Még az ág is húzza

2019.01.04. 09:26

Betiltották az iPhone-ok forgalmazását Németországban

A müncheni tartományi bíróság azért döntött így, mert az Apple megsértette volt partnere, a Qualcomm egyik szabadalmát.

Brüsszel, 2018. október 24. Tim Cook, az Apple amerikai számítástechnikai cég vezérigazgatója egy nemzetközi adatvédelmi konferencián az Európai Parlament brüsszeli épületében 2018. október 24-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Mint írtuk, beütött a joggal drámainak nevezhető bevételcsökkenés, az eladás visszaesése, a részvényárfolyam romlása, a Kínával folytatott, elfajuló kereskedelmi vita.

Esik az Apple árfolyama a New York-i Értéktõzsdén
(MTI/AP/Richard Drew)

Ráadásnak a németországi tiltás csütörtökön lépett életbe az MTI tudósítása szerint, miután a szintén amerikai Qualcomm letétbe helyezte a bíróság által megkövetelt 1,34 milliárd eurós biztosítékot. Az értékpapírokból álló pénzügyi biztosítékra azért kötelezték a Qualcommot, hogy fedezhető legyen az Apple esetleges vesztesége abban az esetben, ha az eljárásból végül mégsem a Qualcomm, hanem az Apple kerül ki győztesen.

Az Apple előre jelezte, hogy fellebbez az ítélet ellen.

A müncheni bírósági döntése a Qualcomm első nagy sikere az Apple ellen több országban, köztük az Egyesült Államokban és Kínában indított eljárások sorában. A tiltás a 7, a 7plus, a 8, a 8plus és az X jelzésű iPhone modellekre vonatkozik.

A döntés értelmezéséről újabb jogi vita kezdődhet, mert az Apple szerint csak a társaság márkaboltjaiban, vagyis mindössze 15 németországi üzletben nem szabad ilyen készülékeket értékesíteni, a Qualcomm szerint viszont a tiltás a lehető legszélesebb körű, a mobilszolgáltatókra és valamennyi kiskereskedőre is értendő.

A hordozható és okos eszközökben használatos processzorok fejlesztésére és gyártására szakosodott Qualcomm és az Apple a szabadalmak felhasználása után járó jogdíjak miatt került konfliktusba. Az Apple szerint a Qualcomm indokolatlanul magas díjat követelt bizonyos szabadalmai alkalmazásáért. A társaság ezért 2017 közepe óta nem is fizet egykori partnerének. A Qualcomm szerint az Apple ezzel megsérti több szabadalmát.

A müncheni perbeli szabadalom egy olyan eljárásról szól, amellyel szabályozni lehet a telefon processzorának áramfogyasztását, és így lassabban merül le a készülék akkumulátora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!