Polgári gépekre is

2019.01.24. 15:22

Repülők védelmi rendszerét fejleszti egy magyar cég

A Mirázs rendszer feladata lesz időben észlelni a támadást és jelezni a pilótának.

A tervezett új „Mirázs” fedélzeti védelem rendeltetése a helikopterek és repülőgépek védelme lesz az infravörös rávezető fejjel ellátott irányított rakétákkal szemben a Specimpex tájékoztatása szerint.

Fő előnye az analóg rendszerekkel szemben, hogy ez a rendszer képes lesz egy időben két spektrális tartományban – ultraibolya és infravörös – rögzíteni és elemezni a rakéták sugárzását, ami jelentősen megnöveli a felderítés megbízhatóságát.

A jelenleg működő, rakétatámadást felderítő rendszerek többségében csak egy tartományt használnak: vagy az ultraibolyát, vagy az infravöröset. A megbízható rakéta indításjelző berendezések hiánya miatt komoly perspektívát jelent a fejlesztés – közölte a cég az MTI-vel.

A várhatóan 2020 április végéig tartó projekt keretében új műszaki, tudományos eredmény kidolgozásával létrejövő „Mirázs” rendszer feladata lesz, hogy pásztázza a környező területet a légijármű alatt,

idejében felderítse a támadó rakétaindítást, jelezze a pilóta számára,

hogy milyen irányból indították ezt a rakétát, és bekapcsolja az infracsapdákat kilövő rendszert annak érdekében, hogy a repülőgép vagy helikopter felé repülő rakétát ezekre az infracsapdákra vezesse rá.

Ekkor a pilóta légelhárítás elleni – kitérő – manővert hajt végre.

A rakéta felderítését követően automatikusan kilőtt infracsapdák az infravörös tartományban sugároznak, azonban az a sugárzás nem zavarásként, hanem „csaliként” működik a repülő rakéta számára, hogy a rávezető feje változtassa meg az elfogás tárgyát, átváltson az infracsapdára, és békén hagyja a repülőgépet, vagy a helikoptert.

A repülőeszközök hatékony önvédelme csak a felderítés, észlelés csökkentésével érhető el, és a veszély nemcsak a katonai, hanem a kereskedelmi és utasszállító légijárművekre is ugyanúgy vonatkozik.

A fejlesztési programról

A fejlesztéshez 298,75 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Specimpex Kft., a fejlesztés teljes költsége 543,18 millió forint.

A beruházás a Széchenyi 2020 program vállalatok kutatás-fejlesztési és innovációs (k+f+i) tevékenységének támogatása kombinált hiteltermékkel elnevezésű pályázatból valósul meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!