Portré

2024.04.23. 08:55

Művészi kiteljesedést és Jászai-díjat hozott új otthona az alföldi színésznek

Jászai Mari-díjat kapott Mészáros Tibor, a Csiky Gergely Színház művészeti igazgatója, aki színészként és rendezőként is rendszeresen megörvendezteti a publikumot. Nem tudna választani szerepei közül, hiszen összességében a színházcsinálást szereti a legjobban, amivel gyerekkori álmát váltotta valóra.

Koszorus Rita

Fotó: Memlaur Imre

Az ilyenkor szokásos meglepettségen kívül meghatotta a felé áradó szeretet Mészáros Tibort. Hiszen miután március 15-e alkalmából odaítélték neki a Jászai Mari-díjat, nagyon sokan keresték meg. – Ez egy állami kitüntetés, a jelölés önmagában is megtisztelő volt. Az pedig csak még jobban felértékelte, hogy a saját örömömön túl nagyon sokan gratuláltak, rám írtak, megosztották a hírt különböző oldalakon. Nagyon jó volt látni, hogy egészen a gyerekkoromig visszamenőleg voltak olyanok, akiket büszkévé tett, hogy én ezt a díjat megkaphattam.

 Ez igazán lélekemelő érzés volt. 

– mondta Mészáros Tibor. 

A Jászai-díjas művész színészként és rendezőként dolgozik a Csiky Gergely Színházban, de 2022 óta ő a teátrum művészeti igazgatója is. – A szakmám széles spektrumát láthatom, amióta művészeti igazgató lettem, amit nagyon szeretek, mert én a színházat magát szeretem – mondta a művész lapunk kérdésére. Elárulta, hogy a gyerekkora óta vonzotta a színház világa, és igazi ajándéknak tartja, hogy azt csinálhatja, amit a legjobban szeret. – Kezdtem a színjátszással, aztán a rendezéssel. Nagyon szeretek a színpadon állni és játszani. A rendezés pedig abból jött, hogy nem csak a saját szerepem, hanem egy előadás felépítése érdekel, annak teljes komplexitásában. Rendezőként sok mindennel tud az ember „játszani”, az első sorban természetesen a karakterek vannak, de ott a látvány is, a díszlet és a fények. 

Sok mindennel lehet a színészi játékot emelni, és minél szélesebb körben tudom körbejárni ezeket a lehetőségeket egy előadáson belül, annál jobb lesz a végeredmény – mondta. 
Művészeti igazgatóként pedig mindehhez az is hozzájön, hogy sokszor a logisztikai szervezés is rá hárul. De mint mondta, igyekszik úgy végezni a munkáját, hogy mindig a színház és a kollégái érdekeit tartsa szem előtt. 

A Zselicért hagyta ott a szülőföldjét

Mészáros Tibor alföldi gyerekként Gyomaendrődön nőtt fel, majd 12 évig Debrecenben élt. Sorsszerű döntés, hogy öt évvel ezelőtt Kaposvár lett az otthona. – Amikor onnan elindultunk, mert úgy éreztük a családommal, hogy egy kicsit mozdulni kell, nagy vágy volt bennem, hogy egy új ajtót találjak, amin beléphetek. Ez a vidék, amit nem igazán ismertem korábban, nagyon hamar megnyílt, és úgy éreztem, egy csodába csöppenek bele – fogalmazott a Csiky művésze. Minden arra mutatott, hogy neki Kaposvárra kell helyezni a székhelyét, s az azóta elért sikerek csak megerősítették ezt. Felesége, a szintén színész Krajcsi Nikolett itt szerezte diplomáját, a Csiky Gergely Színház felújítása után Vidnyánszky Attila rendezte a nyitóelőadást, aki Tibor igazgatója volt Debrecenben. S azt sem tartja véletlennek a kaposvári teátrum művészeti igazgatója, hogy éppen Kaposváron lett Jászai Mari-díjas. 

Még 2023-ban beszélgettünk Mészáros Tiborra,  aki podcast műsorunkban mesélt az eddig megtett útról, és az elkövetkezendő, izgalmas időszakról is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában