Nem csak a Facebook

2019.09.02. 06:00

Elnézést kért az Apple, mert ők is lehallgatták a felhasználóikat

Így kér bocsánatot egy profi: még öndicséretnek sem utolsó az ilyen beismerő vallomás.

Már az Apple Newsroom oldalán megjelent hír címe is kellően diszkrét: „A Siri adatvédelmének fejlesztése”.

A folytatás pedig már mondhatni lírai: „Az Apple-nál úgy gondoljuk, hogy a magánélet alapvető emberi jog. Termékeinket úgy tervezzük, hogy megvédjük a felhasználók személyes adatait, és folyamatosan azon dolgozunk, hogy megerősítsük ezeket a védelmeket.

Ez igaz szolgáltatásainkra is. Célunk a Siri-vel, az úttörő intelligens asszisztenssel, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsuk ügyfeleinknek, miközben éberen védjük magánéletüket.”

Csak ezután derül(get) ki, tulajdonképpen mégis miről van szó

Az Apple elmondja, tudják, felhasználóikat aggasztja, hogy másokhoz hasonlóan a Siri asszisztens hangfelvételeit rögzítik és alkalmanként emberek meghallgatják.

Annak kényelmetlen részletezésére persze nem tér ki a harapott almás óriás, hogy többek között sikerült menteniük és végighallgatni

betegek és orvosok párbeszédét, üzleti tárgyalásokat, drogvásárlás és egyéb nem legális cselekmények, valamint intim, hálószobai együttlétek

során elhangzottakat.

Mert mi is történt? Hát minőségellenőrzés!

A felhasználók társalgásait a Siri minőségértékelési folyamatának részeként – amit az Apple „osztályozásnak hív” – rögzítették alkalmanként.

De, idézzük a szöveget: „meghallották az aggályokat, és azonnal felfüggesztették” ezt a gyakorlatot. Áttekintették a Siri működését és módosítottak rajta.

Mostantól minden másként lesz

A hír végén, hosszú és bonyolult levezetések után, a türelmes olvasó azért tényleg megtalálja a bocsánatkérést is: „felülvizsgálatunk eredményeként rájöttünk, hogy nem teljes mértékben teljesítettük a magas ideáljainkat, és ezért elnézést kérünk.”

Ezért ezentúl – pontosabban ősztől, mert addig készülnek el a szükséges fejlesztések:

1. Nem tárolják a Siri felvételeit.

2. A felhasználók eldönthetik, hogy segíteni akarják-e hangmintáikkal a Siri fejlesztését. Az Apple reményének ad hangot, hogy sokan fogják támogatni ezen törekvésüket. Azok, akik a részvételt választják, bármikor kiléphetnek a programból.

3. Ígérik, hogy kizárólag az Apple alkalmazottai fogják hallgatni a Siri által felvett hangmintákat. Csapatuk már azon dolgozik, hogy töröljön minden olyan felvételt, amelyet a Siri úgymond „akaratlanul” rögzített.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!