A hackerek imádják

2021.11.26. 06:01

Ezek a leggyakrabban használt jelszavak Magyarországon

Bár évek óta visszhangzik a net az intelemtől, hogy használjunk bonyolult jelszavakat, minden változatlan. Sőt.

123456, qwerty, jelszo, szerelem – a magyar internetezők többek között ezeket a jelszavakat használják leggyakrabban a Nordpass kutatása szerint.

Idén a NordPass által közzétett kutatásban nem csupán a világszinten leggyakoribb 200 jelszó szerepel, hanem 50 különböző ország 200-200 legnépszerűbb jelszava is, így a magyar adatokat is megismerjük.

A Magyarországon leggyakrabban használt 20 jelszó:

   123456
   12345
   123456789
   qwerty
   12345678
   jelszo
   password
   1234567
   attila
   1234
   asdasd
   szerelem
   samsung
   mmklub
   qwertz
   666666
   lacika
   tomika
   macika
   zolika

Trendek és sajátosságok országok és nemek szerint

Az egyszerű számkombinációk, mint amilyen a győztes „123456”, a világon mindenütt népszerűek – olyannyira, hogy az „123456” az elemzésben szereplő 50 ország közül 43-ban (köztük Magyarországon is) a legkedveltebbnek bizonyult.

A „Qwerty” és ennek változatai, illetve a qwerty helyi verziói (például Németországban a „qwertz”) szintén népszerűek valamennyi vizsgált országban.

Magyarországon a nők előszeretettel használnak pozitív szavakat jelszóként. Ilyen például a „szerelem”, a „szeretlek”, valamint a „csillag”. Sok más országban hasonló a helyzet, ahol szintén főként a nők alkalmaznak ilyen jellegű szavakat jelszóként.

A kutatásból az is kiderült, hogy az emberek gyakran a saját nevüket vagy mások nevét alkalmazzák jelszóként, ugyanis nagy számban szerepelnek nevek a listákon. A jelszóhoz sokak által felhasznált nevek közül megemlíthető például az „andrea”, a „viktoria”, a „patrik”, illetve a „viktor”.

Magyarországon sokan (főleg férfiak) használnak a futballhoz kötődő szavakat a jelszavaikhoz. Ilyen például a „barcelona”, az „arsenal” és a „juventus” – figyelmeztet a G Data.

A jelszavak egyre gyengébbek

A NordPass kutatása azzal is illusztrálja a leggyakoribb jelszavak gyengeségét, hogy mennyi idő alatt tudnák hackerek megfejteni az adott jelszót. Bár a „feltöréshez szükséges idő” csupán jelzésértékű, és különböző technológiai vonatkozásoktól is függ, mindenesetre jó viszonyítási pontot nyújt ahhoz, hogy lássuk, mennyire gyengék ezek a jelszavak.

Magyarországon a 200 jelszóból összességében 76 törhető fel egy másodpercen belül, ami 38%-os arány. Világszinten ez az érték 84,5%.

Mit tehetünk?
 

  • Használjunk jelszógenerátort. Ezt tartalmazhat a biztonsági szoftverünk (például a G DATA Total Protection), de képes rá a böngésző is, és online szolgáltatásokat is találunk.
     
  • Ahol lehet, kapcsoljuk be a kétlépcsős azonosítást. Ebben az esetben a mobilunkra telepített alkalmazás, vagy az arra érkező SMS kód segítségével kell megerősítenünk a belépést.
     
  • A jelszavakat tároljuk jelszókezelőben, ez lehet a biztonsági szoftverünk modulja, egy külön alkalmazás vagy a böngészőnk.
     
  • Ha egy jelszavunk a szolgáltatás feltörése miatt nyilvánosságra kerülhetett, azt cseréljük le mindenhol, ahol használtuk. Erről értesülhetünk a hírekből vagy az adott szolgáltatótól is.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!