Mit tegyünk, ha ekcémás a gyermek? Az allergiadoktor válaszol

Sok szülőnek okoz fejtörést, ha a gyermek ekcémás. A már csecsemőkorban fellépő, visszatérő bőrgyulladás más allergiás betegség első megnyilvánulása lehet. Jóllehet nem feltétlen alakul ki asztma vagy szénanátha a későbbiekben, érdemes tudni róla és néhány tanácsot megfogadni.

SONLINE

A kisgyermekkorban észlelt, tartósan fennálló bőrproblémák allergiás eredete egyszerű, 33  féle allergént tartalmazó vérteszttel kizárható. Ötéves kor felett fél órán belül eredményt adó bőrteszt áll rendelkezésre. Az ok felfedése alapvetően fontos a teendők tervezésében, tejallergia esetén a diéta, míg a házi poratka okozta panasz atkamentesítéssel orvosolható.

Tartós tünetek meglétekor nem az azonnali gyógyszerszedés a megoldás, léteznek szelídebb módszerek. Mindenesetre van néhány általános bőrápolási szabály, amelyek enyhítik, esetenként megoldják a problémát.

Rendszeres testápolással a bőrszárazság elkerülhető, szappan helyett helyesebb fürdőolajat használni a baba rövid ideig tartó fürdetéséhez. Kerülendő a hosszú, meleg fürdő, mert kioldja a bőr természetes zsírtartalmát. Ne higgyünk a reklámoknak, sok babatusfürdő csak fokozza a panaszt. Jobb a gyógyszertárban kapható olcsó fürdetőkrém vagy az igazoltan hypoallergén, azaz illatanyag- és tartósítószer-mentes, bőrbarát tusfürdő. Könnyű, jól szellőző pamutruha a műszálas helyett. És, persze az anyatejes táplálás mindenekelőtt!

Makacs ekcéma a gyermektől, szülőtől és az orvostól is kitartást követel. Jobb ezért az okot minél előbb tisztázni, így van esély a célzott kezelésre.

HA KÉRDÉSE VAN AZ ALLERGIADOKTORHOZ, KÜLDJÖN E-MAIL-T AZ [email protected] CÍMRE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!