Olcsóbban temethet, ha maga ássa a sírt

2013. május 16. 17:21 , Legutóbb frissítve: 2013. május 17. 08:09 Czene Attila
A temetési költségek csökkentésére jogszabály-módosításokat dolgozott ki a Belügyminisztérium. A kormány olcsóbbá tenné a szolgáltatást, a szakma szerint óriási a káosz.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Szociális temetés csak akkor járna, ha az eltemettető személyes közreműködést vállal, például megmosdatja, felöltözteti az elhunytat, ő ássa ki majd hantolja be a sírhelyet, ő ravatalozza fel, búcsúztatja a megboldogultat, leengedi a koporsót. A szakmai szervezetek számos kifogással és javaslattal élnek.
Tény: a lakosság számára egyre nagyobb terhet jelentenek a temetéssel kapcsolatos kiadások, egy átlagos temetés költsége mintegy 300.000 forint (ehhez jön még a síremlék ára). A kormány kérésére a belügyminisztérium áttekintette a problémakört, majd elkészítette a költségek csökkentésének lehetőségeit is tartalmazó jelentését. Miután ezt a kormány elfogadta, a tárca számos jogszabály-módosítást dolgozott ki.A szociális temetés a rászoruló hozzátartozók számára ingyenes alternatívát teremtene. A temető üzemeltetője köteles lenne külön parcellát kijelölni a koporsós vagy urnás szociális temetkezési helyek számára. Az állam biztosítaná a koporsót vagy  urnát, és a sírjelet. Ennek feltétele viszont az lenne, hogy az eltemettető vállaljon személyes közreműködést a temetés során. A költségeket viselő szervek kiadásainak csökkentése érdekében a tervezet meghatározza a szociális és köztemetés esetén a hamvasztás és a szállítás legmagasabb költségét, valamint a hűtés-tárolás hatósági   árát.A jogszabály-módosítás során – az összehasonlíthatóság érdekében – kötelezővé tennék a temetkezési szolgáltatók árainak közzétételé. Megtiltanák, hogy temetésfelvételi iroda működjön a fekvőbeteg-ellátást végző egészségügyi intézmények 200 méteres körzetében.Urnát kizárólag abban az esetben lehetne hazavinni, ha az elhunyt azt végrendeletében kérte, s ha a temetésre kötelezett nyilatkozik arról, hogy más hozzátartozók számára a kegyeleti jog gyakorlását biztosítani fogja.A szakmai szervezetek szerint az előterjesztés szakmaiatlan, ellentétes az elmúlt években kialakult magyar kegyeleti kultúrával, ráadásul kárt okoz a kormányzatnak. Tág teret biztosít a fekete munkának, sérti és nem segíti a hozzátartozók kegyeleti jogait. A javaslat elfogadása esetén a magyar kegyeleti kultúrában nem európai hanem balkáni állapotok erősödnek meg. A hazai temetkezés terén valóban rendezetlen, gyakran felháborító állapotok vannak. A temetkezési szolgáltatást – úgy ahogy Európa jó néhány országában van – koncessziós szerződések alapján kellene végezni. Hatékonyabb ellenőrzéssel ma is ki lehetne szűrni azokat a szolgáltatókat akik lelketlenül becsapják, félrevezetik a hozzátartozókat.

A részben vagy egészében számla nélkül végzett szolgáltatás során súlyos károkat okoznak az államnak is. A temetkezés különböző területein jelentős tartalék van (adó és járulékok meg nem fizetése) amelynek behajtása elegendő fedezetet biztosítana a szociális temetések költségeinek fedezésére. Ez valóban ingyenes temetési lehetőséget biztosítana azok számára akik a szolgáltatás költségét nem tudják megfizetni, ellentétben a kormányzati javaslattal, amely gyakran megalázó, végrehajthatatlan tevékenységet vár el a hozzátartozóktól.

Aki ezt leírta, az nem ismeri a mai magyar gazdasági viszonyokat, ráadásul az új jogszabályok betartatása szinte lehetetlen lenne
A szakmai szervezetek szerint az előterjesztés a jelenlegi Temetkezésről szóló, a Gazdasági Társaságok működéséről szóló, a Számvitel rendjéről, a Társasági adóról, az Adózás rendjéről szóló, az Általános Forgalmi adóról szóló, és a Munkavédelemről szóló törvények jogszabályi helyeit is sérti az alábbiak miatt.

A hozzátartozó részéről

A javaslat indokolatlanul korlátozza a lelkiismereti és vallási szabadságot, mert a hozzátartozóknak nincs lehetősége az egyházi temetkezési szolgáltatás megrendelésére. Az etnika, faji szokásokat a javaslat szintén nem veszi figyelembe.
Az előterjesztés olyan választás elé állítja a hozzátartozókat, amelyeknek megoldása folyamatos konfliktus helyzetet fog eredményezni.
Nem egyértelmű a javaslatban az, hogy a kellékek hogy kerülnek a hozzátartozóhoz, milyen jogviszony jön létre? Ki vállal garanciát a kellékekért?
A javaslatban nem tisztázott, hogy ki öltözteti, ki készíti elő az elhunytat, a test miképpen kerül a koporsóba, ki zárja le. Ki kezeli a dokumentációt?
A már meglévő sírba hogyan történik a temetés, ki végzi a mélyítést, esetleg az exhumálást, valamint az egyéb munkákat?
Ebben a helyzetben előfordulhat az is, hogy férj és feleség nem kerülhet eltemetésre ugyan abban a sírban, esetleg ugyan abban a temetőben.

Önkormányzat részéről

Teljes mértékű finanszírozást ír elő, de nem biztosit rá állami forrást.
A szociális temetések száma a városokban rohamosan nőni fog, várhatóan jelentős mértékben megnő a sírhely igény, sokan nem fogják a sírhelyet újraváltani.
A temetői üzemeltetés árbevétele a fentiek miatt drasztikusan lecsökken, a kevés újraváltó által befizetett összeg az üzemeltetés költségeit csak részben fedezi, végül ezt is az önkormányzatnak kell finanszírozni.
Nem tisztázott, hogy a sírhelyet milyen jogszabály mentén ajándékozza oda az önkormányzat – mint tulajdonos – a szociális temetést megrendelőknek. Nem tisztázott, hogy az ajándékozás hogyan történik az egyházi tulajdonú temetőkben.
A tervezet indokolatlanul tesz különbséget a szociális temetés és a köztemetés között, hiszen a szociális temetés esetében a temetési költségek hagyatéki teherként nem érvényesíthetők, míg a köztemetés esetében igen. Ez a rendelkezés diszkriminatív.

Problémát jelent a temetési folyamat során felmerülő munka- és balesetvédelmi, valamint közegészség és járványügyi kérdések kezelése, melyet a jogszabály módosítási tervezetek nem taglalnak. További gondként jelenkezík a szociális temetéshez szükséges kellékek átvétele, tárolása, a temetési helyre történő szállítása. Kérdésként merül fel az is, hogy a szociális temetéshez ki biztosítja a ravatalozás kellékeit. Amennyiben az önkormányzat mint megrendelő lép fel, minden megrendelt szolgáltatás költségét meg kell fizetnie. Az önkormányzat közvetlen temetkezési szolgáltatási feladatokat kénytelen végezni. A tervezet szerint a folyamatnak nem részese a temető üzemeltetője és a temetkezési szolgáltató.
Azok a díjak, amit a szociális temetéseknél nem kell megfizetni a hozzátartozóknak, hiányozni fog a temetőüzemeltetés költségéből. A hiányzó összeget vagy az önkormányzatnak vagy a lakosságnak kell megfizetni.

Az özemeltető részéről
Nincs lehetőség a megrendelők ellenőrzésére, így a nyilvántartások megbízhatatlanok lesznek.
Semmilyen jogviszony nem lesz a hozzátartozó valamint a temetőüzemeltető között, emiatt pedig a hozzátartozó tevékenységét (sírásás, ravatalozás, búcsúztatás, halott-szállítás) nem lesz, aki ellenőrizze. Jogsértések, rongálások, személyi sérülések esetén a felelős nem állapítható meg.
A temető üzemeltetését végző gazdasági társaság nem végezhet ingyen munkát (hűtés, dokumentációkezelés, nyilvántartás, szerszámkölcsönzés), nem ajándékozhat sírhelyet.

Nem lesz olyan szervezet, aki meghatározná a szociális szolgáltatás rendjét, ott ahol egyébként mások által megrendelt temetkezési szolgáltatás folyik. Ki biztosítja a többi megrendelő kegyeleti jogait?
A javaslat szerint senki nem ellenőrzi a temetőn belüli munkavégzést, a Munkavédelmi törvény megsértése súlyos balesetekhez vezethet. Ezért ki lesz a felelős?
A szociális parcellát is működtetni kell. Ki finanszírozza a hulladékszállítást, víz és közműszolgáltatást, zöldfelület fenntartást, fák kezelését?

Az üzemeltető költséget számol el a temetőterületre, ÁFÁ-t igényel vissza, adóalapot csökkent, ugyanakkor bevétele nincs. A sírhely ajándékozása során megsértik az ÁFA törvényt,  a Társasági adótörvényt,  a Számviteli törvényt. A hűtlen kezelés tipikus esete.
A javaslat tág teret biztosít a fekete munkának. Sajnos előfordulhat, hogy erre a tevékenységre szakosodott emberek, a hozzátartozó „ismerősei” végzik el a sírásást és a temetést. A sírásást végző személyeknek nyilatkozniuk kell, hogy a munkát ingyen végzik el. Aki ezt leírta, az nem ismeri a magyar gazdasági viszonyokat. Szintén fekete munkavégzés történik a szállítás során is.

A hamvasztó üzemek részéről

Megteremti a lehetőségét a fennálló biztonsági előírások kijátszására a hamvasztás során.  Nincs meg az elhunyt ellenőrzése a beszállítás előtt, így bárkit el lehet hamvasztani. A javaslatban szereplő összeg, bruttó 10.000 forint nem fedezi a hamvasztás kellékeinek és a felhasznált energia árát.  A hamvasztó üzemek piaci körülmények között működnek. Bekerülési költség alatt hogyan rendelhet meg szolgáltatást az állam?

A gyártó üzemek részéről

Régiónként, etnikai hovatartozástól függően eltérő kivitelű szociális csomagokra van igény, amellyel az előterjesztés nem foglalkozik.
A kellékek logisztikai, minőségbiztosítási, jótállási kérdéseit nem tisztázza az előterjesztés. A kormányzati szándéktól eltérően az előterjesztés a magyar gyártóktól piacot vesz el, ugyanakkor a költségvetést jelentősen terhelő megoldást kínál. A hazai gyártók ma kiváló minőségű, a Büntetés Végrehajtási intézeteknél 50 %-kal olcsóban állítanak elő szociális koporsókat.

Megoldási javaslatok

A temetési költségek csökkenését előidéző tényezők lehetnek:
Közköltségen történő temetkezésnél a hamvasztási díjat az állam az önkormányzaton keresztül finanszírozza. Ezért – mint speciális szolgáltatásért – javasolja a szakma a minimális hatósági ár bevezetését.
A vállalkozások jogszerű működésének (a szolgáltatás teljesítése alatt is), a jogszabályi előírások betartásának hatékony és következetes ellenőrzése árcsökkenést eredményezne. A temetkezési szolgáltatások teljes árát jelentősen csökkentené, ha e tevékenység nem a 27 %-os, hanem például 15 %- os ÁFA körbe tartozna.
a halottszállító gépjárművek ÁFA mentessége árcsökkenést idézne elő, mert jelenleg személygépjárműnek minősülnek, így az Áfát nem lehet visszaigényelni, szemben a mentőautóval, mely tehergépjármű, így az ÁFA visszaigényelhető.

Árcsökkentő tényező lehetne, ha a társadalombiztosítás (TB) alanyi jogon és egységesen biztosítana mindenki számára egyfajta temetési hozzájárulást. Erre vonatkozóan a szakmai szervezeteknek konkrét megoldási javaslata van, ezt tartják a kitűzött cél leghatékonyabb megoldásának, mert ebben az esetben ténylegesen ingyenes lehet a temetés azok számára, akik azt nem tudják megfizetni. Fontos: nem támadható, mert a javaslat minden részében törvényesen végrehajtható.
közköltségen történő temetés esetén a ravatalozó használatától el lehet tekinteni. Hamvasztásos temetés esetén – pár temető kivételével – megoldható az urna kézi szállítása a temetőn belül.

