Iskolába vitte a kábítószert a 15 éves diáklány

2017. március 19. 15:54 K. G.

Egyre olcsóbbak a drogok

Az iskolába vitte be a drogot egy kamaszlány Kaposváron, és mutogatta a társainak. A megdöbbentő cselekedete nem maradt titokban az oktatási intézmény falai között, ennek pedig rendőrségi ügy lett a vége.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Kaposvári pedagógusok már arról értesültek, hogy a gyerekek tudják, melyik játszótérre kell menni, hogy kábítószert szerezzenek be. A szóbeszédeknek a rendőrség is utánajár. Kérdésünkre Méhes Dóra őrnagy, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője közölte: a konkrét ügyről azt a tájékoztatást tudja adni, hogy a kaposvári rendőrkapitányságon eljárást indítottak kábítószer birtoklás vétség gyanúja miatt egy 15 éves lánnyal szemben.

A fiatalnál alkalmazott kábítószer gyorsteszt pozitív eredmény mutatott. Az eljárás folyamatban van. A kábítószer kereskedőkről szólva Heffer Attila alezredes, kaposvári rendőrkapitány a városi közgyűlés előtt tartott, a tavalyi évre vonatkozó közbiztonsági beszámolójában kiemelte: a drogterjesztők elleni felderítő munkájuk száz százalékos nyomozáseredményességhez vezetett.

Nincsenek tisztában tetteik súlyával a fiatalok

A megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési helyzetelemzése szerint a fiatalok körében egyre inkább jellemző designer drogok használata, amelyek hatásukat tekintve rendkívül veszélyesek. Gyakori, hogy a fiatalok a kortárscsoport hatása és nyomása alatt, kíváncsiságukat kielégítve próbálják ki ezeket a szereket függetlenül attól, hogy hosszú távú hatásuk nem igazán ismert. Nincsenek tisztában azzal, hogy milyen hatása lehet a szereknek, továbbá a függőség kialakulásával és a büntetőjogi felelősségükkel sem. Fontos, hogy mind a szülők, mind a pedagógusok nyíltan beszéljenek a témáról. Az ORFK a fiatalok kábítószer-fogyasztását felmérő vizsgálatok eredményei alapján országos prevenciós programot indított. A somogyi iskolákban rendszeresen tartanak előadásokat. Az iskolarendőrökkel való együttműködésen alapuló programban a szülők is tájékoztatást kapnak. Valamennyi megyei rendőrkapitányságon elérhetők a program helyi összekötői, akik elektronikus üzenetben, előadásokon, fórumokon, fogadóórán, illetve telefonos ügyelettel látják el tanácsokkal, információkkal az érdeklődőket.


Hozzátette, hogy ez hat elfogott kábítószer kereskedőt jelentett 2016-ban. A kapitányság vezetője elmondta, hogy 2010 óta folyamatosan csökkent a bűncselekmények száma, és nőtt a nyomozáseredményesség. A megyeszékhelyen kiépített kamerarendszer is nagyban hozzájárult az ügyek eredményes felderítéséhez. A statisztikai adatok szerint a 2016-os évben több kábítószer-kereskedővel szemben jártak el, mint a korábbi évben.

Társadalmi méretű emberkísérlet a drogokkal

Az új pszichoakítv szerek világára jellemző, hogy folyamatosan változik a piacon lévő szerek elnevezése, összetétele, ezeket a drogokat laboratóriumokban állítják elő, valamilyen korábban használt pszichoaktív szer kémiai vázára. Tulajdonképpen társadalmi méretű emberkísérlet folyik a fiatalok körében, hiszen sem a fogyasztó, sem a díler nem tudja, hogy pontosan milyen összetételű, vagy hatásmechanizmusú szert kapott és ad tovább.
– Országos tendencia, és Somogyra is jellemző, hogy az újfajta pszichoaktív szerek esetében az olcsóságuk és a könnyű elérhetőségük miatt a kipróbálók életkora lejjebb tolódott – mondta Belány Viktória, a kaposvári Tükörkép Addiktológiai Konzultációs Központ szakmai vezetője. –  Ezek a drogok gyakran az internetről is megrendelhetők, így dílerek közelébe sem kell kerülniük a fogyasztóknak. Nőtt a kockázatos szerhasználat a veszélyeztetett, szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok körében. Gondot jelent, hogy nem jutnak el időben szakellátásba, pedig fontos lenne, hogy minél hamarabb olyan segítőhelyre kerüljenek, ahol megfelelő megoldást kapnak a problémáikra. Időben történő beavatkozással elkerülhető lenne, hogy a kábítószer probléma elmélyüljön valakinél.


