Barcza György: a lakosság megtakarít, finanszírozza az államot

2014. október 29. 19:55 , Legutóbb frissítve: 2014. október 29. 20:14 Márkus Kata, Harsányi Miklós

Somogyi Vállalkozói Szalon

Kaposvár | Barcza György, a Századvég Zrt. vezető elemzője, a Napi Gazdaság főszerkesztője volt a vendége a Somogyi Hírlap által életre hívott Somogyi Vállalkozói Szalon szerdai rendezvényének. Merre tovább magyar gazdaság? című előadását megelőzően Ficsór János, a Somogyi Hírlap főszerkesztő-kiadóvezetője köszöntötte a résztvevőket, majd az előadást és az interaktív beszélgetést követően vacsora és borkóstoló is volt a kaposvári Gasztrotéka Rendezvényházban.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Barcza György a magyar gazdaság jelenlegi helyzetéről szólva kiemelte: összességében a bankok által túlhitelezett állapotból tartunk az egyensúly felé. – A gazdaságnak kell a hitel, de hozzá kell tenni, hogy kétféle hitel van, a jó és a rossz – hangsúlyozta a Századvég Zrt. vezető elemzője. – A jó hitel megtérül, a rossz meg csődbe megy.
Szerinte a korábbi időszakban az volt a rossz a hitelezésben, hogy elsősorban az ingatlanpiacot finanszírozta. S ugyan ez bizonyos mértékben finanszírozta a fogyasztást is, s táplálta a növekedést, ugyanakkor ezzel egyre inkább nőtt az eladósodás. S gyakorlatilag ez a rendszer dőlt össze néhány évvel ezelőtt.

– Aztán a helyzet persze elkezdett javulni, ám el kellett jutni a kevesebb hitel állapotába, részben például a végtörlesztésekkel – magyarázta előadásában Barcza György, a Századvég Zrt. vezető elemzője. – S az idő előrehaladtával mára eljutottunk odáig, hogy nagyjából fele annyi adósságteher van a lakosságon, mint 2009-2010 tájékán. S bár erről kevesebb szó esik, ez évente több százmilliárdos jövedelmet jelent. A mostani hitelkonstrukció, amit a Nemzeti Bank próbált elindítani, alacsony kamat mellett vállalkozásokat finanszíroz, amelyek abban érdekeltek, hogy beruházást valósítsanak meg, termelést bővítsenek. Erre van szüksége az országnak, erre mondom, hogy ez a jó hitel.

Az egyensúly felé tart az ország Az egyensúly felé tart az ország

Barcza György hozzátette: azt látjuk, hogy ez a fajta egyensúlyteremtés gyakorlatilag helyre állt, a lakosság ma megtakarít, finanszírozza az államot, a vállalatokat. – Tehát a magyar gazdaság finanszírozása belülről biztosított – hangsúlyozta. – Ez már egy sokkal egészségesebb helyzet. Az ország ma a külföld felé már nem eladósodik, hanem törleszti lassan, de folyamatosan a korábbi adósságait. Tehát a belső finanszírozási helyzet ma már egészséges, hasonlóképpen működik, mint Nyugat-Európában. Az arányokon még persze lehetne egy kicsit javítani, jobb lenne, ha még többet tudna megtakarítani a lakosság, s még több beruházás volna, és még gyorsabb lenne a növekedés. Ám ami ma megvan, az már elegendő a belső finanszírozáshoz.

Ficsór János, a Somogyi Hírlap kiadóvezető-főszerkesztője tájékoztatásul elmondta, hogy a lapnak új tulajdonosa lett, a Mediaworks Hungary Zrt. Magyarországon a legnagyobb kiadó a printelt média területén, a cégcsoport évi 16 milliárd forintos bevétellel számol, s célja a minőségi újságírás, több lokális tartalom közlése a megyei napilapokban. A lap függetlensége, hangnemének tárgyilagossága nem változik. Ficsór János elmondta azt is: természetesen az idén is megjelenik a NAV-val valamint a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamarával közösen készített TOP100 prémium kiadvány, s az ebben való részvételre kérte a megjelent cégvezetőket.– Kezdetektől fogva jelentkezem a Vállalkozói Szalonra – emelte ki Horváth Éva, a kaposvári Magyar Cukor Manufaktúra stratégiai tanácsadója. – Remek előadásokat hallhatunk, s olyan kérdésekre kapunk választ, amelyek a vállalkozókat, döntéshozókat valóban foglalkoztatják. Szerintem a mindennapokban is hasznosítható információkhoz, gondolatokhoz juthatnak a rendezvény résztvevői, s ez különösen ebben az időszakban lényeges, amikor a jövő évi tervezések megkezdődnek. 2015-ben a korábbinál nagyobb mértékű, átlagosan 10 százalék körüli béremelést kívánunk végrehajtani, s egyúttal azt szeretném, ha a termelési, gazdasági körülmények stabilabbá válnának.

