Virgin Galactic

2021.04.13. 09:23

Több százan már vettek jegyet űrutazásokra

Fogynak a jegyek a Virgin Galactic által szervezett űrutazásokra, amelyeken a vállalkozók néhány percre, esetleg napra átélhetik a súlytalanság érzését.

Sir Richard Branson brit milliárdos, a Virgin-csoport elnöke (j) fia, Sam Branson, menye, Isabella és unokája, Eva-Deia mellett, aki megkereszteli a Virgin Galactic társaság SpaceShipTwo utasszállító űrhajóját a Mojave-sivatag repülőterén.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Bob Riha Jr.

Főként gazdagok készülődnek, hogy részt vegyenek számos magáncég – köztük a Virgin Galactic, a Blue Origin és a SpaceX – által meghirdetett űrutazásokon. Már építik és tesztelik azokat az űrhajókat, amelyek szuborbitális repülésre viszik az ügyfeleket.

Glenn King, az űrutazásokra előkészítő pennsylvaniai National Aerospace Training and Research Center igazgatója elmondta, hogy központjuk már mintegy 400 jövőbeli Virgin Galactic utast képezett ki az útjaikra.

„A legidősebb személy, akit én képeztem ki, 88 éves volt”

– mondta King az AFP francia hírügynökségnek.

Sir Richard Branson brit milliárdos, a Virgin-csoport elnöke (j) fia, Sam Branson, menye, Isabella és unokája, Eva-Deia mellett, aki megkereszteli a Virgin Galactic társaság SpaceShipTwo utasszállító űrhajóját a Mojave-sivatag repülőterén.
Fotó: Bob Riha Jr. / MTI/EPA

A kiképzőprogram két napig tart, és egy elméleti oktatást és centrifugában végzett teszteket foglal magában. Utóbbi azt jelenti, hogy a kiképzés alatt álló személyt egy együléses fülkébe ültetik egy nyolc méter hosszú kar végén és körbe-körbe forgatják, hogy szimulálják a gravitációs erőt.

A NASA űrsiklói személyzetének kiképzése két évig tartott, de a kereskedelmi űripar által ez drasztikusan csökkent, mivel oly sok ember akar a világűrbe eljutni„ – mondta King.

„Nincs két év ezen emberek képzésére, napokra csökkentettük, hogy utazhassanak. Ők nem személyzet, ők szigorúan csak utasok. Nekik nincs sok feladatuk, csak pihennek, de el kell viselniük a gravitációs erőt az induláskor és a visszaérkezéskor” – magyarázta.

„És ha már pályán vagy, csak élvezed a kilátást az ablakból”

–tette hozzá.

King elmondta, hogy a kiképzettek 99,9 százaléka megfelelt a kurzuson.

A legnagyobb akadályt a néhány ezer dollártól akár 10 ezer dollárig terjedő ár jelenti,

s különleges ellátás vagy orvosi megfigyelés is szükséges.

Mintegy 600-an váltottak jegyet a Richard Branson brit milliárdos Virgin Galactic cége által kínált űrutazásokra és több ezren vannak várólistán.

A Virgin Galactic azt reméli, hogy 2022 elején megvalósíthatja az első ilyen utat, és legalább 400-at tervez majd évente.

Elon Must SpaceX űrvállalkozásának első útja, amelyen Jared Isaacman amerikai milliárdossal három másik kiválasztott személy vesz részt, várhatóan már szeptember közepén indul.

Ez lesz az első olyan űrutazás, amelyen egyik résztvevő sem profi asztronauta.

A legénység űrhajóskiképzést kap, sürgősségi vészhelyzeti képzésen, valamint részleges és teljes szimulációkon vesz részt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!