Eltitkolt banki kockázatok? Itt a figyelmeztetés, még 2006-ból

2013. július 9. 08:09 Fónai Imre
Már 2006-ban tájékoztatott a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a devizahitel kockázatairól, részletes kalkulációt is közzétett, hogy miként emelkedhetnek a havi törlesztőrészletek – Léhmann György ezt ma is megtalálja az Oberbank honlapján, a kérdés szerinte csak az, hogy ezt a tájékoztatót a bankok (ahogyan az a dolguk lett volna) megosztották-e annak idején devizahitelt igénylő ügyfeleikkel?

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A siófoki jogász egyébként ma annak ellenére is újra optimista a devizaperek sikeres lezárása tekintetében, hogy a múlt héten a Debreceni Ítélőtábla újabb ügyfele ügyében utasította el jogerősen a szerződés bizonyos pontjainak érvénytelenítését kezdeményező keresetét. Léhmann ugyanis a Kúria ugyancsak múlt heti, emlékezetes, tüntetésekkel kísért ítéletéből olvas ki az adósok számára biztató bírósági állásfoglalást.

A 2006-os PSZÁF-tájékoztatóban az olvasható: „Mi a devizahitel? Olyan hitel, melynek összegét nem forintban, hanem valamely más pénznemben határozzák meg...Az Ön hiteltartozása és a törlesztőrészletek tehát devizában vannak nyilvántartva, Ön devizában tartozik. A devizahitelek kamata alacsonyabb a forinthitelekénél, mivel az említett devizák irányadó kamatszintje (az adott ország nemzeti bankjának alapkamata) alacsonyabb a forint irányadó kamatánál (a Magyar Nemzeti Bank alapkamata). Mivel a hitelre általában forintban van szükség, Ön a banktól devizahitel esetén is forintban kapja a hitelösszeget, melyet forintban is kell majd törlesztenie...Ha Ön a devizahitelt forintban törleszti, akkor számolnia kell az árfolyamkockázattal. A törlesztőrészlet ugyanis devizában van meghatározva és azt számolják át forintra. Ezért, ha
változik az adott deviza forintban kifejezett árfolyama, akkor változik a törlesztőrészlet is.”

A PSZÁF a kamatkockázatra is felhívta a figyelmet: „Kamatkockázata minden hitelnek van, devizahitelnél ez azt jelenti, hogy ha az adott deviza irányadó kamata emelkedik, akkor emiatt nőhet a devizahitel kamata is...Ha a kamatszint változatlan és az árfolyam sem gyengül, akkor a havi törlesztőrészlet sem változik. Ha azonban a kamat 1,5 százalékponttal emelkedik, a forintárfolyam pedig 15 százalékot esik, akkor a törlesztőrészlet már 26 százalékkal magasabb lesz, azaz több, mint a negyedével nő. ”

Világos. És a figyelmeztetés a hitelfelvevőknek: „Tekintettel a devizahitelek kockázataira, számoljon úgy, hogy jövedelme minden különösebb gond nélkül fedezetet nyújtson az esetlegesen megemelkedő törlesztőrészletekre is. A hitelfelvételkor számszerű tájékoztatást is kérjen arról, hogy bizonyos forintárfolyam-gyengülés esetén hogyan változna a törlesztőrészlet.
A hitelnyújtó törvényi kötelessége felhívni ügyfelei figyelmét a forint jövőbeni árfolyamváltozásának kockázataira, az úgynevezett kockázatfeltáró nyilatkozat segítségével...Gondoljon a holnapra is, ami ma kedvező, nem biztos, hogy hosszú távon az is marad!”