Győri Gábor, a kaposvári Győri Kft. ügyvezetője lényegesnek nevezte, hogy a kormányzat adópolitikája és a törvényi háttér segítse a vállalkozások fejlődését, Gönczi Gábor, a kaposvári Avant Guarde Vagyonvédelmi Kft. ügyvezető igazgatója pedig azt kívánta, hogy megyénkben és térségünkben minél több építkezés, beruházás kezdődjön el, mivel ez a vagyonvédelmi cégeknek is munkalehetőséget teremt.

– Ha száz vállalkozót megkérdeznek, szerintem kilencvenkilenc rögtön azt válaszolná: kiszámíthatóságot szeretne – mondta Tavaszi József. Az ordacsehi Balaton Agrár Zrt. elnöke. – Rendkívül megnehezíti a munkát, hogy sűrűn módosítják az előírásokat, nehéz előrelátni. Ilyen körülmények között nemhogy tíz évre, de olykor még a következő évre is bajos tervezni, mely nélkül egy vállalkozás aligha képes fejlődni. A cégvezető, aki számos somogyi gazdasági szakemberhez hasonlóan rendszeres vendége a Somogyi Hírlap Vállalkozó Szalonnak, úgy látja: szükség van a rendezvényre. – Döntéshozóként lényeges, hogy állandóan naprakészek legyünk. Különösen egy ilyen felejthető év után, mely.

Pásztohy András, a szentgáloskéri Agrária Zrt. elnöke a napi teendőkön túl már a következő gazdasági év feladatait gyűjti csokorba. A szakember abban bízik, hogy rövidesen megjelennek 2014-2020. közötti európai uniós pályázatok, s az állattenyésztést korrekt módon támogatják jövőre. Cégüknél közel 700 szarvasmarhát tartanak, évente csaknem három millió liter tejet értékesítenek, a gazdaság bevételének mintegy 40 százalékát az állattenyésztés adja. Pásztohy aláhúzta: a kkv-szektorban döntő a versenyképesség erősítése.
– Ezért is jelentkeztem a Vállalkozói Szalonra, hiszen egyrészt a vállalkozások jövőjével kapcsolatos új tudnivalókat is megismerhetjük, másrészt egymással véleményt cserélhetünk – hangsúlyozta. – Úgy gondolom, hogy hasznosak ezek a találkozások.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Barcza György: a lakosság megtakarít, finanszírozza az államot

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Ön megkóstolna egy ciánkék levest?

És ha cián nem lenne benne? Itt az új hülyeség, az unikornis rámen.

Dimenziókapukon ugrathatunk át ezen az őrült biciklis videón

Ezt megnézzük -> erősen elkezdjük kívánni, hogy bárcsak mindez valósággá válna.

Jesus máris majdnem csodát tett, de megúszta a Tottenham

Jesus máris majdnem csodát tett, de megúszta a Tottenham

Lloris két gólpasszt adott a Citynek, de felállt innen is Manchesterben a londoni csapat.

Vasárnapi sportműsor: kézi-vb magyar–dánnal, topligák, NFL

Tenisz Australian Open • Asztalitenisz World Tour Budapesten • Fehérvári EBEL-meccs.

Gyász: a Dunakeszi fiatal futsalosa az áldozatok közt, hétfőn gyásznap

Gyertyagyújtás a fiatal játékos emlékére. Gyásznap Magyarországon.

FTC: német védekező középpályás érkezik – sajtóhír

FTC: német védekező középpályás érkezik – sajtóhír

A Ferencváros vasárnap bejelentheti a Dortmundban nevelkedő játékos szerződtetését.

La Liga: Ramos megint tarthatatlan volt, újra nyert a Real

Három győzelem nélküli meccs után a Málaga ellen összejött a siker – CR mindent kihagyott.

Gyász: részvétet nyilvánított az Újpest, játékosuk testvére az egyik áldozat

Az NB I-es klubok közül a Videoton is részvétét fejezte ki.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér