Nekünk vigadalom, az ebnek riadalom: kínzással ér fel a kutyáknak a petárdázás

2016. december 29. 09:46 , Legutóbb frissítve: 2016. december 29. 11:14 Márkus Kata

Nekünk vigadalom, az ebnek riadalom: kínzással ér fel a kutyáknak a petárdázás

A korábbi éveknél optimistábban várják szilveszter éjszakáját a somogyi állatmenhelyek üzemeltetői, egybehangzóan állítják ugyanis, hogy az elmúlt évben már kevesebb petárdázástól, tűzijátéktól megriadt, elszökött kutyáról kaptak bejelentést. Feltételezik, nem azért, mert kevesebben durrogtatnak nagy jó kedvükben, hanem remélik, hogy több a felelős gazdi.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A chip önmagában nem elég

– Nálunk javult a helyzet az elmúlt évben, de szerintem nem a petárdázás lett kevesebb, talán a gondos gazda több – mondta el érdeklődésünkre Matyikó Zsuzsanna, a Siófoki Állatvédő Alapítvány elnöke. – Ám azt is látom, hogy sokan még mindig nem veszik elég komolyan a figyelmeztetéseket, azok persze igen, akiknek már tűnt el kutyájuk szilveszterkor. A többség viszont még mindig úgy gondolja, ha mondjuk öt-hat alkalommal nem indult el a nagyvilágba ijedtében a kutyája szilveszterkor, akkor nem is fog. Pedig ez bármikor megeshet.
Matyikó Zsuzsanna arról is beszámolt, hogy riasztásunk persze azért volt tavaly is, de azt is tapasztalták, hogy az emberek sokkal inkább hajlandóan egy-két órára biztonságba helyezni a talált állatot, mint évekkel korábban. Tavaly egy kutya kivételével valamennyi elkóborolt állat visszakerült a gazdájához 24-36 órán belül. – Ehhez persze az is kell, hogy a kutyában lévő chiphez tartozó adatok valósak legyenek – hívta föl a figyelmet az elnök –, még mindig nem késő aktualizálni az állatorvosoknál a nyilvántartó-rendszert. Mert hiába van chip a kutyában, ha mondjuk a hozzá rendelt telefonszám nem él.Barcson nem volt nagy riadalom

Biczák Balázs, a Barcsi Természet- és Állatvédő Egyesület menhelyének vezetője is úgy látja, tavaly már jobb volt a helyzet környékükön, mint az azt megelőző években. – Tavaly egyetlen eltűnt kutyáról se kaptunk bejelentést szilveszterkor, tavalyelőtt kettőről, de mindkettő haza is került – mondta. – Persze elképzelhető, hogy azért tűnt el kutya a városban ebben az időszakban, de hozzánk nem érkezett jelzés erről. Tavaly egyébként kevesebb is volt a petárdázás Barcson. Amúgy nem kell feltétlenül szilveszter ahhoz, hogy találjunk kóborló ebeket az utcán, hivatalosan 70 a maximális létszám a telepen, de jelenleg nagyjából 90 kutyánk van. S ha találunk egy új kóbor állatot, ott az jelent gondot, hogy őt nem lehet azonnal összezárni másik kutyákkal, először karanténozni kell, aztán át kell esnie orvosi vizsgálaton, de még ezt követően se biztos, hogy össze lehet rakni egy már összeszokott csapattal.


Mindig jól jön a segítség

Biczák Balázs azt mondja, az állatok ellátásához pénzre, élelemre persze mindig szükségük van, előbbire főként jelentős üzemanyagköltségük miatt. – Mert húsért például a lábodi vágóhídra járok, de megállapodásunk van az egyik nagy áruházzal, onnan is kapunk élelmet, csak hát el kell menni érte – mondta. 
Az élelem és a pénz persze nálunk is mindig jól jön, de azért olyan súlyos helyzet még nem adódott a telep fennállása óta, hogy egy-két hétre való élelmiszertartalék ne lett volna az állatoknak. Ezt már Kiscsinál Erika, a Nagyatádi  Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke mondta, majd hozzátette: az adományokkal, az egyszázalék segítségével eddig mindig ki tudták gazdálkodni, hogy a telepen lévő nagyjából nyolcvan állatot ellássák. – Tavaly szilveszterkor hozzánk se érkezett bejelentés – mondta. – Ám mivel petárdázók mindig vannak és lesznek, szeretném hinni, hogy az évről-évre sulykolt figyelmeztetéseket talán már többen meghallják és meg is fogadják a tanácsokat: időben zárják biztonságos helyre kutyáikat a gazdik szilveszterkor!


Kaposváron is javult a helyzet

– Nagyjából öt évvel ezelőtt volt jellemző, hogy szinte megállás nélkül mentettünk egész szilveszter éjjel – emlékezett vissza Boncz Edit, a kaposvári Kutyatár egyesület vezetője. – Tavaly már jobb volt a helyzet, igaz január első napjaiban viszont jó néhányszor riasztottak bennünket. A javuló tendenciát én annak is betudom, hogy rendkívül hidegek voltak a szilveszter éjszakák, mint korábban, így kevesebben voltak az utcákon. Persze azért nyilván a rengeteg figyelemfelhívás is talán célba ér, ezért hát nem szabad abbahagyni. Mert a szemlélettel még mindig baj van. Vannak emberek, akikből még mindig hiányzik a felelősségtudat, nem vesznek tudomást arról, hogy kutya egy élőlény, s az lesz a sorsa, amit az ember szán neki.


A cicák nagyobb eséllyel találnak haza messziről, mint ősellenségeik

Szinte egybehangzóan állítják a somogyi állatmenhelyek üzemeltetői, hogy talán a legnagyobb gondot a kölyökkutyák elhelyezése jelent számukra, meleg helyet kell biztosítani nekik, s persze összerakni se lehet őket felnőtt fajtársaikkal.
De legalább ekkora gond, s nem is igazán vannak felkészülve a cicák fogadására. Barcson például úgy oldják meg, hogy a segítségre szoruló macskákat egy hölgyhöz helyezik ki, aki az otthonában látja el őket. Nagyatádon nemrégiben kaptak ajándékba egy pavilont, ami pillanatnyilag macskalakként szolgál a telepen. Az elkóborolt, sérült vagy kölyökmacskákat persze befogadják, de felkészülve ott sincsenek a tartós macskatartásra. A cicák vagy inkább a rendkívüli szaporulat Siófokon is óriási gondot okoz a menhely üzemeltetőinek, ahol persze ivartalanítással is próbálkoznak. Ahogy Boncz Editék Kaposváron is, mert szerintük cicáknál, kutyáknál is ez az egyetlen megoldás. Amúgy a cicák a szilveszteri riadalmat követően kicsit jobb helyzetben vannak, mint a kutyák. Ugyanis Matyikó Zsuzsanna szerint sokkal jobb a tájékozódási képességük, mint ősellenségüké, s akár két-három kilométerről is gond nélkül hazatalálnak, miután megnyugszanak.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Nekünk vigadalom, az ebnek riadalom: kínzással ér fel a kutyáknak a petárdázás

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Savanyított fenyő, gombazselé, folyami rák - Ezeket főzi éppen most Széll Tamás

Savanyított fenyő, gombazselé, folyami rák - Ezeket főzi éppen most Széll Tamás

Tíz előtt pár perccel elrajtolt a magyar csapat a franciaországi Bocuse d'Or szakácsversenyen.

Hatmillió éve farkas nagyságú vidrák rohangáltak a bolygón

A kedves "kis" állatok Kínában éltek.

Ahogy ez a kutya átugorja a kerítést, az már alázás (videó)

Megtehette volna normális, kutyás módon is, de nem, neki feltétlenül meg kellett szégyeníteni a gazdáját.

Zene füleinek: Megnyílt a világ legtökéletesebb akusztikájú koncertterme

Az Elbai Filharmónia Hamburgban várja látogatóit.

Oscar-díjas művészt is jelöltek a legrosszabb színész díjára

Oscar-díjas művészt is jelöltek a legrosszabb színész díjára

Jared Leto, Ben Affleck és Julia Roberts is verseng az Arany Málnáért.

Videoton: itt a tél szenzációja? Magyar válogatott csatár jöhet

Videoton: itt a tél szenzációja? Magyar válogatott csatár jöhet

A nemzeti csapatban 42-szer szereplő Torghelle három év után igazolhatna vissza Székesfehérvárra.

Férfi kézi-vb: mi húsz év után, a norvégok először juthatnak a négy közé

KEZDÉS: 17.00. Az északiak csak szabadkártyával jutottak ki a tornára, ma történelmet írnának.

Aus. Open: jöhet a 22. Federer–Wawrinka ütközet!

A 36 éves Venus Williams 14 év után került ismét a négy közé Melbourne-ben.

DVTK: a leggyorsabb játékos távozott – szomorúan

DVTK: a leggyorsabb játékos távozott – szomorúan

„Mindennap azért edzettem, hogy bemutatkozzam a DVTK-ban – mindig ebben a klubban akartam játszani.”

Játékossors: a távozó fradista újra értékesnek érzi magát

Jova szerint a szórakozóhelyen történt afférja apropót szolgáltathatott a klubváltáshoz.

Egy dobása még lehet a Fradinak, így variálhat Doll

Bár az FTC-hez érkezett a legtöbb új játékos, a variációs lehetőségek nem feltétlenül nőttek.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér