Autó-motor

2010.05.18. 13:32

Motorosok előre - de csak vigyázva

Szilveszter környékén a csapból is a KRESZ-módosítás folyt, azóta viszont mintha háttérbe szorult volna a téma. Csupán a buszok oldalára ragasztott, valljuk be, nem túl informatív matricaplakátok figyelmeztetnek bennünket a megváltozott közlekedési szabályokra, holott megfelelő tájékoztatás híján számtalan baleset történhet.

Kovács Zsigmond

A hétköznapi, városi közlekedést érintő egyik legfontosabb szabályváltozás - továbbra is az -, hogy a motorosok előre gurulhatnak a lámpáknál. Ez egyértelműen forgalomkönnyítő intézkedés, tudnunk kell azonban, hogy ezernyi veszélyt rejt magában, s nemcsak a motorosokra nézve.

Mostantól kivétel nélkül mindenkinek számolnia kell a sorok között lavírozó kétkerekűekkel. Még a gyalogosoknak is, sokuknak ugyanis van egy rossz szokása: a dugóban álló kocsisorokat keresztezve mennek át az úton. Áll a forgalom, szabad a pálya – gondolják magukban, és nem számítanak a gyakran teherautók, buszok takarásában érkező motorosra. A baleset elkerülése ugyanúgy a motoros dolga is, nekik minden zárt kocsiszekrényű, átláthatatlan gépjármű mellett állóra kell lassítaniuk.

Ugyanakkor az autósokban muszáj rögzülnie, hogy a lámpáknál nem állhatnak az sáv közepére, a külső sávban haladóknak jobbra, a belsőt használóknak pedig a sáv bal szélére kell lehúzódnia. Ezzel egyrészt segítik a motorosok előrejutását, másrészt jelzik, hogy számolnak jelenlétükkel. Ha lámpa, akkor lehúzódás – ez mindig jusson eszünkbe, ha más nem, hát környezetvédelmi indokok miatt. A motorok többsége pár literrel is beéri száz kilométeren, károsanyag-kibocsátásuk és gyártásuk környezetterhelése nagyságrendekkel alacsonyabb, mint az autók esetében.

Ha lehet, még ennél is fontosabb, hogy TILOS körültekintés nélkül kinyitni az ajtót. Ez épp úgy vonatkozik a parkolás utáni kiszállásra, mint ahogy a lámpánál csomagtartóhoz kiugrásra is. Biztos mindenki zárta már ki a biztonsági övet, szoknyát, kabátot… Ilyenkor az ember hajlamos menet közben kinyitni az ajtót, és behúzni a kilógó tárgyat, azzal nem számolva, hogy esetleg motoros halad el közvetlenül mellette. Ez utóbbi egyébként szabálytalan, mert a motoros csak álló autók mellett gurulhat el sávon belül, de ahogy Apám szokta mondani: jobb a békesség... Emellett ismételten fel kell hívni a gépjármű-tulajdonosok figyelmét arra, hogy éljenek a gyerekzár nyújtotta biztonsággal. Nem akarom részletezni, hogy mi történik a kölyökkel, ha egy 30 km/órával érkező 280 kilós túramotor az ajtó élének nyomja, de ennek lehetőségét 100 százalékig ki kell zárni.

[caption id="" align="aligncenter" width="470"] Ha a növekvő tendencia folytatódik, előbb-utóbb nálunk is fordulhat az autósok/motorosok aránya
[/caption]

Az új KRESZ révén a motorosok joggal várhatják el, hogy „letisztított” elválasztóvonalon gurulhassanak be a lámpákhoz, és persze, hogy ne nyissák rájuk az ajtót, nekik viszont az örök érvényű íratlan szabályt kell betartaniuk: Motorosnak akkor van elsőbbsége, ha megadják! Minden pillanatban számítani kell arra, hogy valaki hibázhat, s annak bizony nem egy elemfényezés lesz az ára, hanem súlyos személyi sérülés, vagy rosszabb esetben halál. Hiába kötelezi szabály az autóst és utasait, ha elfelejtenek odafigyelni... Elég egy óvatlanul kitárt ajtó vagy egy ablakon kihajoló gyerek, és máris kész a baj, ami garantáltan elkísér majd életünk végéig. Lassan, sőt nagyon lassan szabad csak előre csorogni a sorok a között, ez az egyetlen, amivel elkerülhetjük a tragédiát.

Figyeljünk egymásra!

Csatlakozzon a Fair vezető programhoz és nyerjen: www.fairvezeto.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!