Felvilágosítás 1300 kaposvári gyermeknek

2014-ben a kaposvári közoktatási intézményekben a 8. és 10. évfolyamos diákok között egy átfogó felmérés készült, azzal a céllal, hogy megalapozza a városi kábítószerügyi stratégia akciótervének aktualizálását. A kutatás eredménye szerint a vizsgált diákok 43 százaléka kipróbált valamilyen tudatmódosító szert élete során. Az önkormányzat az idei tanévben kilenc iskola 52 osztályában a 9. évfolyamosok között támogatja egy komplett prevenciós program megvalósítását, amely jelenleg is zajlik, és 1300 gyermeket ér el.
Az akkreditációval is rendelkező „FÜGE” Deviancia Prevenciós program megvalósítása során egyrészt objektív információkat nyújtanak a szerek hatásáról, a függőség természetéről, az újfajta pszichoaktív szerekről, a kockázati és védőtényezőkről, az elérhető segítőhelyekről. A 6x45 perces foglalkozásokon hangsúlyt kap a szociális készségek fejlesztése, úgy, mint a problémamegoldás és a döntéshozatal, a negatív befolyásolás felismerése és elutasítása az önbizalom és önértékelés fejlesztésén keresztül, hogy tudjanak a fiatalok nemet mondani adott helyzetben.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Iskolába vitte a kábítószert a 15 éves diáklány

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Kamuti Jenő lett a nemzet sportolója

A kormány, a nemzet sportolóinak egyhangú javaslata alapján, a Nemzet Sportolója címet adományozza Kamuti Jenőnek, kétszeres olimpiai ezüstérmes, világbajnok vívónak, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökének.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

Szokott jógázni? Akkor most figyeljen

Szokott jógázni? Akkor most figyeljen

Ausztrál kutatók megállapították, hogy a mozgásforma káros is lehet.

(Claudio) Bravo! Chile tizenegyesekkel legyőzte a portugálokat

(Claudio) Bravo! Chile tizenegyesekkel legyőzte a portugálokat

A gól nélküli 120 perc után az Eb-győztes portugálok háromból három tizenegyesüket elrontották.

Lőj egy gólt az Újpestnek – szerződtetnek!

A lila-fehérek ismét egy olyan játékost igazoltak át, aki korábban betalált ellenük. VIDEÓK.

F1: Vettel újabb büntetést kaphat az Azeri GP-n történtekért

Az FIA újravizsgálja a vb-éllovas Hamiltonnal történt incidensét – súlyosabb szankció jön?

Európa-liga: Az újak is helyet kapnak a kezdőben – Doll

Európa-liga: Az újak is helyet kapnak a kezdőben – Doll

Dibusz: A Jelgava ellen a 2–0-val nem lennénk szomorúak!

Felkészülés: az NB I újonca emberelőnyben kapott ki az NB II-es csapattól

A Balmazújváros hazai pályán 3–2-es vereséget szenvedett a Békéscsabától.

Vasas: A nevem miatt nem engedtek be egyből – Remili

Az Izraelben El-selejtezőt játszó Vasas csapatkapitánya szerint most kiderül, mit ér a hazai bronzérem.

Kiemelt témák - SONLINE.HU

Gyermeknapi fotóverseny | Dosszié: gumihulladék-feldolgozó Kaposváron | Megéri előfizetni a Somogyi Hírlapra! | Menekültválság Somogyban | Videók | Így parkoltok ti! | Kaposvári Egyetem | Csiky Gergely Színház | Napi menü | Pécsi Tudományegyetem | K%C3%BCldj%C3%B6n%20h%C3%ADrt! | %C3%9Cgyeletek

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér