és így stabilan áthelyezhető felületet kapunk.

– mutatta Csincsi Arnold. Öten indultak, majd két diák abbahagyta tanulmányait, így hárman maradtak a sokrétű munkára. Kapuváry Petra, Otepka Boglárka, Sipos Diána hónapok óta lelkesen dolgozik a mozaikképen. – Először a türkiz leveleket, majd a ruha alsó részét csináltam, azután a hátteret raktam ki és ez egy óriási munka, el sem hiszem, hogy kiraktuk – mondta el Sipos Diána

Fotó: TIBOR KOVACS

A tizenharmadikos festő szakos diák az iskola elvégzését követően mozaik készítéssel szeretne foglalkozni. – A suli külső falán van egy kerek mozaik, ennek alkotásában is részt vettem – tette hozzá. Rippl-Rónai József falikárpitjának másolata nem az egyetlen mozaikképük lesz, a jövőben szeretnének több kaposvári kötődésű festő alkotását is feldolgozni.

Túlélte a világháborút is 

Rippl-Rónai József alkotásának középpontjában álló nőalak a szemlélőnek félig hátat fordít, egyik kezében virágot tart, a másikat a japán fametszetek figuráinak jellegzetes kéztartásával helyezi a háta mögé. Feje fölölt gesztenyefák lombjai borulnak össze, körötte hosszabb és rövidebb szárú, hajlékony rajzú tarka virágok nyúlnak a magasba. Az alakot és a növényeket sötétbarna körvonal keretezi, az erőteljes színeket a vörös és a zöld uralja. A kárpit Rippl-Rónai második Nabis korszakából származik. 

Ekkor készült művei a szintetikus szimbolizmus képviselői az emberi környezetben a művészet különböző ágai hasonló jelentőséggel érvényesülnek. E téren Rippl-Rónai legnagyobb vállalkozása gróf Andrássy Tivadar budai palotájának ebédlőberendezése volt.  A II. világháborúban elpusztult textildíszek (hímzett fríz, spanyolfal, ajtófüggöny, kárpit) közül egyedül a Vörösruhás nő maradt fenn.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában