Távközlési Világnap

2021.05.13. 18:00

Szélessávon a hazai otthonokba – bemutatták az airPON-t

A Gigabit Magyarország programmal a cél a gigabites társadalom megteremtése, melynek fő jellemzője, hogy 2025-re valamennyi közintézmény, 2030-ra pedig a háztartások 95 százaléka gigabites internetes kapcsolattal rendelkezzen.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Erről beszélt Solymár Károly Balázs digitalizációért felelős helyettes államtitkár Győrben, a Huawei airPON technológiájának bemutatóján.

A Távközlési Világnap keretében olyan új technológiát mutatott be a Huawei Technologies Hungary a győri Széchenyi István Egyetemen, amellyel az eddigieknél sokkal gyorsabban juthat el a szélessávú internet a háztartásokba.

Az akár 5G-alapon is működő AirPON a vezetékes és a vezeték nélküli technológiát ötvözve segíti a telekommunikációs szolgáltatókat

abban, hogy egy adott kábelvégpontból vezeték nélküli technológiával juttassák el az internetet az otthonokba, középületekbe és ipari épületekbe – akár harmadára csökkentve a hálózat kiépítésének idejét.

A száloptikás (fiber) kábelek kulcsfontosságúak a digitális korszakban, a gyors és megbízható internetkapcsolat biztosításával a gazdasági fejlődés motorjainak is tekinthetők – Magyarországon is fontos célkitűzés, hogy a szélessávú internet minden háztartásba eljusson. A pandémia következtében a home office is egyre elterjedtebbé vált, amihez fontos a stabil szélessávú internet és annak minél gyorsabb kiépítése.

A vezetékes hálózatok építése ugyanakkor pénz és időigényes folyamat, a helyszíni erőforrások hiánya miatt a távközlési szolgáltatók számos kihívással néznek szembe. Az egyik ilyen a távolság áthidalása, azaz, hogy a szolgáltató az optikai végződéstől (OLT, vagy Optical Line Terminal) eljuttassa az internetet az akár 10–20 km-re található végfelhasználókhoz. Mindez időigényes folyamat is, mert az optikai kábelek telepítési engedélyének beszerzése akár 6-10 hónapig, a kiépítés pedig akár egy évig is eltarthat.

A Huawei most olyan új technológiát mutatott be a Távközlési Világnap alkalmából a győri Széchenyi István Egyetemen (a világnaphoz kapcsolódó eseményeket itthon évek óta az egyetemen rendezik meg), amely megoldást kínál a problémára, és lehetővé teszi, hogy a szélessávú internet optikai kábeleken az eddigieknél sokkal gyorsabban és költséghatékonyabban épüljön ki és juthasson el az otthonokba, középületekbe és ipari épületekbe.

A cég AirPON megoldásának egyik legfontosabb előnye, hogy

a már meglévő vezetékes rendszer végpontját használja, majd onnan mikrohullámon – vezetékek és kábelek nélkül továbbítja az internetet, ezért kevesebb alkatrész és anyag szükséges a telepítéshez.

A hálózat kiépítésének idejét pedig 70 százalékkal csökkentheti. A telepítéshez nincs szükség egy fix kültéri vagy beltéri dobozra, az egység akár a falra vagy a tetőn lévő antennákra, póznákra is felszerelhető. Az internetes letöltéseknél a késleltetést is tovább csökkenti az online tanulás, a játék vagy az irodai munka során.

Solymár úgy fogalmazott: a cél a gigabites társadalom megteremtése

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára a győri egyetem távközlési tanszéke által szervezett rendezvényen hozzátette, egyre költségesebb távközlési hálózatokat építeni, és

a most bemutatott technológia segíthet abban, hogy a gyors internet kevesebb költséggel és rövidebb idő alatt jusson el a lakossághoz.

Colin Cai, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója a távközlési világnapja keretében tartott bemutatón elmondta: az AirPON segíti a szolgáltatókat, hogy egy adott kábelvégpontból vezeték nélküli technológiával juttassák el az internetet az otthonokba, középületekbe és ipari épületekbe.

Az új eljárást Törökország és Spanyolország után az európai régióban harmadikként Magyarországon vezeti be a vállalat, majd jövőre várhatóan széles körben alkalmazott technológia lesz világszerte.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!