– Ezt a tájékoztatási kötelezettségüket szerintem a bankok szándékosan megszegték, e helyett tisztességtelen szerződési feltétellel biztosították saját maguk számára azt a jogot, hogy az adósok számára ellenőrizhetetlen módon úgy emelhették a törlesztőrészlet összegét, ahogy nekik csak tetszett – így Léhmann György. – Figyelemre méltó: a 2008. évi 2,2 százalékos svájcifrank-alapkamat 2009-re 0,2 százalékra csökkent. Hol érvényesült ez a törlesztőrészlet-változásban? És mikor kapják vissza az adósok azt a pénzt, amit emiatt szedett be tőlük a bank, jogtalanul? Most, a Kúria múlt heti ítélete után azt mondom, minden korábbinál jobb esély van rá, hogy belátható időn belül...Az emlegetett és a tüntetők által kifogásolt Kúria-döntés ugyan csak a svájci frank vételi és eladási árfolyama közötti árfolyamréssel foglalkozott (és nem nyilvánította semmisnek az egész szerződést), de kimondta: mindazok a devizában nyilvántartott kölcsönszerződések, melyekben költségként az adósra terhelték az árfolyamrésnek megfelelő forintösszeget úgy, hogy az árfolyamrés mértékét a szerződésben nem határozták meg, érvénytelenek.
– Álláspontom szerint ugyan a Kúriának valamennyi tisztességtelen szerződési feltételt vizsgálni kellett volna a rendelkezésére álló iratok alapján, de legalább meghatározta konkrétan azt is: a devizavételi és eladási árfolyam közötti eltérés egy százalék. S a Kúria az összegszerűséggel kapcsolatos eljárás folytatását is elrendelte, az érvényessé nyilvánítás folytán ellenszolgáltatás nélkül maradó szolgáltatás visszatérítése végett – magyarázza a több száz devizapert vivő siófoki jogász. – Azt vélelmezem, hogy ezek után elegendő alappal terjeszthető elő kereseti kérelem minden vitás szerződési pont rendezésére, s végső soron egy olyan szerződéshez juthatunk, amilyet eredetileg a bankoknak az egyedileg meg nem tárgyalt szerződési feltételek alapján illett volna elkészíteni. S végre lehet kötelezni a bankokat arra, hogy a törvénytelenül követelt pénzösszeget jutassák vissza az adósoknak.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Eltitkolt banki kockázatok? Itt a figyelmeztetés, még 2006-ból

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Alig egy perc alatt 225-ször szökkentek egy japán iskola nebulói.

Gyönyörű, de hátborzongató lenne a vizes apokalipszis New Yorkban

Látta már a Nagy Alma lagúnáit? Most megmutatjuk.

Elképesztő gesztust tett Dél-Szudán felé Ferenc pápa

Félmillió dollárral vagyis kb. 138 millió forinttal támogatja az országot.

Gallasnak fáj a 2006-os vb-döntő, de nem haragszik Zidane-ra

Gallasnak fáj a 2006-os vb-döntő, de nem haragszik Zidane-ra

A budapesti világkupára érkező franciát viszont nagyon feldühítette, hogy első teqballmeccsét elvesztette.

Liverpool: végre megvan, aláírt a Romától érkező támadó

Csütörtökön este véget vetettek a találgatásoknak, bejelentették az egyiptomi érkezését.

FTC: Bereczet már nem várják, egy portugál viszont jöhet

Két légiós érkezhet még a napokban, újabb magyar játékos most nincs képben.

Sánchez Salas elé lőtte magát, Chile ikszelt a németekkel

Sánchez Salas elé lőtte magát, Chile ikszelt a németekkel

Nem lett meg Joachim Löw 100. győzelme, egy igen jó félidő után lagymatag 45 perc következett.

Válogatott: Nincs értelme azért hazajönni, hogy 15-20 percet játsszak – Nikolics

A Chicago Fire légiósa szerint lenne helye a nemzeti tizenegy kezdőjében, de...

Real Madrid: őrült ajánlatot csap le az asztalra CR?

A portugál tényleg menni akar, nem csak több pénzt szeretne. Állítólag már a terve is megvan…

Kiemelt témák - SONLINE.HU

Gyermeknapi fotóverseny | Dosszié: gumihulladék-feldolgozó Kaposváron | Megéri előfizetni a Somogyi Hírlapra! | Menekültválság Somogyban | Videók | Így parkoltok ti! | Kaposvári Egyetem | Csiky Gergely Színház | Napi menü | Pécsi Tudományegyetem | K%C3%BCldj%C3%B6n%20h%C3%ADrt! | %C3%9Cgyeletek

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér