A fény gyógyító hatása

A fény gyógyító hatását már az időszámításunk előtti 1500-as években használták Indiában. A hatékonyságát fokozó fényérzékenyítő növényi kivonatok, a psoralenek Egyiptomból származnak. Közel 60 éve a modern orvostudomány is alkalmazza a fénybesugárzást bőrgyógyászati betegségekben, elsősorban pikkelysömörös és atópiás ekcémában szenvedő betegeknél.

SONLINE

További általános alkalmazási területet jelent az újszülöttkori sárgaság vagy egyes kozmetikai problémák. A kezelni kívánt betegségtől függően többféle, speciális összetételű fénysugarat kibocsátó készüléket fejlesztettek ki, amelyek a fény más és más jótékony hatását hasznosítják.

Allergia esetén elsősorban a fény helyi gyulladáscsökkentő, immunműködést gátló hatása érvényesül, ezt igazolja a gyulladásos sejtek és anyagok mennyiségének csökkenése a besugárzott területen, amellyel párhuzamosan javulnak a tünetek. Mivel ez a hatás helyhez kötött, az immunrendszer általános legyengítésétől és annak következményeitől nem kell tartani.

A szénanátha kezelésében alkalmazott Rhinolight-eljárást magyar kutatócsoport fejlesztette ki néhány éve. Az általában hat alkalomból álló, néhány percig tartó fénykezelés sok esetben akár önmagában is teljes tünetmentességet biztosít a szezonra az igazoltan allergiás náthában szenvedő betegnél. Terheseknek, sportolóknak, vagy egyéb esetben, amikor a gyógyszerszedés nem lehetséges szinte csak ez a módszer áll rendelkezésre. Bátran javasolható a parlagfű- vagy feketeüröm-szezon idején mindazon szénanáthásoknak, akik nem akarnak, vagy nem tudnak gyógyszert szedni és azoknak is, akiknél gyógyszerszedés ellenére sem érhetÕ el panaszmentesség.

HA KÉRDÉSE VAN AZ ALLERGIADOKTORHOZ, KÜLDJÖN E-MAIL-T AZ [email protected] CÍMRE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!