droglabor

2017.07.24. 10:43

Zsákszámra készült kábítószer Felsődobszán

Ipari körülmények között és ipari mennyiségben állított elő drogot több magyar és ukrán férfi Felsődobszán, ellenük jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség – közölte a vádhatóság hétfőn.

A fő szervező magyar férfi és ukrán társa új vállalkozásukhoz Felsődobszán néztek ki egy üresen álló raktárépületet. Egy céget is alapítottak, amely megvásárolta az ingatlant. Ezt követően több embert bevontak az előkészületekbe, később a gyártásba is. Egyiküktől – akinek a cége legálisan kereskedik mákszalmával, amely a jogszabályok szerint kábítószernek minősül – beszereztek négy tonna növényi anyagot.

A mákszalma a mák növény valamennyi része a magok kivételével, az ebből kivonható hatóanyag a morfium, amely szintén kábítószer, a kemény drogok közé sorolható.

A férfiak a gyártáshoz betonkeverőket, présgépet, gázpalackokat, hordókat, zsákokat és vegyi anyagokat szereztek be. 2016 májusában kezdték meg a gyártást, ehhez szintén ukrán és magyar állampolgárságú férfiakat fogadtak fel. A munkások tudták, hogy miben vesznek részt, munkájukért naponta 100 dollár kaptak. A gyártás egy hónapon keresztül tartott, akkor a rendőrség rajtaütött az illegális droglaboron. A helyszínen különböző készültségi fokú kábítószert foglaltak le, annak mennyisége ezerszeresen haladta meg a jelentős mennyiség alsó határát. Mintegy 28 kilogramm volt a tiszta hatóanyag-tartalom.

A férfiakat őrizetbe vették és előzetes letartóztatásba kerültek. Az ügyészség a kilenc vádlottra fegyházbüntetés kiszabását és vagyonelkobzást indítványozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!