Egyéb módosítások

Temetkezési irodák léte a kórházak közelében:
A temetkezési szolgáltatók az elmúlt években jelentős beruházással alakították ki az irodáikat a kórházak közelében, azt követően, hogy a kórházak területét el kellett hagyniuk. Azzal, hogy most 200 méterrel tovább űzné az előterjesztés a temetkezési irodákat, egyrészt méltánytalan újabb változtatásra kényszeríti a piaci szereplőket (akár bérlik, akár tulajdonuk az ingatlan), másrészt közvetetten nehezíti a gyászoló család helyzetét és növeli a költségeiket. A gyászolók a kórházak közelében gyors és teljes körű szolgáltatást tudnak igénybe venni és semmilyen szempontból nem sérül a lehetőségük arra, hogy másutt vegyék igénybe a temetkezési szolgáltatásokat.
Temetőfenntartási hozzájárulás díja:
A törvény 40. § (4) bekezdést javasoljuk törölni. A politikai okokból rendkívül alacsony sírhely (temetési hely) díjak miatt gyakran pár száz forintos temető-fenntartási díj kerül megállapításra. Ezt a díjat fizeti akkor is a sírköves vállalkozó ha milliós értékű síremléket készít, gyakran számla nélkül. Meg kell adni a lehetőséget, hogy az önkormányzat ezt a díjat is megállapítsa. Ez komoly tartalék a temetőüzemeltetés hiányzó költségeinek növelésére.

 

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Olcsóbban temethet, ha maga ássa a sírt

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

„Az RTL Klub soha nem csinált lejárató riportokat”

nol.hu Nem változik az RTL Klub Híradójának hangneme, csak mert a kormány engedélyezte, hogy terjesztési díjat szedjenek a kábelszolgáltató cégektől – ígéri Kolosi Péter vezérigazgató-helyettes. Interjú.

Harmincezerrel kevesebben érettségiznek az idén

nol.hu A kedvezőtlen demográfiai folyamatok mellett a közoktatási reformok és a felsőoktatás szűkülése is okolható ezért. Egyre többen már meg sem próbálnak bejutni egyetemre vagy főiskolára.

Ezeket a zászlókat kitiltják az Eurovíziós Dalfesztiválról

nol.hu Nem minden zászlót engednek lengetni az idei Eurovíziós Dalfesztiválon Stockholmban.

Meghalt a TV2 egyik legismertebb arca

nol.hu Kedden tragikus hirtelenséggel elhunyt Wels Péter Mátyás, a TV2 hírműsorának egyik legismertebb riportere, aki az egyik alapítója volt a Tényeknek.

Nagyon pórul járt a szatír a teletömött buszon

nol.hu Megvertek a női utasok egy férfit egy török buszon, mivel elővette a péniszét.

Zuckerberg magyar kutyája letarolta a netet

nol.hu A Facebook-alapító Mark Zuckerberg friss képeket posztolt Beastről, a család fehér pulijáról, kommentek özönét indítva el.

Kikapott Münchenben, de döntős az Atlético Madrid!

Kikapott Münchenben, de döntős az Atlético Madrid!

Hiába veszélyeztettek többet a bajorok, Griezmann megpecsételte a sorsukat • Mindkét csapat hagyott ki büntetőt.

Irány Franciaország: ide bújik a világ elől Nagy Ádám

„Amikor mondom, hogy meg akarjuk nyerni az Európa-bajnokságot, azt hiszik, viccelek. De mást nem mondhat az ember!”

Egy ábra, amely megmutatja, miért szól akkorát a Leicester elsősége

Kevés hasonló meglepetést találni a futball történelemkönyvében, mint a „rókák” menetelése.

Rasszista orgia, edzőváltás, közfelháborodás – a leicesteri bravúr előzményei

Rasszista orgia, edzőváltás, közfelháborodás – a leicesteri bravúr előzményei

„Ranieri tapasztalt edző, ez nem vitás. De ez nagyon lehangoló választás a Leicestertől.”

Leicester: ez maradt a stadion ajándékboltjából – kép

Amennyiben ön Leicester City-szurkoló és történetesen éppen a városban tartózkodik, akkor elsősorban ne a The King Power Stadion ajándékboltjából próbálja beszerezni a mezt, a sálat és a többit. Mert jó eséllyel most ez a látvány fogadhatja.

Chelsea: tömegbunyó, Hiddink a székek közé repült

Elszabadultak az indulatok a pályán és a pályán kívül. Hiddink sem úszta meg.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér